Dodaj do ulubionych

Alimenty dla konkubiny

27.08.03, 09:09
Bardzo nie lubię tego "kryminalnego" określenia, ale tak właśnie wg prawa
nazywa się nieślubne.
Moje pytanie brzmi:
Czy ja jako j/w mam prawo do alimentów na siebie?
Prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe.Mamy małe dziecko i dlatego min nie
mogę podjąć pracy.Mojemu partnerowi grozi podwyzka alimentów, a i tak ledwo
łączymy koniec z końcem. Często dla mnie i dla synka, nic już nie zostaje po
opłaceniu alimentów. Dopóki pracowałam jakoś sobie radziliśmy. Dokładałam
się nawet do alimentów. Chcę wystąpić o alimenty na dziecko, ale nie mogę
przesadzić, bo wszystkie dzieci powinny dostać tyle samo. Dlatego
zastanawiam się , czy i ja mam prawo do alimentów? Chodzi mi przede
wszystkim o to, żeby sąd na rozprawie o podwyższenie alimentow wziął i nas
pod uwagę.
Za podpowiedzi z góry dziękuję
Jola
Obserwuj wątek
    • mikawi Re: Alimenty dla konkubiny 27.08.03, 09:27
      nie masz prawa do alimentów, w polskim prawie związek konkubencki nie ma racji
      bytu, nie podlega wzajemnej pomocy partnerów ani prawom dziedziczenia. Także
      możesz się ubiegać tylko o alimenty na dziecko, albo... wyjść za mąż smile
      • joola_edziecko Re: Alimenty dla konkubiny 27.08.03, 10:52
        mikawi napisała:

> albo... wyjść za mąż smile
        Niezły pomysł smile Tylko widzisz, na razie dzięki temu , że jestem "panienką
        z dzieckiem", mogę liczyć na wsparcie państwa. Może uznasz takie myślenie za
        materialistyczne, ale w dzisiajeszych czasach inaczej się nie da.
        Niestety kij ma zawsze dwa końce. Z jednej strony taki układ jest mi na rękę.
        Z drugiej dostaję po d.... Cóż widziały gały co brały, jak to często
        powtarzają nasze forumowe koleżanki.
        Jeśli chodzi o te alimenty, to tylko się rozpytuję i zbieram informacje.
        Zawsze to człowiek będzie mądrzejszy smile
        Dzięki mikawi za szybką odpowiedź. Jak zwykle jesteś niezastąpiona smile
        Pozdrawiam
        Jola

• linkamocwiatru Re: Alimenty dla konkubiny 04.09.03, 14:28
          Jestem w takiej samej sytuacji.Powinnas na sprawie zeznawac jako swiadek ,
          okreslic dochody, z tym ze małe dziecko wg sądu to nie jest usprawiedliwienie
          na brak pracy. Jak moje dziecko miało rok, a pracy naprawde nie mogłam znaleźc,
          sąd okreslił to jako mój wybór, komfort bycia z dzieckiem, a nie koniecznosc.
          Skonczona idiotka z tej sedziny.najlepiej udokumentuj wszystkie wydatki na
          dziecko i ciebie, potrzeby, wszelkie mozliwe papiery od lekarzy(kosztowne
          leczenie)i walcz. To ze nie przysługują ci alimenty nie znaczy ze konkubent cie
          nie utrzymuje- prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, wspólnie mieszkacie,
          sad musi to uwzglednic. I co wazne postaw nacisk na koniecznosc zapewnienia
          równej stopy zyciowej dzieciom, nie moze byc tak ze jedno ma miec zapewnione
          wszystko bo chowa sie bez ojca(czesty argument matek) a drugie niedojadac.
          w moim przypadku 1 córka studentka twierdzi ze koszt jej utrzymania to 1500
          zł., a my w trójke za tyle zyjemy.Natomiast jej matka zarabia 2000 na reke, jej
          mąz tak samo a utrzymuje ze daje córce 500 zł, w czym 300 zł zalicza na poczet
          opłat za mieszkanie- tzn córka mieszka z nia i ona potrąca jej połowe rachunku,
          a przeciez gdyby córka tu nie mieszkała i tak płacic musiałaby.Ponadto jezeli
          są dysproporcje w zarobkach to matka powinna łozyc wiecej, wcale nie musi byc
          po równo, kto wiecej zarabia wiecej płaci. Wazne jest tez okreslenie zdolnosci
          zarobkowania, sad niekoniecznie patrzy ile ojciec zarabia, ale ile powinien ze
          swoim wykształceniem. Tu kolejne paradoksy- w dzisiejszych czasach wyzsze
          wykszt, nie oznacza wcale dobrej pensji, ale sad automatycznie tak to traktuje,
          za mało zarabiasz znaczy za mało sie starasz.
          Zbieraj wszystkie rachunki i walcz dla dobra dziecka, bo jak odpuscisz to twoje
          nie bedzie miało nic, a tamto jak najbardziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka