anol 09.10.07, 10:25 jakis czas temu mialam sprzeczke z mezem. jesli trafilabym do szpitala (bedac na wychowawczym) to czy maz dostalby zwolnienie z pracy na opieke nad dzieckiem. on mowi ze nie bo ja mam ten wychowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justi54 Re: pytanie 09.10.07, 10:50 Oczywiście nie tylko jeśli trafiłabyś do szpitala, ale też jak miałabyś np grypę to mężowi należy się 60 dni w roku opieki nad zdrowym lub chorym dzieckiem do lat 7 a chorym do lat 14. Istotny jest tu fakt że nie jesteś wstanie ze względu na chorobę opiekować się dzieckiem. Acha w tych ustawowych 60 dniach mieści się jeszcze chyba 10 dni opieki nad dorosłym chorym członkiem rodziny pozostającym we wspólnym gospodarstwie domowym. Tego nie jestem pewna w 100%. Może jakaś mama "kadrowa" się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: pytanie 09.10.07, 11:43 Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8., chorym dzieckiem w wieku do lat 14. lub innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat). Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem do lat 8. i chorym dzieckiem do lat 14., albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym. Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę. W przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 2., zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę. Zasiłek przysługuje ubezpieczonym podlegającym obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: pytanie 09.10.07, 11:27 Wiesz co, ja bylam w szpitalu i bylam albo jeszcze na wychowawczym, albo juz nie pracowalam. Raczej jeszcze wychowawczy. Maz bez problemu wzial L4 na dzieci. Nalezy mu sie. Z tym, ze dzieci niby chore byly. To byla opieka nad dziecmi, nie nade mna Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh :-) 09.10.07, 14:01 anol napisała: >jakis czas temu mialam sprzeczke z mezem. jesli trafilabym do szpitala... doczytałam do tego miejsca, i pomyślałam sobie - ożesz: ofiara przemocy domowej... Odpowiedz Link Zgłoś
anol Re: :-) 09.10.07, 16:07 ofiara przemocy nie jestem. A zapytalam z ciekawosci, maz twierdzi ze na dziecko przysluguje tylko 2 dni w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: :-) 09.10.07, 20:16 Opieka nad dzieckiem Prawo do zwolnienia od pracy mają także pracownicy wychowujący przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat. Pracownik taki ma prawo do zwolnienia na dziecko w wymiarze 2 dni w roku kalendarzowym. Za czas zwolnienia zachowuje prawo do wynagrodzenia. Dni wolne na opiekę może wykorzystać zarówno, ojciec, jak i matka dziecka, jednak gdy oboje pracują, muszą wybrać, kto z nich będzie korzystał z tego uprawnienia. Pracodawca nie może odmówić pracownicy zwolnienia od pracy na dziecko. Nie trzeba ani planować wcześniej takiego zwolnienia, ani go uzasadniać. Pracodawcy musi wystarczyć informacja, że pracownik chce skorzystać ze zwolnienia od pracy przewidzianego w art. 188 kodeksu pracy. Zwolnienie na dziecko można wykorzystać łącznie lub rozdzielnie w zależności od potrzeb pracownika. Wymiar tego zwolnienia nie zależy od liczby posiadanych dzieci. Rodzicowi przysługują tylko dwa dni wolnego na wszystkie dzieci łącznie bez względu na to, ile z nich nie ukończyło 14 roku życia. www.prawo.egospodarka.pl/14346,Urlop-okolicznosciowy-i-inne-zwolnienia,3,34,3.html Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: :-) 09.10.07, 20:19 a odnośnie zasiłku opiekuńczego już ci wyżej wklejono odpowiedni przepis www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 także oboje macie rację tylko o czym innym mówiliście Odpowiedz Link Zgłoś