Dodaj do ulubionych

Praca na wychowawczym.

31.05.07, 22:00
Jeśli pójdę na wychowawczy, nie będę mogła już wrócić do pracy. Dlatego
pomyślałam o pracy, ale na pół etatu, z możliwością w każdej chwili zostania z
dzieckiem, jeśli będzie taka potrzeba. Czy na urlopie wychowawczym można
pracować? Czy jeśli nie będę pracować, będę tylko na wychowawczym, czy będą za
mnie odprowadzane jakieś składki zus - rentowe, emerytalne itd.?
Obserwuj wątek
    • bonia15 Re: Praca na wychowawczym. 01.06.07, 22:54
      składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopach
      wychowawczych finansuje w całośći budżet państwa. Płatnik składek (pracodawca)
      ma obowiązek te składki wykazać na deklaracjach rozliczeniowych ZUS RCa i DRA.
      Podstawą wymiaru skłądek jest kwota 420 zł.Jeżeli osoba przebywająca na urlopie
      wychowawczym podjęła dodatkową pracę (można podjąć pracę jeżeli nie koliduje
      ona z opieką nad dzieckiem)podstawę wymiaru składek ustala się proporcjonalnie,
      zmniejszając odpowiednio liczbę dni.
      Jeżeli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne jest podobnie tzn. osoba przebywająca
      na urlopie wychowawczym i NIE POSIADAJĄCA innych tytułów (oprócz wychowawczego)
      rodzących obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne, powinna być
      zgłoszona do ww. ubezpieczenia, a płatnik w raportach imiennych powinien
      wykazywać naliczone składki. Składki na ubezpieczenie zdrowotne jest
      niepodzielne (nie rozlicza się jej proporcjonalnie)jej podstawą jest kwota
      420zł.

ps. mam nadzieję, że nic nie pomyliłam. Pozdrawiam
      • alicja513 Re: Praca na wychowawczym. 02.06.07, 16:41
        Bardzo Ci dziękuję Bonia, trochę mi rozjaśniłaś. Już dzwoniłam do Zus i wiem,
        że składki na wychowawczym są odprowadzane. Jeśli od tak niskiej podstawy, to
        emerytura będzie marna, ale dziecko ważniejsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka