Dodaj do ulubionych

pracodawca odmawia mi wychowawczego!

30.10.06, 10:45
Właśnie dzwoniła moja dyrektorka że odmawia mi wychowawczego bo nie ma ludzi
do pracy, czy to zgodne z przepisami?? Błagam o podstawę prawną!!!!!!!!!1
Obserwuj wątek
    • anika99 Re: pracodawca odmawia mi wychowawczego! 30.10.06, 10:57
      nie zgodne
      • mamuletka Anika99!!! 30.10.06, 10:58
        a może znasz podstawę prawną??
    • ulau Re: pracodawca odmawia mi wychowawczego! 30.10.06, 11:51
      Art 186 kp oraz
      Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie urlopów i zasiłków wychowawczych
      bodajże
      z dnia 1996-05-28 r. (Dz.U. 1996 Nr 60, poz. 277)
      Z komentarza do KP:
      Pracodawca ma obowiązek udzielenia urlopu wychowawczego na pisemny wniosek
      pracownika, w którym należy wskazać: 1) termin rozpoczęcia urlopu, 2) okres
      jego trwania oraz 3) okres uprzednio wykorzystanego urlopu wychowawczego na
      dane dziecko, z tym że taki wniosek powinien zostać złożony co najmniej na dwa
      tygodnie przed upływem terminu rozpoczęcia urlopu.
      • mamuletka wielkie dzięki! 30.10.06, 11:55

• fra_mauro Re: przepisy a zycie 02.11.06, 04:25
          Zamiast wywijac dyrektorce przepisami przed nosem, moze sprobuj najpierw
          pogadac z nia jak czlowiek ? Pewnie potrzebuje 3-4 aby znalezc za Ciebie
          zastepstwo. Ustalcie cos wspolnie i to bedzie chyba rozsadne wyjscie. Jak
          znikniesz jej znienacka to udowodnisz,ze masz ja i robote gdzies. Jezeli sprawe
          potraktujesz czysto formalnie przygotuj sie ,ze po powrocie szefowa moze nie
          znalezc juz dla ciebie miejsca.
          • mamuletka Re: przepisy a zycie 02.11.06, 08:38
            Od dawna mówiłam że pójdę na wychowawczy, odanie złożyłam października a jeśli
            chodzi o zastępstwo no cóż ja pracuję na pół etatu a teraz zatrudnionych jest
            dużo nowych osób i nie jest możliwe żeby brak mojej osoby coś dużo zmieniał, a
            do tej pracy nie wrócę bo się przeprowadzam o czym moja szefowa wie. Chyba
            chciała mi na złość zrobić i tyle.
            • rakijka Re: przepisy a zycie 04.11.06, 06:09
              pogadaj jak czlowiek, wroc po macierzynskim na 3-4 dni aby otrzymac
              wypowiedzeniewink Przed wychowawczym wykorzystaj urlopy , jesli masz no i 2 dni
              na opieke! tez nie ma prawa odmowic!

pzdr
              • lilithh Re: przepisy a zycie 04.11.06, 10:36
                Na szczęście, skoro dziewczyna już złożyła podanie o wychowawczy - to
                wypowiedzenie jej nie grozi smile

No chyba że i ten przepis szanowna pani dyrektor ma w głębokim ... powazaniu...
                • mamuletka Re: przepisy a zycie 04.11.06, 14:53
                  Już z nią rozmawiałam, powiedziałam aby dała mi na piśmie że odmawia
                  wychowawczego z podaniem podstawy prawnej. No i oczywiście nagle mogłam iść na
                  wychowawczy. Myślę że chciała mi zrobić na złość, ale do końca nie wiem
                  dlaczego?? Do pracy wrócić nie mogłam choćby na 1 dzień, bo w domu mam dwójkę
                  małych dzieci a nikt by z nimi nie mógł zostać... no ale dobrze się skończyło!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka