Dodaj do ulubionych

Ciągłość zwolnienia

02.07.07, 21:30
hej,

mam pytanie - jestem na zwolnieniu od 2 tygodni, kończy mi się 9-tego. Niestety moja pani dr poszła na urlop i muszę póść do innego lekarza, który przyjmuje tylko w czwartki. Czyli bedę u niego 5-tego. czy on mi może wystawić zwolnienie od 6-tego np. tak, ze kilka dni się będzie pokrywać czy raczej muszę pójść do kogoś innego 9-tego.

Wiecie coś o tym?

Z góry dziękuję i proszę o niekomentowanie typu jakie to złe są w ogóle zwolnienia bo mnie już od tego stresu że to tak niedługo ciśnienie skrajnie wariuje

Aga

Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Ciągłość zwolnienia 02.07.07, 21:36
      nie sądzę aby było to możliwe. moja lekarka za każdym razem gdy miałam wizytę
      na kilka dni przed upływem terminu, kazała przyjść później. ostatnio L4
      kończyło mi się 15, wizytę miałam 13, a ona kazała mi podejść w poniedziałek
      18. druki do zwolnień są ponumerowane, a wystawianie L4 na wyrost jest
      niezgodne z dyrektywami nfz.
      • joannakw Re: Ciągłość zwolnienia 02.07.07, 22:02
        Jak dobrze pamiętam to lekarz moze wystawić zwolnienie na chyba 3 lub 4 dni do
        przodu lub wstecz.
      • bobimax Re: Ciągłość zwolnienia 02.07.07, 22:12
        też tak miałam, że po zwolnienie musiałam przyjść później.
    • tonya Re: Ciągłość zwolnienia 02.07.07, 22:04
      Zwolnienia od różnych lekarzy nie powinny ci się nakładać - jeśli zwolnienie
      kończy ci się 9-tego następne musisz mieć od 10-tego. Lekarz może wypisać
      zwolnienie 1 dzień przed rozpoczęcem terminu zwolnienia lub nawet do trzech dni
      po , ale nie 3-4 dni przed rozpoczęciem!
      Najlepiej idź do lekarza 9 lub 10, wtedy nie będzie problemu z kontynuacją
      zwolnienia.
    • kai_30 Re: Ciągłość zwolnienia 02.07.07, 22:06
      Zwolnienia nie mogą się pokrywać. Nie można też wystawić zwolnienia "w przód".
      Porozmawiaj w czwartek z tym lekarzem, na pewno przyjmuje jeszcze gdzieś
      indziej, nie sądzę, żeby pracował tylko jeden dzień w tygodniu, i spróbuj umówić
      się, że 9 albo 10 podejdziesz po samo zwolnienie.

Z tym, że jeśli to nie jest Twój lekarz, a nie ma wskazań stricte medycznych, to
      może Ci nie wystawić.
    • aniast74 Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 09:08
      Gdy byłam w ciąży (4 mies temu urodziłam córeczkę) lekarz mógł wystawić
      zwolnienie wstecz, a nie mógł do przodu i chyba nic się nie zmieniło.
    • monikaa13 Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 09:10
      jezli pojdziesz 5 lekarz nie ma prawa wystawic zwolnienia od 6
      moze wystawiac wstecz ale nie w przod
      • izak28 Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 09:59
        Lekarz, czy to ogólny czy nie, może wystawić zwolnienie "od jutra", już nie raz
        miałam taką sytuację i jest to zgodne z prawem.
        • zazuzina Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 10:17
          a ja byłam w piątek po południu i wystawił mi od poniedziałku,czyli trzy dni
          naprzód (bo sobota i nieziela są wolne) ale jak wcześniej byłam i chciałam
          dzień wstecz zwolnienie to powiedział że absolutnie nie może, że wstecz to
          tylko psychiatrzy mogą wystawiać więc już sama nie wiem
          • karina210205 Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 10:58
            Ja właśnie wyszłam ze szpitala i dostałam zwolnienie lekarskie od pierwszego
            dnia pobytu. Dzień wsześniej dostałam zwolnienie od innego lekarza tak więc mam
            dwa zwolnienia które sie na siebie nakładają. Dzwoniłam do swoich kadr i mogę
            wysłać im te zwolnienia. Nie ma to znaczenia że będą sie pokrywać. Także
            spokojnie możesz iść do lekarza wcześniej niż kończy Ci się zwolnienie i
            poprosić o wystawienie drugiego.
            • moniqep Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 11:56
              lekarz moze wystawic zwolnienie 1 dzien do przodu i 3albo 4 wstecz. Nie widze
              zadnego problemu aby zwolnienia sie nakladaly kilka dni. Po prostu w pracy
              (kadry/place) rozlicza najpierw pierwsze zwolnienie a potem drugie i odejma
              sobie te kilka dni. Przynajmniej kiedys tak bylo. Chyba ze teraz sa jakies
              przepisy kardowo/placowe(ZUS owskie) ktore tego zabraniaja???
              • moniqep Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 12:00
                Z drugiej strony jesli jedno zwolnienie wystawil jeden lekarz Ten drugi nie musi
                o tym wiedziec. I wystawia drugie zwolnienie w dniu wizyty chorego. A te 4 dni
                wspolne to sprawa tego ktory ci wyplaca zasilek chorobowy a nie lekarzy.
                Co innego jesli chodzi sie do jednego lekarza i tylko on wystawia zwolnienia.
                Wtedy pewnie chce aby byla zachowana ciaglosc i porzadek w datach.
            • binkaa Re: Ciągłość zwolnienia 04.07.07, 14:24
              ze szpitalnym jest zupelnie inaczej
              moze sie pokrywac z poprzednim nie szpitalnym
    • kami315 Re: Ciągłość zwolnienia 03.07.07, 17:44
      Mój lekarz powiedział, że może mi wystawić zwolnienie w dniu wizyty lub od dnia
      następnego. Inne wersje nie wchodziły w grę. Mam po prostu przerwy w zwolnieniu,
      na szczęście u mnie wypadały w łikendy, kiedy i tak nie pracuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka