Dodaj do ulubionych

zasiłek dla samotnej?

18.07.03, 18:36
Obserwuj wątek
    • ewa20033 Re: zasiłek dla samotnej? 18.07.03, 19:35
      jakims cudem za pierwszym razem wyslało mi się bez tekstu. Juz wyjaśniam.
      Jestem samotną matką 4 ro miesięcznej dziewczynki. Macierzyński urlop już mi
      się skończył i teraz wykorzystuję urlop wypoczynkowy. Za miesiąc powinnam
      pojawić się w pracy ale zastanawiam się nad choćby króciutkim wychowawczym
      bezpłatnym.
      Czy będąc na urlopie wychowawczym nalezy mi się jakiś zasiłek?
      Ewa
      • paulinapaulinapaulina Re: zasiłek dla samotnej? 19.07.03, 23:40
        ewa20033 napisała:

> jakims cudem za pierwszym razem wyslało mi się bez tekstu. Juz wyjaśniam.
        > Jestem samotną matką 4 ro miesięcznej dziewczynki. Macierzyński urlop już mi
        > się skończył i teraz wykorzystuję urlop wypoczynkowy. Za miesiąc powinnam
        > pojawić się w pracy ale zastanawiam się nad choćby króciutkim wychowawczym
        > bezpłatnym.
        > Czy będąc na urlopie wychowawczym nalezy mi się jakiś zasiłek?
        > Ewa

Jeżeli myślisz o naprawdę króciutkim urlopie (do trzech miesięcy), to niestety
        nie będzie należał się żaden zasiłek. Jeżeli natomiast urlop będzie trwał
        dłużej niż 3 miesiące, to możesz otrzymać zasiłek wychowawczy. Do otrzymania
        zasiłku wychowawczego musisz spełniać określone kryteria dochodowe na członka
        rodziny.

Pozdrawiam.
        Paulina
        • ewa20033 Re: zasiłek dla samotnej? 20.07.03, 13:56
          Dziękuję za informacje, ale mam jszcze pytanie bo nie rozumiem dlaczego dochod
          na członka rodziny jest ważnyy jesli w tym okesie przecież zaklad pracy nie
          wypłaca mizadnych pieniędzy, więc dochodu żadnego nie ma, chyba, że moje
          zarobki sprzed urlopu, ale to troche bez sensu by było. Mam sprzeczne
          informacje, dowiedziałam się już bowiem, ze przysługuje ok 500 zł.
          Pozdrawiam
          Ewa
          • aga173 Re: zasiłek dla samotnej? 20.07.03, 21:34
            Wiem tylko tyle że conajmniej na miesiąc przed planowanym pójściem na urlop
            wychowawczy musisz pisemnie powiadomić pracodawcę i on podpisuje ci zgodę to
            masz podstawę do zasiłku wychowawczego.Nie wiem jak jest z samotnymi matkami
            więc najlepiej zadzwoń do najbliższego twojego ZUS i tam ci dokładnie wszystko
            odpowiedzą,bo inaczej traktują mężatki,samotne matki i rozwódki.Tylko się
            pośpiesz!!!!POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka