Dodaj do ulubionych

komisja ZUS ??

10.10.06, 13:42
Dziewczyny, zostałam wezwana na komisję zusowską w/s swiadczen9ia
rehabilitacyjnego. Czy na tej komisji bedzie mnie badał jakis lekarz, czy
tylko papiery przeglądnie ? Nie mam ochoty,żeby jakiś obcy lekarze mnie
ogladali, kojarzy mi sie scena z "Przesłuchania", brrr !!!
Obserwuj wątek
    • ineska2 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 18:19
      jesli jestes w zagrozonej ciazy to dziwne, ze cie wezwali, u mnie na karcie gin
      napisal, ze nie jestem zdolna do stawienia sie przed taka komisja z powodu
      zagrozenia przedwczesnym porodem. naprawde sie dziwie, ze cie wezwali, to
      komisja lekarska wiec beda cie badac, moze sie skontaktuj ze swoim ginem ???
      • karolina218 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 18:34
        ja tez mam ciaze zagrozona lekarz napisala ze nie jestem zdolna do wykonywania
        pracy kazal mi lezec lozku ja ciagle obawiam sie ZUSU!!!
        a na zwolnieniu jestem juz od 2 tyg .

pozdrawaim
        • krztyna Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 19:38
          Jeśli macie na L4 napisane że musicie leżeć, to nie stawiajcie się na komisję,
          tylko napiszcie pismo (w odpowiedzi na wezwanie), że macie zalecone leżenie i
          stawienie się osobiste jest ryzykowne. Nie mogą Was zmusić do podjęcia takowego.
          Jeśli jest znaczek "chory może chodzić" to czeka Was wycieczka do ZUS-u. Ale na
          takiej komisji się nie bada - wyobraźcie sobie - stół pokryty zielonym suknem,
          kilku specjalistów a na przeciw fotel ginekologiczny big_grin
          Poza tym nie każde zagrożenie jest do zbadania w zwykłym badaniu palpacyjnym.
          Nie mają tam przecież całego wypasionego sprzętu do diagnozowania zagrożeń
          ciąży. Mogą Was skierować do specjalisty na dodatkowe badanie, ale nie znam
          takiego przypadku.
          ------------
          Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
          Czekamy na Ciebie
          • ineska2 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 21:02
            ja na zwolnieniu mialam, ze moge chodzic, bo gin mowil, ze raz na pare dni moge
            sie bardzo powoli przespacerowac kolo domu (kilka miesiecy bez wychodzenia na
            dwor to masakra), ale na papierku do ZUSu (na wniosku o zasilek
            rehabilitacyjny) napisal, ze nie ejstem zdolna zglosic sie na komisje. Mowiac o
            badaniu mialam wlasnie na mysli, ze skieruja do specjalisty, ale dziwie sie, bo
            raczej kobiet w ciazy nie ciagaja po komisjach.
    • katerina1 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 19:18
      ja złożyłam wniosek 3 tyg. temu i właśnie dziś dostałam decyzję, w moim oddziale ZUSu wnioski o zas. reh. są rozpatrywane zaocznie (tylko na podstawie dokumentów). Ja też miałam wpisane że nie mogę iść na komisję bo zagraża przedwczesny poród.
      Ale wcześniej mój lekarz mówił, że nie wolno wykonywac badania ginekologicznego bez zgody pacjentki i nie grożą za odmowę rzadne konsekwencje. Mówił też, że lekarze orzecznicy nie podważają decyzji ginekologa, bo gdyby potem coś się stało, to mogłoby to ich dużo kosztować... pogadaj jeszcze z lekarzem..
      • karolina218 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 20:11
        a mam jeszcze takie pytanie jak mi sie skonczy te 180 dni ??a np jeszcze nie
        urodzilam to co ??skaladam pismo do ZUSU o przyznanie mi zasilku
        rehabilitacyjnego ??

pozdrawiam
        • katerina1 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 21:04
          6 tygodni przed końcem 182 dni zasiłku chorobowego powinno się złożyć w Zusie wniosek o przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego. Wniosek częściowo wypełniasz sama a częściowo pracodawca. Do wniosku trzeba załączyć kilka dokumentów, wszystkie informacje i druki są do ściągnięcia ze strony ZUSu: zaświadczenie o warunkach pracy (wypełnia pracodawca) + zaświadczenie o stanie zdrowia (wypełna lekarz). Do tego załączasz ksero karty ciąży, ewentualnych wypisów ze szpitala i czasem chcą też ksero historii choroby. Powinnaś mieć te dokumenty ze sobą do wglądu w oryginałach (na kopiach przybijają wtedy pieczątkę "za zgodność z oryginałem" - szkoda jeżdzić kilka razy) to chyba wszystko smile

• ineska2 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 21:05
          to pismo powinnas zlozyc kolo 4 tygodni przed uplywem 182 dni zwolnienia, wiec
          zloz najszybciej, jak mozesz. nie musisz osobiscie. z zusu bierzesz wniosek,
          jeden papier wypelniasz ty i zaklad pracy, drugi tylko zaklad pracy, a trzeci
          lekarz, poza tym w moim pzrynajmniej przypadku chcieli w ZUSie kopier karty
          leczenia (tej, ktora prowadzi lekarz) z jego podpisem potwierdzajacym zgodnosc
          z orginalem.
          • monia19722 Re: komisja ZUS ?? 10.10.06, 23:15
            Jak składałam papiery o to swiadczenie to pytałam czy dołączyć kartę ciąży i
            odpisy badań. pani w ZUS powiedziała, że nie. A teraz musze jechac, może
            dlatego. Na zwolnieniach miałam zaznaczone, że moge chodzić, więc nie mógł
            równoczesnie lekarz napisać, że nie moge przybyć na komisję.Termin komisji mam
            na 13 piątek smile) Mam nadzieję, że nie spędzę tam pół dnia !!
            • tuniatunia Re: komisja ZUS ?? 11.10.06, 08:50
              Wlasnie jestem na etapie zalatwiania tych spraw - mi w ZUsie udzielono
              informacji, ze musze zlozyc tylko te 3 druki (Np 7, N 9 i N 10) i tyle. Zadnej
              dokumentacji medycznej nie trzeba, a ze wzgleu na to, ze jestem w ciazy, decyzja
              zostanie wydana zaocznie bez wzywania na komisje lekarska.

Pozdrawiam

Tunia
    • eyes69 Re: komisja ZUS ?? 11.10.06, 09:53
      No maja prawo wezwac i poprosic o oipinie innego lekarza.
      O ile mozesz chodzic to musisz isc na ta komisje.

Nie masz sie czym przejmowac, przeciez z jakiegos powodu jestes na zwolnieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka