Gość: MajkaŚ IP: *.* 18.03.02, 12:35 Czy coś wiecie na temat uzyskania urlopu wychowawczego gdy jest się na umowie o pracę na czas określony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paulinapaulina Re: urlop wychowawczy IP: *.* 26.03.02, 23:41 Pracodawca ma obowiązek udzielić Ci urlopu wychowawczego, jeżeli napiszesz stosowny wniosek. Nie będzie mógł jednakże udzielić ci go na okres dłuższy niż to wynika z umowy o pracę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka Re: urlop wychowawczy IP: *.* 11.04.02, 15:59 A co jesli bylam zatrudniona na czas okreslony, przedluzono mi umowe do dnia porodu, a teraz zasilek macierzynski placi mi ZUS. Czy bezplatny urlop wychowawczy (czyli lata liczone do stazu pracy i skladki za ubezpieczenie spoleczne i zdrowotne) mi sie nalezy? jesli pracowalam na umowe o prace?Ewentualnie moze ktoras z Was zna adres internetowy takich dokumentow, bo ja juz nie wiem gdzie tego szukac. Te wszystkie ZUSowskie strony sa tak nieczytelne jak pisma, ktore od nich dostaje.Pozdrawiam.Paka z WroclawiaPS. Przeszukuje forum, czy juz ktos o tym napisal, ale jesli nie, to bardzo prosze o porade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka Re: urlop wychowawczy? - gdy macierzynski placi ZUS IP: *.* 19.04.02, 00:17 Bardzo prosze o rade, bo czasu na ewentualne zalatwianie mam malo, a nie mieszkam tam, gdzie mam stale zameldowanie .Pozdrawiam.Paka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinapaulina Re: urlop wychowawczy? - gdy macierzynski placi ZUS IP: *.* 24.04.02, 21:51 Umowa przedłużona do dnia porodu rozwiązuje się w tym dniu, co jest odnotowane w świadectwie pracy. Od tego momentu już nie jesteś pracownikiem, więc URLOP macierzyński jako taki nie przysługuje Ci. Natomiast z uwagi na to, że byłaś obowiązkowo ubezpieczona w ZUSie, będziesz pobierać świadczenie jakim jest zasiłek macierzyński przez okres odpowiadający długości urlopu macierzyńskiego. Urlop wychowawczy może być udzielony tylko pracownikowi. Ty przestałaś nim być w dniu porodu. A zatem, urlop wychowawczy nie przysługuje Ci. Aby z niego skorzystać musiałabyś podjąć pracę w ramach stosunku pracy.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka Re: urlop wychowawczy? - gdy macierzynski placi ZUS IP: *.* 24.04.02, 23:27 Czesc Paulino (jakie ladne imie mamy, obie ),bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Niestety jest tak, jak myslalam. Na szczescie jestem jeszce na studiach doktoranckich, wiec skladke na ubezpieczenie zdrowotne bedzie placic Uczelnia. To mi spedzalo sen z powiek - brak lekarza. Choc i tak wiekszosc spraw (ginekolog, stomatolog) zalatwiam prywatnie.Pozdrawiam bardzo serdecznie.Paka z Wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś