Dodaj do ulubionych

Urlop wychowawczy w szkole

14.03.07, 13:15
Mam pytanie do mam nauczycielek. Wróciłam we wrześniu do pracy po rocznym
urlopie. Złozyłam podanie o pół etatu, niestety dostała, prawie etat i
dodatkowe zadania, których nie chciałam (między iinnymi opiekę nad
samorządem, która jest bardzo kłopotliwa). W dodatku jestem bardzo żle
traktowana przez dyrekcję, stale coś mi zarzuca, jestem wykończona
psychicznie. Chcę odejść na urlop (jak najszybciej). Od kiedy mogę to zrobić,
czy nas też obowiązuje dwutygodniowe zawiadomienie przed planowanym urlopem?
I jeszcze pyatnie, czy mogłabym podjąć pracę w innej szkole np na pół etatu
(podczas trwania urlupu wychowawczego w pierwszej).
Dodam, że mam umowę na ten rok szkolny.
Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • aldona_t1 Re: Urlop wychowawczy w szkole 14.03.07, 21:22
      Na jedno z pytań mogę odpowiedzieć z całą pewnością- mozesz, będąc na urlopie
      wychowawczym w jednej szkole, pracować na pół etatu w drugiej (ale nie na
      więcej).
      • turkusova Re: Urlop wychowawczy w szkole 14.03.07, 22:26
        moim zdaniem będąc na urlopie wychowawczym nie mozesz pracowac w innej szkole.
        • sir.vimes Zwolnienia a odpowiedzialność. 14.03.07, 22:32
          Też mi sie tak wydaje.

Przy okazji podrzucam temat do rozważań - znajoma dziewczynka jest tuz przed
          egzaminami do gimnazjum. Pani od kluczowego przedmiotu jest w ciąży - i zamiast
          wziąć porządne zwolnienie i w ten sposób "przyzwolić" by dzieciaki miały
          zastępstwo "miga się" i bierze parodniowe zwolnionka. Z tego co wiem dzieci
          egzaminu się bardzo boja i w porażającej większości czują się nieprzygotowane.
          Dziwię się tej pani - w końcu , nawet jeżeli nie lubi swojej pracy, ponosi część
          odpowiedzialności za wyniki tych dzieciaków. Rozumiem, że ciąża mogła okazać się
          trudniejsza niż "planowała" - ale zamiast pracować na niby mogłaby iść poleżeć a
          dzieci NAUCZYŁBY kto inny.
          Co o tym sądzicie?
          • elf1977 Re: Zwolnienia a odpowiedzialność. 15.03.07, 06:51
            dlatego między innymi wolę po prostu odejść. Moja klasa bardzo dobrze wypadała
            na sprawdzianach próbnych, więc z czystym sumieniem mogę powiedzić, że są
            przygotowani do egzaminu.
            • kaha1 Re: Zwolnienia a odpowiedzialność. 15.03.07, 07:54
              na urlopie wychowawczym nie można pracować
              • gorgolka można pracować 15.03.07, 11:35
                pod warunkiem że pracodawca wyrazi na to zgodę i nie przeszkadzać to będzie w
                osobistej opiece nad dzieckiem. Myślę że wymiar czasu pracy w drugiej szkole
                jeśli bedzie dużo niższy to da sie uzasadnić że nie przeszkadza w opiece. Ale
                zapewne dyrektorka nie będzie zbyt chętna do udzielenia zgody.
                To tyczy się wszystkich kobiet, nie tylko nauczycielek.
                No i oczywiśćie jeśli na wychowawczym spełniasz warunki do wypłaty zasiłku to
                idąc do pracy tracisz prawo do niego.
                • elf1977 Re: można pracować 15.03.07, 13:09
                  Dziękuję bardzo. Dyrektorka na pewno nie wyrazi zgody na pracę w drugiej
                  szkole. Dziś upokorzyła mnie do łeż. Zdecydowałam się, że od jutra nie idę do
                  pracy, jeżeli się uda, złożę po prostu wypowiedzenie. Szczerze mówiąc, jestem
                  na skraju depresji, żal mi moich klas (naprawdę fajne dziaciaki), ale już nie
                  mam siły znosić tych wszystkich upokorzeń.
                  • kubara1 Re: można pracować 15.03.07, 13:36
                    Urlop wychowawczy mozesz wziać w kazdej chwili zawiadamiając pracodawcę z
                    dwutygodniowym wyprzedzeniem. Będąc na urlopie możesz podjąć legalna pracę na
                    cały etat. Wiem co mówię bo przez pół roku byłam na urlopie wychowaczywm w
                    jednej firmie, a w drugiej pracowałam na cały etat. Musisz tylko zgłosić
                    pierwszemu pracodawcy o tym fakcie, zeby dwa razy nie był ZUS odprowadzany.
                    • ejuka Re: można pracować 15.03.07, 14:19
                      Z tego co piszesz wynika, ze nalezy zglosci pierwszemu pracodwcy fakt podjecia
                      pracy na wychowawczym w innej firmie. W jakim celu? W trakcie wychowawczego
                      poprzednia firma nia placi skladek, robi to ZUS. Jest inaczej?
                    • elf1977 Re: można pracować 15.03.07, 14:32
                      A czy to ma być jedynie zgłoszenie, czy musi na to pracodawca wyrazić zgodę,
                      dla mnie to ogromna różnica. Proszę o odpowiedź, ponieważ tego Karta Nauczyciel
                      nie reguluje, na pewno obowiązują tutaj przepisy Kodeksu Pracy.
                      • meg0814 Re: można pracować 16.03.07, 16:40
                        1. Nauczyciela obowiązuje karta nauczyciela, zgodnie z którą musi złożyć
                        podanie o urlop wychowawczy miesiąc przed planowanym terminem urlopu (nie tak
                        jak inni pracownicy 2 tygodnie przed).
                        2. Pierwszy pracodawca wprawdzie nie musi formalnie wyrażać zgody na pracę w
                        innym zakładzie, ale musi o tym zostać powiadomiony. Powód - inna praca rodzi
                        obowiązek ubezpieczeń i wtedy pierwszy pracodawca przestaje wykazywać
                        pracownika w deklaracjach ZUS-owskich i składki na ubezpieczenie przestają byc
                        finansowane z budżetu państwa za osobę przebywającą na urlopie wychowawczym.
                        3. Wprawdzie pierwszy pracodawca nie może zabronić wykonywania pracy zarobkowej
                        na urlopie wychowawczym, ale UWAGA, może stwierdzić, że pracownik zaprzestał
                        sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem i w związku z tym wezwać takiego
                        pracownika do stawienia się do pracu w macierzystej firmie. Niestey przepisy
                        nie okreslają jaki wymiar drugiej pracy zostaje uznany za powodujący
                        zaprzestanie tej osobistej opieki. Zależy to tylko od dobrej woli pracodawcy i
                        może on nawet zadecydować, że przykładowo 2 dni w tygodniu po dwie godziny już
                        wyklucza możliwość sprawowania tej opieki.

Pozdrawiam
                        Meg
                        • aldona_t1 Re: można pracować 17.03.07, 22:25
                          www.kadry.uni.wroc.pl/rodzicielstwo2.doc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka