Dodaj do ulubionych

pytanie do pracujących mam

14.02.07, 20:53
Zastanawia mnie taka sprawa - termin porodu wypada u mnie na 11 marca,
zwolnienie mam obecnie do 23 lutego, a dzisiaj usłyszałam opinię, że pomimo
przedłużenia zwolnienia lekarskiego przez mojego ginekologa do daty porodu ZUS
i tak sam odliczy mi dwa tygodnie z urlopu macierzyńskiego. Słyszałam też taką
opinię, że jeśli wrócę do pracy nawet na kilka dni, to już nie będzie ZUS mógł
tego zrobic - gdzie tkwi prawda, jak to wyglądało u Was. Z tego co sama się
orientuję to te 2 tyg. urlopu macierzyńskiego można wykorzystac przed porodem,
ale to nie jest przymus - więc jak jest naprawdę????
Obserwuj wątek
    • anneczka78 Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 20:58
      Słyszałam, że to prawo kobiety - może sobie wykorzystać 2 tygodnie
      macierzyńskiego przed planowanym porodem, ale nie musi. Jeżeli lekarz wystawił
      zwolnienie na ten okres - czyli uznał, że kobieta nie jest w stanie pracować z
      powodów medycznych, to wcześniejszy macierzyński nie jest jej potrzebny.

Ale chętnie poczekam na opinię tych kobiet, które juz mają to doświadczenie za
      sobą - też mnie to interesuje.
    • monikaj21 Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 21:19
      Miałam wystawione zwolnienie kilka dni dłużej niż do terminu porodu. Urodziłam
      dwa dni po skończeniu się tego zwolnienia i tylko te dwa dni mi zostały
      odliczone, nic więcej.
      Z tego co czytam na forum to lekarze prezentują różne podejście do tematu ale
      jakie są przepisy, tego nie wiem.
    • assiam Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 21:22
      przerabiałam to już i nawet pytałam w Zus. Oczywiście urlop macierzyński
      możesz wykorzystać przed porodem, ale lekarze mają nieoficjalne zalecenie z
      ZUS, żeby na dwa tygodnie przed porodem nie wystawiać już zwolnień lekarskich
      tylko zaświadczenie do urlopu macierzyńskiego. Ale to ty decydujesz czy go
      weźmiesz. Ja pewnie stwierdziłabym przy kolejnym porodzie, że albo dostaje
      zwolnienie albo jestem zdrowa, zdolna do pracy i wracam do pracy. No ale wtedy
      juz byłam w szpitalu i ostatecznie okazało się że chodziło o 3 dni, więc sobie
      odpuściłam.
      • elwik18 Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 21:31
        Dzięki ASSIAM za informację, przynajmniej nie będę zaskoczona u lekarza, więc
        może uda mi się wyprosic zwolnienie ]smile
    • anneczka78 Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 22:24
      Kurcze, ale wiecie co - dla mnie to jest nielogiczne. A jeśli kobieta urodzi 2
      tygodnie później niż ma planowany termin? Przecież to się zdarza. To co? Odejmą
      jej 4 tygodnie? Czy wystawią wsteczne zwolnienie?

Albo ja czegoś nie rozumiem, albo ten zapis z Kodeksu Pracy jest interpretowany
      zbyt dowolnie, w zależności od widzimisię pracownika konkretnego oddziału zus.
      • mika_p Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 22:50
        Jeśli kobieta ma zwolnienie z pracy z powodu ryzyka przedwczesnego porodu, to 2
        tygodnie przed terminem uznaje się, ze ciąża jest donoszona, zagrożenia nie ma,
        powodu do kontynuowania zwolnienia też. Co w tym nielogicznego?
        Jesli kobieta ma zwolnienie z innego powodu, to nie ustaje on z powodu wybicia
        jakiejś daty, prawda?
        • saha_ra Re: pytanie do pracujących mam 14.02.07, 23:30
          ciekawe. Nie wiem jak moja lekarka rozwiąże kwestię zwolnienia na 9 mc ciąży,
          ale tak się składa, że zawodowo zajmuję się tańcem i fitnessem. Więc niby co,
          przed datą porodu, a po skończeniu się zwolnienia powinnam wrócić do pracy i
          skakać na pełnym etacie? Hehe bardzo śmieszne, ale fizycznie niemożliwe. Skoro
          więc do pracy na 100% nie wrócę, to będę już na macierzyńskim? ZARAZ, przecież
          to jakaś manipulacja i nadinterpretacja przepisów. System daje urlop
          macierzyński nie-matkom? Myślałam, że to urlop na czas macierzyństwa, a nie na
          jego oczekiwanie.
          • 24milenka Kodeks pracy Art. 179. 14.02.07, 23:56
            Jeśli masz pracę, której nie da się wykonywać w ciąży, ale ogólnie jesteś zdrowa
            i nie ma komplikacji ciążowych to nie idziesz na zwolnienie. W takiej sytuacji
            pracodawca ma obowiązek przenieść Cię na inne stanowisko lub zwolnić z obowiązku
            świadczenia pracy. Przy tym pensję cały czas Ci wypłaca, w dotychczasowej wysokości.
            Podstawa prawna: Kodeks pracy Art. 179.
          • budzik11 Re: pytanie do pracujących mam 15.02.07, 15:33
            saha_ra napisała:

> ZARAZ, przecież
            > to jakaś manipulacja i nadinterpretacja przepisów. System daje urlop
            > macierzyński nie-matkom? Myślałam, że to urlop na czas macierzyństwa, a nie
            na
            > jego oczekiwanie.

Jaka nadinterpretacja i manipulacja?? Kodeks pracy daje możliwość wykorzystania
            przynajmniej dwóch tygodni urlopu macierzyńskiego właśnie na tę okoliczność. Co
            w tym złego??
        • 24milenka mika_p, zgadza się 14.02.07, 23:57
          mika_p napisała:

> Jeśli kobieta ma zwolnienie z pracy z powodu ryzyka przedwczesnego porodu, to 2
          >
          > tygodnie przed terminem uznaje się, ze ciąża jest donoszona, zagrożenia nie ma,
          >
          > powodu do kontynuowania zwolnienia też. Co w tym nielogicznego?
          > Jesli kobieta ma zwolnienie z innego powodu, to nie ustaje on z powodu wybicia
          > jakiejś daty, prawda?

mika_p, zgadza się
          • moniqep Re: mika_p, zgadza się 15.02.07, 13:06
            Mysle,ze problem polega na tym ,ze jesli urlop mac. wykorzystuje sie jeszcze
            przed narodzeniem dziecka to potem ten urlop jest krotszy jak juz to dziecko
            jest na swiecie. Mamy martwia sie ,ze skraca im sie czas bycia z maluszkiem w
            pierwszych tygodniach jego zycia. Jesli ten urlop mac jest skrocony to i powrot
            do pracy szybszy a co za tym idzie czas spedzony z dzieckiem w domu tez sie skraca.
            Wydaje mi sie to nie sprawiedliwe. Nawet jesli zwolnienie bylo wystawiane z
            powodu grozby przedwczesnego porodu. i nawet jesli ten wczesniejszy porod nie
            wystapil to taka kobieta w ostatnich dniach ciazy nie ma sily chodzic do pracy.
            Wiec jest zmuszona wziasc urlop mac.
            Oczywiscie nie pozostaje nic innego jak poproszenie np.internisty o wystawienie
            zwolnienia. Zwolnienie to jest z innego powodu niz te ktore wystawial ginekolog.
            Tak chyba mozna zrobic by obejsc przepisy ZUSu ?
          • anneczka78 Re: mika_p, zgadza się 15.02.07, 13:29
            Mika_p, chyba rozumiem, weźmy taką sytuację:

Mam termin porodu na 14 maja. Mam zwolnienie na ciążę zagrożoną do 30 kwietnia.
            Potem nie ma juz zagrożenia, jak piszesz, więc nie kontynuuję zwolnienia. Ale
            nie chcę wracać do pracy, więc proszę o te dwa tygodnie urlopu macierzyńskiego
            przed. Rodzę 21 maja, tydzień po terminie. Czyli wykorzystałam już 3 tygodnie,
            w tym 2 tygodnie przed planowanym terminem. Dobrze rozumiem?

I drugie pytanie: Mam zwolnienie z innego powodu niż zagrożenie ciąży, więc
            lekarz wystawia mi zwolnienie do 14 maja, a potem daje kolejne, w trakcie
            trwania którego rodzę dziecko. Czy pracodawca ma prawo odliczyć mi te 2
            tygodnie, bo nie świadczyłam w tym czasie pracy? Pytam, bo tak postąpiono z
            moja koleżanką w moim zakładzie pracy.
            • mika_p Re: mika_p, zgadza się 15.02.07, 20:44
              ad. 1 - zgadza się.
              ad. 2 - nie ma prawa. Pracodawca podsważa w ten sposób zwolnienie lekarskie, a
              nie ma do tego prawa.
      • budzik11 Re: pytanie do pracujących mam 15.02.07, 15:29
        anneczka78 napisała:

> Kurcze, ale wiecie co - dla mnie to jest nielogiczne. A jeśli kobieta urodzi
        2
        > tygodnie później niż ma planowany termin? Przecież to się zdarza. To co? >

Lekarz może wystawić zwolnienie do dnia przewidywanego terminu porodu, czy
        nawet dwa tygodnie przed tym terminem, nie jestem pewna (po terminie nie ma
        takiej potrzeby, bo ciąża nie jest juz przecież zagrożona, możesz spokojnie
        urodzić, nie musisz leżec, przedwczesny poród nie grozi itd). Jeśli jednak nie
        urodzisz w terminie, kończy ci się zwolnienie a nie chcesz iść do pracy, co
        zrozumiałe, to kodeks pracy właśnie na tę okoliczność daje ci możliwość
        wykorzystania co najmniej dwóch tygodni urlopu macierzyńskiego przed porodem.
        To jest bardzo logiczne. Ale nie musisz przecież go wykorzystywać. Możesz
        pracować, albo możesz wziąć zwykły urlop wypoczynkowy.
    • budzik11 Re: pytanie do pracujących mam 15.02.07, 15:23
      Ja nie miałam zwolnienia w ciąży, ale to, co piszesz, jest nielogiczne, ktoś
      Cię w błąd wprowadził. Co ma ZUS do urlopu macierzyńskiego?? Urlopu
      macierzyńskiego udziela pracodawca a nie ZUS. I oczywiście, że nikt nie może
      Cię zmusić do wzięcia urlopu - każdy urlop, również macierzyński, udzielany
      jest przez pracodawcę na wniosek pracownika. ZUS nie może takie wniosku zgłosić
      za Ciebie do Twojego pracodawcy.
      • kasiapfk Re: pytanie do pracujących mam 15.02.07, 16:49
        Budzik, wszystko się zgadza, tyle, że za ten urlop PŁACI ZUS. Za pośrednictwem
        zakładu pracy (jeśli zatrudnia więcej niz 5 osób), ale jednak ZUS i stąd
        pewnie "nadgorliwość" ZUS-u. (pracodawca obniża wpłatę składki do ZUS właśnie o
        wysokość zasiłku macierzyńskiego wypłacaniego kobiecie na urlopie
        macierzyńskim).
    • elwik18 Podsumowanie 15.02.07, 20:54
      Czyli, jeżeli dobrze was zrozumiałam, chodzi o to, że jeżeli będę miała
      wystawione zwolnienie przez ginekologa do końca ciąży, to stanowi to podstawę do
      zaliczenia 2 tyg. urlopu macierzyńskiego jako wykorzystanego przed porodem, zaś
      jeśli końcowe zwolnienie wystawi mi lekarz rodzinny wówczas urlop macierzyński
      liczy się od daty porodu smile
      • mokopi Re: Podsumowanie 15.02.07, 21:05
        Jeżeli będziesz mieć zwolnienie od lekarza, to będzie się liczyć jako zwolnienie. Wniosek na macierzyński lekarz wystawia na druku Zaświadczenie i wpisuje na nim datę od którego ma zacząć się urlop macierzyński.
        • ladybird16 Re: Zasiłek rehabilitacyjny załatwia sprawę 15.02.07, 22:13
          Witam wszystkie przyszłe mamy !
          Lekarz jest zobowiązany wystawiać zwolnienie lekarskie kobiecie w ciąży w
          przypadku powikłań max.182 dni. Jeśli po upływie magicznych 182 dni, pacjentka
          nie kwalifikuje się do powrotu do pracy ze wskazań medycznych wówczas wraz zw
          poozumieniu z lekarzem prowadzącym składa do właściwego oddziału ZUS wniosek o
          przyznanie świadczeń rehabilitacyjnych. Zus wydaje decyzję o przyznaniu takie
          świadczenia na odpowiednio długi czas tak aby wypełnić tę "niewygodną lukę" do
          czasu porodu i otrzymać należną pensję.

Oto krótka lektura na ten temat:
          www.kobietaiprawo.pl/index.php?module=CMpro&func=viewpage&pageid=47&expsubid=2

Pozdrawiam smile
    • annamama Re: pytanie do pracujących mam 16.02.07, 10:09
      ja na wszelki wypadek przez ostatni miesiąc ciąży miałam zwolnienie od
      internisty.
    • kaska175 Re: pytanie do pracujących mam 16.02.07, 14:06
      Najlepiej iśc na opiekę jeśli ma sie juz jakieś dziecko. Bo czasami gin nie
      może dac więcej zwolnienia, bo przecież on tez jest kontrolowany.U mnie
      chwycilo i nikt nie robił z tego afery. 2 tygodnie to jest to jest duzo ,być
      albo nie być z maluszkiem. Pozdrawiam
      • lamada Re: pytanie do pracujących mam 21.02.07, 00:43
        Cześć, jeśli mogę trochę z innej beczki... jak to jest w przypadku gdy zajde w
        ciaze np 3 miesiace przed zakonczeniem mojej trzeciej umowy o prace?
        Staramy sie bardzo, ja ciagle jeszcze pracuje ale starania moga jeszcze potrwac
        i nie wiem jak to bedzie potem ze zwolnieniem i wyplata i przedluzeniem
        umowy...moze bede traktowana przez zus jak bezrobotna? a jak jest traktowana
        bezrobotna ktora zaszla w ciaze jeszcze w pracy?
        Może ktos zechcialby w miare wolnego czasu podzielic sie wiedza. Wszystko o
        czym czytam na tym forum bardzo mnie interesuje i chyba nie ma nic cenniejszego
        niz doswiadczenie.
        • kasiapfk Re: pytanie do pracujących mam 21.02.07, 08:08
          jeśli umowa się będzie kończyć a ciąża będzie miałą 12 tyg. to pracodawca, na
          podstawie zaświadczenia lekarskiego ma obowiązek przedłuzyć ci umowę do dnia
          porodu. Zatem będziesz miała wszystkie uprawnienia pracownicze (jeśli to umowa
          o pracę). Zasiek macierzyński będzie wypłacał ZUS na podstawie dokumentów z
          zakłądu pracy i aktu urodzenia dzieciaczka.
          • lamada Re: pytanie do pracujących mam 21.02.07, 14:54
            Dziekuje za odpowiedz, zobaczymy jak to bedzie smile. Pozdrawiam serdecznie.
    • dizzy10 Re: pytanie do pracujących mam 21.02.07, 09:17
      A ja mam taki probem - przez praktycznie całą ciążę pracowałam po 8godz/
      dziennie, dostałam zwolnienie na ostatnie dwa tyg. ciązy, bo już się ledwo
      ruszałam (bóle kręgosłupa, spojenia + doszło straszne przeziębienie, co w 39-
      40tc było nie lada stresem) ale niestety nie urodziłam. Jestem już 2 dni po
      terminie, mój lekarz powiedział mi, że nie może mi zwolnienia przedłużyć, ale
      do pracy nie powinnam wracać (!) To co mam robić? Siedzę w domu, czekam na
      skurcze i tylko się denerwuję. Jak nie urodzę do piątku i będę musiała moją
      nieobecność w pracy "pokryć" z macierzyńskiego, to odejdzie mi cały tydzień sad
      Jeden, dwa dni bym przebolała... Najgorszze jest to, że nie mam siły ani
      zdrowia, żeby latać po internistach i prosić się o zwolnienie (boję się, że
      znowu bym jakąś infekcję podłapała). Bez sensu... sad
      • tolka11 Re: pytanie do pracujących mam 21.02.07, 15:41
        Prosto z pracy poszłam w 30 t.c. do szpitala, po 4 tygodniach przez cc
        urodziłam. ZUS nie wliczył mi zwolnienia do macierzyńskiego. macierzyński mam
        od dnia porodu. Wcześniej szpital bez problemu wystawiał zwolnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka