dlania 11.01.07, 19:53 Od jakiego wieku/ wzrostu wozicie dzieci nie w pełnym foteliku, atylko na podwyższeniu - podkładce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 19:56 Ja mam zamiar syna wozic w foteliku tak długo, jak się da. Jest to bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 19:58 Ostatnio wyczytałam, że podkładki nie są dobre - odchodzi się od takiego rozwiązania. Lepsze są takie foteliki do 36 kg. Lepiej chronią przed uderzeniami bocznymi i są dla dzieci do 12 roku życia, czyli do mometu kiedy mogą używać samych pasów samochodowych. Np. taki www.allegro.pl/item155247057_fotelik_chicco_key_2_3_15_36_kg_super_cena_.html Rosnie razem z dzieckiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 20:20 no ale w foteliku z linka w poście powyżej nie da się regulować stopnia pochylenia, trzeba siedzieć notorycznie wyprostowanym, a dziecku chyba cieżko to przychodzi...... chała. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 20:26 No chyba nie bardziej niż w przypadku siedzenia na podkładce czy juz całkiem bez fotelika. Przecież w obu przypadkach, tak jak w zalinkowanym foteliku, dziecko jest przypięte pasami samochodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 20:30 demarta napisała: > no ale w foteliku z linka w poście powyżej nie da się regulować stopnia > pochylenia, trzeba siedzieć notorycznie wyprostowanym A jak się siedzi na podkładce? Odpowiedz Link Zgłoś
demarta iwoniaw; erin 11.01.07, 20:34 a czy na podkładce posadziłybyście dziecko o wadze 15kg? bo fotelik jest od takiej wagi. mój syn ma 7 miesięcy i 11kg, więc góra za pół roku nadaje się do fotelika z linka. do podkładki natomiast jeszcze nie. i w jego przypadku wyżej wspomniana przez mnie regulacja byłaby bardzo wskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: iwoniaw; erin 11.01.07, 20:44 Ale kto mówi o tym, żebys dziecko w nim posadziła? Sa przeciez foteliki 9-36, z regulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta erin 11.01.07, 20:47 a sobie skomentowałam ten fotelik pod moim prywatnym, osobistym kątem. ciebie erin też nie zawsze każdy o zdanie prosi, a jednak się wypowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 11.01.07, 20:55 Ale ten fotelik był podany jako przykład fotelika, który może słuzyc dziecku do końca obowiazku przewozenia w tymże. Nie jako najlepszy fotelik dla każdego dziecko od 15 kg wzwyż. Dla jasności: jako lepsze rozwiazanie, niż podkładka. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: erin 11.01.07, 20:57 tak ten fotelik był podany jako przykład i właśnie ten konkretny fotelik skomentowałam. nie masz wrażenia, że ten dialog do niczego nie prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: iwoniaw; erin 11.01.07, 20:49 Foteliki normalne, takie ze swoimi pasami, sa przeważnie do 18 kg, natomiast takie jak w linku od 15 kg -tyle ma przecietny 3 latek. A co do wagi to mój 3,5 latek mając rok miał 12 kg, a potem waga stanęła i mając 3,5 roku waży 16 kg - więc za pól roku raczej twoje dziecko nie będzie ważyć 15 kg (no chyba że będzie miało nadwagę). W drugim roku życia dzieci palą swoje fałdki i czasem waga im wręcz spada. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: iwoniaw; erin 11.01.07, 20:51 > a czy na podkładce posadziłybyście dziecko o wadze 15kg? bo fotelik jest od > takiej wagi. A to juz zależy od wieku i poziomu rozwoju dziecka. Moje bym posadziła, bo obecnie ma 2,5 roku, 98 cm wzrostu i nie waży jeszcze 15 kg. Zapewne zanim dobije do takiej wagi jeszcze urośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 20:59 fajny ten fotelik, a raczej fotel Odpowiedz Link Zgłoś
dlania to 2 pytanie: do kiedy jest obowiązek 12.01.07, 08:39 My mamy taki fotelik, w którym mozna góre rozmontować i zostawic sama podkładkę. Córka ma 5 lat i 106 cm - na razie rzeczywiście pasy zachodziłyby jej na buzie,więc jeździ w foteliku ale tak pytam przyszłościowo. A tak w ogóle to do jakiego wieku/ wzrostu jest obowiązek wożenia dzieci w foteliku/ na podstawce? Czy to normują jakies przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: to 2 pytanie: do kiedy jest obowiązek 12.01.07, 10:06 obowiązek wożenia dziecka w foteliku lub na podkładce istnieje do przekroczenia któregokolwiek punktu: - wzrost 150 cm lub - wiek 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: to 2 pytanie: do kiedy jest obowiązek 12.01.07, 10:12 Dziekuje. W takim razie jezszce sie troche powozimy w tym foteliku Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 20:57 Ja już wożę na tych podstawkach, bo jeżdżę tylko po mieście i nie rozwijam dużych prędkości Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 21:22 Ty może nie, a uderzenia boczne nie muszą być z twojej winy. Mam nadzieję, że niepotrzebnie straszę, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 11.01.07, 21:55 Naprawdę uważasz, ze fotelik zapewni ci znacząco większe bezpieczeństwo podczas uderzenia bocznego? Raczej większe znaczenie ma tu bezpieczeństwo samego auta niż dziecko przypięte pasami na podstawce, a nie w foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 12.01.07, 07:57 ja mam ten fotelik www.allegro.pl/item155372352_fotelik_samochodowy_ramatti_jupiter_5xgratis_w_wa_.html został kupiony, gdy Mały miał 2,5 roku i 98 cm wzrostu szukaliśmy fotelika z możliwie najwyższym oparciem ale i tak nie na długo starcza ale póki będzie można, będzie jeżdził w foteliku u mnie w aucie pasy są trochę wysoko siedząc na samej podkładce pas zachodziłby mu na szyję ale u dziadka w aucie siedząc na samej podkładce mógłby już tak jeżdzić ps. Mały ma 3 lata i 3 miesiące i ma 102 cm wzrostu i 16 kg wagi Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podkładka samochodowa - od kiedy? 12.01.07, 15:43 Ja woze dziecko na podkladce odkad skonczyla 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Lola 12.01.07, 16:55 A ile miała wtedy wzrostu - mniej więcej? I jak wysoka ta podkładka, bo sa różne. czy pasy nie zachodza jej na buzie? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola 12.01.07, 17:01 Kurcze, nie pamietam, faktem jest ze ona jest z tych wyzszych.Siadla wowczas, gdy pasy przechodzily jak nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś