Dodaj do ulubionych

Jak ma wygladac taki wniosek?

29.04.07, 19:51
Chodzi mi o urlop wychowawczy. Zaraz konczy mi sie macierzynski, moj
pracodawca zadowolony z mojej decyzji nie jest, wiec nie podpowie mi jak to
zalatwic, musze zadzialac sama. Mam wiec pytanie, jak sie do tego zabrac?
Musze jutro zlozyc pisemny wniosek, czy cos jeszcze? I jak taki wniosek ma
wygladac? Co powienien zawierac? Bede bardzo wdzieczna za rady.
Obserwuj wątek
    • pikum Re: Jak ma wygladac taki wniosek? 29.04.07, 20:09
      Jeżeli chodzi o wniosek do pracodawcy to jest to pisemna prośba o udzielenie
      urlopu wychowawczego.Wniosek taki powinien zawierać:czas na jaki chcesz uzyskać
      urlop,na jakie dziecko czyli dokładne dane dziecka imie nazwisko data urodzenia
      i tyle.
      • yoggi87 Re: Jak ma wygladac taki wniosek? 29.04.07, 20:17
        Dzieki bardzo, kompletnie zielona jestem...
    • ypsi79 Re: Jak ma wygladac taki wniosek? 29.04.07, 20:20
      Po 1 pracodawca powinien mieć taki wniosek i dać ci do wypełnienia.
      Po 2 musisz go złożyć co najmniej 2 tygodnie przed planowanym rozpoczęciem urlopu.
      Po 3 jeśli masz niewykorzystany urlop wypoczynkowy to najpier go wykorzystaj -
      złóż wniosek, a potem złóż wniosek o wychowawczy. Po drodze jeszcze masz 2 dni
      na opiekę nad dzieckiem (raz do roku mozna wziąć - nie przechodzi to na następny
      rok, tak jak to jest z urlopem wypoczynkowym, więc warto wziąć teraz.)

Pracodawca ma OBOBWIAZEK udzielic ci najpierw urlopu wypoczynkowego a potem
      wychowawczego.
    • wjw2 wysłałam Ci wzory na meila gazetowego n/t 29.04.07, 22:01
      • jutrynka22 Re: wysłałam Ci wzory na meila gazetowego n/t 30.04.07, 00:11
        Witam serdecznie ja również ślicznie poproszę o te wzory bo przede mna taka sama
        sytuacja smile Na maila gazetowego.

Pozdrawiam i dziekuje uprzejmie!
        • abraj ja też... 30.04.07, 02:22
          również proszę o wzór smile
        • 3xmama wniosek 30.04.07, 07:17
          Ja juz składałam. Wzory można znaleźć w necie.... Na dwa tygodnie przed końcem
          macierzyńskiego trzeba to złożyć pracodawcy. Bzdurą jest, że to pracodawca
          podsuwa taki wniosek do wypełnienia. Musi tam być data rozpoczęcia i
          planowanego zakończenia urlopu (przepisy dokładnie określaja ile może trwać
          taki urlop), trzeba tam też napisać o tym, że opiekę bedzie się sprawować
          osobiście i dołączyć kserokopię aktu urodzenia dziecka i oświadczenie męża, że
          pracuje i, że nie będzie w tym czasie korzystał z urlopu wychowawczego.
          • aga.as1 Re: wniosek 30.04.07, 08:26
            Przesłałam Wam wzór takiego wniosku, wystarczy wpisać dane i dostarczyć
            pracodawcy. Pozdrawiam
            • pasikonik10 Re: wniosek 30.04.07, 09:05
              to i ja poproszę...
    • yoggi87 Re: Dziekuje Ci bardzo ;) 30.04.07, 09:44
    • yoggi87 Re: Jeszcze jedno pytanie... 30.04.07, 10:09
      Oczywiscie, jak to ze mna bywa ubudzilam sie nie w pore, i nie zlozylam wniosku
      w conajmniej 2 tygodniowym odstepie crying Dzis mamy 30. a macierzynski mam do
      9.maja, czy w tej sytuacji moze mi pracowdawca odmowic prawa do wychowawczego?
      Mialam ostatnio duzo na glowie i wszystko przegapilam...
      • 3xmama Re: Jeszcze jedno pytanie... 30.04.07, 13:05
        Myślę, że nie.... Mówi o tym art.186 kp.
        www.rodzicpoludzku.pl/prawa_mamy/wychowawczy.html
        Ja korzystałam z tej stronki i wszystko było w porządku, szkoda tylko, że po
        wychowawczym "podziękowano" mi jednym telefonem za dziesięcioletnią pracę. A na
        wychowawczym byłam 5 miesięcy.... Ah, szkoda gadać.....
        • 3xmama stronka z wzorem wniosku 01.05.07, 16:29
          www.rodzicpoludzku.pl/prawa_mamy/wychowawczy.html
      • janeausten Re: Jeszcze jedno pytanie... 30.04.07, 19:11
        Wniosek o wychowawczy trzeba złożyć przynajmniej 2 tygodnie przed jego
        rozpoczęciem. Nie 2 tygodnie przed zakończeniem macierzyńskiego. Po
        macierzyńskim bierz zaległy i tegoroczny urlop wypoczynkowy, dwa dni opieki nad
        dzieckiem (bo inaczej ci przepadną, a są to dni płatne) i dopiero wychowawczy.
        • janeausten Aha... 30.04.07, 19:12
          I pracodawca nie ma prawa odmówić ci wychowaczego, jeśli złożysz wniosek w
          terminie.
    • julka062 Re: Jak ma wygladac taki wniosek? 30.04.07, 19:24
      Witam, ja też bardzo poproszę o taki wniosek na adres asia_dab@wp.pl z góry
      dziękuję i pozdrawiam.

• crazy310 Re: czy ja tez moge prosic wzor 30.04.07, 19:31
        • crazy310 Re: czy ja tez moge prosic wzor 30.04.07, 19:32
          bardzo prosze o wzor wniosku na e-maila gazetowego bardzo dziekuje
          • crazy310 Re: oswiadczenie meza tez a byc ale dla kogo 01.05.07, 07:28
            • 3xmama Re: oswiadczenie meza tez a byc ale dla kogo 01.05.07, 11:19
              Dołączone do Twojego wniosku, jako załącznik.
              • barysio Re: oswiadczenie meza tez a byc ale dla kogo 01.05.07, 12:51
                to i ja poproszę o taki wniosek smile) Z góry dziękuję smile)
              • barysio Re: Pytanko dot. wychowawczego 01.05.07, 12:59
                A może ktoś wie jak to jest - jeżeli np. urlop wypoczynkowy kończy się w piątek
                to czy o wychowawczy składa się już od soboty czy dopiero od poniedziałku i
                analogicznie czy jeżeli chce się być na wychowawczym do piątku to czy wpisuje
                się termin zakończenia jako piątek czy jako niedzielę ??? Może głupie mam
                dylematy ale w związku z tym nie wiem jak mam wypełnić wniosek a w pracy się
                raczej tego nie dowiem.
                • janeausten Re: Pytanko dot. wychowawczego 01.05.07, 16:26
                  Hmm, ja bym wzięła tak, by było jak najkorzystniej dla mnie. Czyli wychowawczy
                  od poniedziałku i do piątku. Ale wymiar tego urlopu jest chyba miesięczny, więc
                  jeśli weźmiesz od np. 4 maja na 6 miesięcy to jest automatycznie do 3
                  listopada. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, bo sama jestem
                  zainteresowana.
                  • an555 Re: Pytanko dot. wychowawczego 01.05.07, 18:58
                    Czy wniosek sklada sie tylko do zakladu pracy czy takze do Zusu? Napewno bede
                    na bezplatnym urlopie wychowawczym.
                    Jeszcze jedno pytanko: Bede na macierzynskim do 4 lipca a potem chce wziac
                    urlop wypoczynkowy i dopiero wychowawczy , tak wiec na wniosku mam napisac od
                    kiedy do kiedy macierzynski i czy napsac tez ze po macierzynskim byl
                    wypoczynkowy ?
                    • crazy310 Re:jakiej tresci ma byc wniosek od pracodawcy 01.05.07, 19:57
                      dziewczyny mam problem mam takiego szefa ze on nigdy nie ma na nic czasu nawet
                      sama latałam i załatwiałam sobie macierzynski musze sama sobie napisac wniosek
                      z zakładu pracy ze on mi udziela urlop wychowawczy a szef mi go podpisze jakiej
                      tresci ma on byc lub macie wzór.
                      • wjw2 wysłałam Ci na priv n/t 03.05.07, 20:40
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka