Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

IP: *.* 18.03.02, 12:35
Czy coś wiecie na temat uzyskania urlopu wychowawczego gdy jest się na umowie o pracę na czas określony?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulinapaulina Re: urlop wychowawczy IP: *.* 26.03.02, 23:41
      Pracodawca ma obowiązek udzielić Ci urlopu wychowawczego, jeżeli napiszesz stosowny wniosek. Nie będzie mógł jednakże udzielić ci go na okres dłuższy niż to wynika z umowy o pracę. Pozdrawiam.
      • Gość: Paka Re: urlop wychowawczy IP: *.* 11.04.02, 15:59
        A co jesli bylam zatrudniona na czas okreslony, przedluzono mi umowe do dnia porodu, a teraz zasilek macierzynski placi mi ZUS. Czy bezplatny urlop wychowawczy (czyli lata liczone do stazu pracy i skladki za ubezpieczenie spoleczne i zdrowotne) mi sie nalezy? jesli pracowalam na umowe o prace?Ewentualnie moze ktoras z Was zna adres internetowy takich dokumentow, bo ja juz nie wiem gdzie tego szukac. Te wszystkie ZUSowskie strony sa tak nieczytelne jak pisma, ktore od nich dostaje.Pozdrawiam.Paka z WroclawiaPS. Przeszukuje forum, czy juz ktos o tym napisal, ale jesli nie, to bardzo prosze o porade.
        • Gość: Paka Re: urlop wychowawczy? - gdy macierzynski placi ZUS IP: *.* 19.04.02, 00:17
          Bardzo prosze o rade, bo czasu na ewentualne zalatwianie mam malo, a nie mieszkam tam, gdzie mam stale zameldowanie :(.Pozdrawiam.Paka
          • Gość: Paulinapaulina Re: urlop wychowawczy? - gdy macierzynski placi ZUS IP: *.* 24.04.02, 21:51
            Umowa przedłużona do dnia porodu rozwiązuje się w tym dniu, co jest odnotowane w świadectwie pracy. Od tego momentu już nie jesteś pracownikiem, więc URLOP macierzyński jako taki nie przysługuje Ci. Natomiast z uwagi na to, że byłaś obowiązkowo ubezpieczona w ZUSie, będziesz pobierać świadczenie jakim jest zasiłek macierzyński przez okres odpowiadający długości urlopu macierzyńskiego. Urlop wychowawczy może być udzielony tylko pracownikowi. Ty przestałaś nim być w dniu porodu. A zatem, urlop wychowawczy nie przysługuje Ci. Aby z niego skorzystać musiałabyś podjąć pracę w ramach stosunku pracy.Pa
            • Gość: Paka Re: urlop wychowawczy? - gdy macierzynski placi ZUS IP: *.* 24.04.02, 23:27
              Czesc Paulino (jakie ladne imie mamy, obie :) ),bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Niestety jest tak, jak myslalam. Na szczescie jestem jeszce na studiach doktoranckich, wiec skladke na ubezpieczenie zdrowotne bedzie placic Uczelnia. To mi spedzalo sen z powiek - brak lekarza. Choc i tak wiekszosc spraw (ginekolog, stomatolog) zalatwiam prywatnie.Pozdrawiam bardzo serdecznie.Paka z Wroclawia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka