Dodaj do ulubionych

Pilne pytanko!

17.07.07, 16:22
Hej dziewczyny! Jestem w 7 tygodniu ciąży. Jeżeli pujde teraz do pracy i
dostane umowe ale na 2 miesiące i to na 1/2 etatu czas prubny a w tym okresie
dowiedzą sie że jestem w ciąży to muszą mi przedłużyć i dać na cały etat czy
nie?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 16:28
      Nic nie muszą,a tym bardziej zatrudnić na cały etat.
      Po upływie 2m-cy na okresie próbnym NIE muszą przedłużać Tobie jakiejkolwiek
      umowy.
      Po prostu ładnie podziękują Tobie za pracę.
      Pzdr.Gosia
    • majka-88 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 16:34
      Boże przepraszam za pytanie, poczułam sie zaatakowana. Poprostu słyszałam że
      jeśli prubna umowa trwa więcej niż miesiąc to muszą ją przedłużyć ale nie było
      wzmianki o etacie. No ale z koro jest tak jak muwisz to ok
      • ania2613 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 17:06
        nie abym byla zlosliwa,ale korzystaj czasem ze slownika ortograficznego
        • majka-88 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 17:14
          Może troche sie tłumacze, znam zasady ale mam dysleksje. Robi mi sie coraz
          smutniej... Chyba już nie będe pisać na tym forum mam dosyć zmartwień a wasze
          wypowiedzi mnie dołują. Jestem młoda, szukam wsparcia to moja pierwsza ciąża
          cały świat obrucił mi sie dogóry nogami i strasznie sie wszystkim przejmuje
          znalazłam sie w trudnej sytuacji miałam całkiem inne plany i nie wiem co mam
          robić no ale musze wziąć za to odpowiedzialność sad
          • matylda_28 majka-88 17.07.07, 17:45
            To, że Ci sie wali wsyztsko widać po zachowaniu....Malgosiek2 udzieliła Ci fachowej odpowiedzi, bez atakowania czy czepiania się, tak jak Ty to odebrałaś...Tak jak napisała, jeśli masz umowę na 2 czy 3 miesiące na czas określony, to na 99% jeśli dowiedzą się o Twojej ciąży, nie przedłużą jejsad
            Może pogadaj z kimś bliskim o Twojej sytuacji, to pomożesmile, a na forum na pewno wiele osób chętnie Ci coś podpowi i wesprze dobrym słowem, tylko sama podejdź do tego inaczej ...pozdrawiam
          • ewsien79 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 18:04
            Dyslekcja kochanie to przestawianie liter z początku na koniec wyrazu i
            odwrotnie.Natomiast dysortografia to już co innego.

Nie wiem w czym Małgosia miała Cię zaatakować.Napisała prawdę.Tak jest i tak
            wygląda sytuacja u pracodawców.
            A o swojej sytuacji faktycznie musisz porozmawiać z kimś bliskim.My na
            odległość nie wiemy jak ona wygląda i że jesteś przewrażliwiona.To forum ma
            jako cel pomaganie w problemach dotyczących ciąży i porodu.I naprawdę można tę
            pomoc uzyskać.
    • net79 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 19:23
      Art. 177. KODEKSU PRACY:
      §1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
      ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą
      przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i
      reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na
      rozwiązanie umowy.
      §2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie
      przekraczającym jednego miesiąca.
      §3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
      pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
      rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia
      porodu.
      §31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w
      celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w
      pracy.
      §4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie
      ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia
      upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z
      reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania
      umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego
      zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych
      przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia,
      od którego zależą uprawnienia pracownicze.
      § 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca
      wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

Sprawdź czy to jeszcze aktualne, zbiór aktów prawnych masz na stronie
      www.sejm.gov.pl
      tam znajdziesz "prawo" i "akty prawne"smile
      • net79 Re: Pilne pytanko! 17.07.07, 19:31
        w skrócie
        jesli w trakcie umowy zajdziesz w ciaze - pracodawca nie bedzie mogl Ciebie
        zwolnic - pod warunkiem, ze w czasie kiedy umowa mialaby sie rozwiazac (wedle
        terminu do ktorego jest zawarta) bedziesz co najmniej w 3 miesiacu ciazy. Jesli
        bedziesz musiala - zgodnie z zaleceniem lekarza - skorzystac ze zwolnienia -
        pracodawca nie moze z tego powodu Ciebie zwolnic. Umowa ulega przedluzeniu do
        dnia porodu, zasilek bedzie wyplacac ZUS, w wysokosci 100 % podstawy - sredniej
        wynagrodzen z 12 miesiecy. Jesli zas umowa skonczy sie w trakcie
        macierzynskiego - tylko od pracodawcy i Twojej woli zalezy czy bedzie trwala
        dalej. Przed przewidywanym terminem zakończenia umowy musisz dostarczyć
        pracodawcy zaświadczenie od lekarza, ten wystawia takowe chyba od 12 tyg.
        ciążysmile
        • gooochab Re: Pilne pytanko! 18.07.07, 11:57
          a co jeśli zmieniłam pracę miesiąc temu (teraz zarabiam więcej) jestem w 8
          tygodniu ciąży. Czy zus wypłaci średnią z roku, czy z tych ostatnich miesięcy,
          gdzie placone były wyższe składki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka