mamuletka 30.10.06, 10:45 Właśnie dzwoniła moja dyrektorka że odmawia mi wychowawczego bo nie ma ludzi do pracy, czy to zgodne z przepisami?? Błagam o podstawę prawną!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulau Re: pracodawca odmawia mi wychowawczego! 30.10.06, 11:51 Art 186 kp oraz Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie urlopów i zasiłków wychowawczych bodajże z dnia 1996-05-28 r. (Dz.U. 1996 Nr 60, poz. 277) Z komentarza do KP: Pracodawca ma obowiązek udzielenia urlopu wychowawczego na pisemny wniosek pracownika, w którym należy wskazać: 1) termin rozpoczęcia urlopu, 2) okres jego trwania oraz 3) okres uprzednio wykorzystanego urlopu wychowawczego na dane dziecko, z tym że taki wniosek powinien zostać złożony co najmniej na dwa tygodnie przed upływem terminu rozpoczęcia urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
fra_mauro Re: przepisy a zycie 02.11.06, 04:25 Zamiast wywijac dyrektorce przepisami przed nosem, moze sprobuj najpierw pogadac z nia jak czlowiek ? Pewnie potrzebuje 3-4 aby znalezc za Ciebie zastepstwo. Ustalcie cos wspolnie i to bedzie chyba rozsadne wyjscie. Jak znikniesz jej znienacka to udowodnisz,ze masz ja i robote gdzies. Jezeli sprawe potraktujesz czysto formalnie przygotuj sie ,ze po powrocie szefowa moze nie znalezc juz dla ciebie miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuletka Re: przepisy a zycie 02.11.06, 08:38 Od dawna mówiłam że pójdę na wychowawczy, odanie złożyłam października a jeśli chodzi o zastępstwo no cóż ja pracuję na pół etatu a teraz zatrudnionych jest dużo nowych osób i nie jest możliwe żeby brak mojej osoby coś dużo zmieniał, a do tej pracy nie wrócę bo się przeprowadzam o czym moja szefowa wie. Chyba chciała mi na złość zrobić i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: przepisy a zycie 04.11.06, 06:09 pogadaj jak czlowiek, wroc po macierzynskim na 3-4 dni aby otrzymac wypowiedzenie Przed wychowawczym wykorzystaj urlopy , jesli masz no i 2 dni na opieke! tez nie ma prawa odmowic! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: przepisy a zycie 04.11.06, 10:36 Na szczęście, skoro dziewczyna już złożyła podanie o wychowawczy - to wypowiedzenie jej nie grozi No chyba że i ten przepis szanowna pani dyrektor ma w głębokim ... powazaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuletka Re: przepisy a zycie 04.11.06, 14:53 Już z nią rozmawiałam, powiedziałam aby dała mi na piśmie że odmawia wychowawczego z podaniem podstawy prawnej. No i oczywiście nagle mogłam iść na wychowawczy. Myślę że chciała mi zrobić na złość, ale do końca nie wiem dlaczego?? Do pracy wrócić nie mogłam choćby na 1 dzień, bo w domu mam dwójkę małych dzieci a nikt by z nimi nie mógł zostać... no ale dobrze się skończyło! Odpowiedz Link Zgłoś