Dodaj do ulubionych

Druga reklamcja

04.05.07, 12:22
Zapewne na temat reklamacji bylo juz wiele, jednak poniewaz nie moge uzyskac
interesujacych mnie informacji, postanowilam zadac pytanie na forum.
Towar reklamowany stanowia meble. Pierwsza reklamacja zostala zalatwiona po
miesiacu i mam wrazenie, ze tylko dzieki mojemu czestemu dopominaniu sie o
zalatwienie sprawy. Dwa dni temu otrzymalam transport nowych elementow,
niestety znowu diwe czesci sa uszkodzone. Stad tez moje pytania: jak
wyczytalam w ustwie termin przeprowadzenia reklamcji wynosi 14 dni, jednak w
dalszej czesci ustawy jest napiane, iz "przy określaniu odpowiedniego czasu
naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia" - co to
oznacza? Czy wynika z tego, ze termin reklamacji moze byc jednak dluzszy niz
te 14 dni? Czy w przypadku kolejenej reklamcji, gdy tuz po rozpakowaniu
stwierdzam wade tworau, jej termin nie powinien ulec skroceniu, czy tez tak
jak za pierwszym razem bede czekac miesiac z wielkim kartonem wadliwych
czesci w salonie (wadliwego towaru sklep nie zabiera od razu tylko przy
dowiezieniu nowych czesci w miejsce uszkodzonych dokonuje wymiany paczek). I
co w przypadku, gdy po raz trzeci dowioza mi uszkodzone czesci? Przepraszam
za chaotyczna wypowiedz, ale denerwuje mnie ta cala sprawa, zwlaszcza ze gdy
usilowalam przed chwila zasiegnac tych informacji u zrodla caly
czas "odbierala" automatyczna sekretarka.
Pozdrawiam
souris
Obserwuj wątek
    • magda210682 Re: Druga reklamcja 04.05.07, 14:14
      Powiem ci,że w tej sytuacji masz prawo do zwrotu towaru lub całkowitej wymiany. Jezeli nie maja takiego egzemplaza nie musisz sie na nic godzic. Jezeli juz cos to mozesz uzgodnic z nimi ze maja okres np. tydz. Jezeli nie wywiaza sie z umowy masz natychmiastowe prawo zadac zwrotu pieniedzy bez zadnego ale. tak wogule nikt z nas nie musi godzic sie na np. naprawe. Mamy sami prawo decydowac co chcemy( wymiana, zwrot lub naprawa.)
      Jesli chodzi o teksty urzedowe i zapisy w kodeksach i regulaminach to nie zawsze rozumiem co oni pisza.
    • aniask_mama Re: Druga reklamcja 04.05.07, 14:48
      To, co pisze Magda nie nie jest zgodne z prawdą - z przepisami znaczy się. Jest
      tak: jeśli towar ma wadę to możesz go reklamować korzystając z:
      a. gwarancji - jeśli masz kartę gwarancyjną to przeczytaj zasady i warunki
      gwarancji, gwarancja jest dobrowolna jeśli chodzi o określenie jej zasad, więc
      jeśli np. w karcie nie masz napisane jak długo mogą zwlekać to nie możesz żądać
      14 dni itp
      b. ustawy o odpowiedzialności sprzedawcy za zgodnośc towaru z umową - wtedy
      piszesz PISMO reklamacyjne i sprzedawca ma 14 dni na ODPOWIEDŹ, a naprawa ma
      nastąpić w "ODPOWIEDNIM CZASIE" - czasu ustawa nie precyzuje. NIE możesz od
      razu żądać zwrotu kasy, ale najpierw naprawy lub wymiany na nowe. To, co moge
      poradzić: miej wszystko na piśmie (listem poleconym ślij) i ZAWSZE określ swoje
      żądanie - inaczej nie mają się do czego ustosunkowac w 14dni. Jeśli w 14dni nie
      dostaniesz pisemnej odpowiedzi wtedy oznacza to, że sprzedawca zgadza sie z
      Twoimi roszczeniami. A jeśli znowu dostaniesz towar to sprawdź go przy odbiorze
      czy jest ok.
      • souris_gris Re: Druga reklamcja 04.05.07, 15:28
        Dziekuje za odpowiedz. Teraz sprawa wydaje sie byc nieco jasniejsza. Jednak
        sprawdzenie przy odbiorze odpada, bo gdy chcialam tak zrobic tym razem,
        zostalam poinformowana przez kierowce, ze on jest tyko kierowca i nawet jak
        przy nim otworze i meble beda uszkodzone on i tak ich nie zabierze bo nie moze.
        Ma polecenie dostrczyc i zostawic, nic zabierac nie moze, reklamoacja poleg ana
        tym, ze uszkodzony mebel zostaje u mnie a ja zglaszam sprawe do sklepu, przy
        czym zabieraja mi wadliwe czesci dopiero w momencie ich wymiany na nowe. W
        praktyce wyg;lada to tak, ze juz drugo miesiac w salonie oparta o sciane
        straszy sterta desek w rozerwanym kartonie...
        • aniask_mama Re: Druga reklamcja 04.05.07, 18:53
          A czy pokwitowałaś odbiór nowych części??? Jeśli tak, to masz prawo przed
          odbiorem je zobaczyć, kierowca niech sobie gada co chce.
          • silje78 Re: Druga reklamcja 05.05.07, 12:34
            jeżeli w ciągu 14 dni sprzedawca nie poinformuje cię o sposobie załatwienia
            reklamacji to jest to rózwnoznaczne z tym, że zgadzają się na twoje roszczenia.
            co do sposobu załatwienia reklamacji to zależy to od tego kiedy powstała wada.
            jeżeli powstała w ciągu 6 m-cy od nabycia towaru to domniemywa się, że wada
            istniała w towarze w dniu jego zakupu. w tej sytuacji to TY decydujesz o
            sposobie załatwienia reklamacji. tzn jeśli sprzedawca uzna, że wada nie wynika
            ze złego sposobu użytkowania, a z wady towaru. to od ciebie zależy czy towar
            wymienią na nowy czy naprawią. co do zwrotu gotówki to jest on możliwy (nawet w
            tej sytuacji) jedynie gdy nie dotrzymają terminu i gdy w przypadku rządania
            wymiany towaru na nowy nie posiadają takiego samego.
            co do czasu naprawy towaru, w sytuacji gdy powiadomili cię w terminie i
            wyraziłaś zgodę na naprawę, to ustawa niestety nie precyzuje ile czasu taka
            naprwa może trwać. przyjmuje się, że jest to czas niezbędny do wykonania
            naprawy (np. potrzebny na sprowadzenie odpowiednich części itd.), ale niestety
            może to trwać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka