Dodaj do ulubionych

urlop macierzynski

31.01.07, 13:35
sluchajcie...jestem w 39ti3dz, wczoraj bylam u lekarza i on mi juz wypisal
urlop macierzynski od dzis a ja dzidzusia nie mam! jak go porposilam o L4 to
powiedzial,ze to 49tc i mam sie cieszyc ze nie dal mi od 38tyg! skandal! co
ja mam robic? czy isc z ta katka do pracy, czy do innego lekarza po L4?
mialyscie tez tak? przeciez moja dzidzia jest jeszcze w brzuchu!a ja juz na
urlopie macierzynskim!bez jajsadjestem zalamana
Obserwuj wątek
    • wiedenka12031999 Re: urlop macierzynski 31.01.07, 13:40
      Urlop macieżyński obowiązuje na 2 tyg przed porodem!
      • eyes69 Jasne... 31.01.07, 13:42
        Jesli kobieta tego chce.

Normalnie lekarz moze Ci wystawic zwolnienie do 10 dni po uplywie terminu
        porodu.
        Pozniej ladujesz na patologii, a po urodzeniu dostajesz macierzynski.
        • wiedenka12031999 Re: Jasne... 31.01.07, 13:43
          Wszystko jeszcze zależy czy byłaś na L4 długo czy nie , czy przekrocyłaś 182
          dni czy nie.
          • yola13 Re: Jasne... 31.01.07, 13:53
            podaj przepis, najlepiej nr. paragrafu i art. który mówi o tym ze macierzyński
            zaczyna się w 38tc, czekam niecierpliwie
            • wiedenka12031999 Re: Jasne... 31.01.07, 14:06
              Nie mówie że to jest tak wg prawa, ale wiem z własnego doświadczenia że jeżeli
              przekroczysz te 182 dni i nie załatwisz sobie zasiłku rehabilitacyjnego, albo
              zrobisz to kiedy pozostają Ci do porodu mniej niż 2 tygodnie to ZUS
              automatycznie przeżuca cię na macierzyński. Oczywiście w tym przypadku
              forumowiczka powinna spróbować u innego lekarza.
              I nie denerwuj się tak smile
      • mia44 Re: urlop macierzynski 01.02.07, 12:09
        Guzik prawda! Możesz wziąć urlop na dwa tygodnie przed terminem, ale nikt nie
        może cię do tego zmusić. Ja poszłabym do innego lekarza.
    • aminka70 Re: urlop macierzynski 31.01.07, 13:56
      Właśnie takiej sytuacji bałam się rozpoczynając podobny wątek przed tygodniem,
      po rozmowie z położną która uprzedzała nas przed taka możliwością. Ja bym poszła
      nawet do internisty prosząc o L-4 nawet na złe samopoczucie, ociężałość itp.
      Pytałam się swojej gin czy wystawi mi jeszcze zwolnienie do dnia porodu,
      zapewniła, ze tak-oby w piątek się przekonam. Tutaj faktycznie jeśli nie
      przekroczyłaś 182 dni zwolnienia na ciążę, poproś innego lekarza o zwolnienie.
      Trzymam kciuki za ciebie, w przepisach jest napisane że kobieta może wykorzystać
      2 tygodnie macierzyńskiego przed rozwiązaniem, ale tam jest wyraźnie napisane
      MOżE a nie musi.
    • edit38 Re: urlop macierzynski 31.01.07, 15:57
      Nie jestem ekspertem w tym temacie, ale z tego, co słyszałam kiedyś to, jeśli
      nie byłaś wcześniej na L4 lub poprzednie zwolnienie zakończyło się na okres nie
      dłuższy niż dwa tygodnie przed planowanym porodem to lekarz nie może Ci wystawić
      L4 tylko macierzyński. Jeszcze raz podkreślam, że nie mam, co do tego pewności.
      Może zapytaj kadrowej w Twoim zakładzie pracy jak to jest.
    • mama_amelii Re: urlop macierzynski 31.01.07, 22:02
      Ja byłam na patologii ciąży tydzień przed porodem i lekarz pytał mnie czy wypisac juz macierzyński.Nie zgodziłam się i wypisał mi od dnia porodu.Wiem,że wpisują już od 2 tyg.przed porodem.Nam w szkole rodzenia położne też radziły żeby iść do rodzinego i prosić o zwolnienie.Szkoda 2 tyg. wcześniej zostawić maleństwo.

src="fotoforum.gazeta.pl/photo/4/md/yb/uo9f/FEvOeCIcSJU6eO4ngB.jpg" alt="DSCF8549" title="DSCF8549" /></a>
      • aldik77 a swoją drogą 31.01.07, 22:08
        to kawał chama z tego lekarza!Nawet się nie zapytał!Mój to wylicza kiedy mam
        rodzić i daje na tyle dni zwolnienie coby nie musiał kombinować później.
        A może szybki sexik z mężem i urodzisz?smileBędziesz miała problem z głowy bo
        dzidzia może się już urodzićsmile
        Powodzenia!
    • alina.de Re: urlop macierzynski 01.02.07, 22:45
      Wcześniejszy macierzyński to Twoje prawo i nie możesz być do tego zmuszona przez
      nikogo!!!!!!!! Możesz ale nie musisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!brać wczesniejhszego
      macierzyńskeigo.Wkurza mnie to że kobiety w ciąży musza jeszcze dodatkowo
      martwic sie takimi sprawami.
      • edit38 Re: urlop macierzynski 02.02.07, 08:00
        alina.de napisała:

> Wcześniejszy macierzyński to Twoje prawo i nie możesz być do tego zmuszona prze
        > z
        > nikogo!!!!!!!! Możesz ale nie musisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!brać wczesniejhszego
        > macierzyńskeigo.Wkurza mnie to że kobiety w ciąży musza jeszcze dodatkowo
        > martwic sie takimi sprawami.

Bardzo bym chciała żeby tak było. Czy to oznacza że w moim przypadku nawet ZUS
        nie ma prawa zmusić mnie do wybrania wcześniejszego macierzyńskiego? Mnie to
        nieszczęsne 182 dni mija prawie dwa tygodnie przed terminem, o powrocie do pracy
        raczej mowy niema no chyba że cud się stanie i ciąża przestanie być zagrożona.
        Czy w takim przypadku ZUS nie będzie robił mi problemów z przyznaniem zasiłku
        rehabilitacyjnego który normalnie przyznają po 182 dniach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka