gossia81 23.03.08, 10:39 Mam pytanie w sirpniu konczy mi sie wychowawcze i bede starala sie o przedluzenie o kolejny rok wiec dochod meza za ktory rok bedzie brany pod uwage za 2007 czy czesc zroku 2007 i czesc z roku 2008? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: dochod za jaki rok? 24.03.08, 20:01 jednak gdyby sytuacja finansowa uległa pogorszeniu mozna to udokumentować zaświadczeniami za rok 2008..ja tak miałam w którymś roku przy ustalaniu dochodu do stupendium synów. Rok wcześniej pracowałam na "okresie zamknietym" kilka miesięcy, potem "odwiesiłam bezrobotne na 4 miesiące, które mi zostały..i w kolejnym roku nie miałam juz prawa do zasiłku. Jednoczesnie mojemu mężowi nie przedłużono kontraktu i znalazł sie na zasiłku dla bezrobotnych..w sumie z PIT-u za rok poprzedni wychodziły nam b.duże dochody a po udokumentowaniu zaświadczeniami z UP o pozostawaniu na bezrobotnym bez prawa do zasiłku (ja), pobieraniu zasiłku jako bezrobotny(mąż) i umowa zlecenie jednego z synów 150,- wyszły nam w okolicy 700,- na 4 osoby!!Dokumentowanie "utraconych dochodów" stosuje się w przypadku zasiłków z MOPS lub przy wszelkiego rodzaju stypendiach, dopłatach itd..i wtedy oprócz zaświadczenia o dochodach z US za rok 2007 trzeba dołączyć zaświadczenia dokumentujące aktualna sytuację finansową oraz pismo przewodnie w którym opisuje sie że do pogorszenia sytuacji finansowej doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: dochod za jaki rok? 24.03.08, 20:02 oczywiście gdyby sytuacja się poprawiła..to się nie dokumentuje )) Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: dochod za jaki rok? 26.03.08, 10:22 babcia47 napisała: > oczywiście gdyby sytuacja się poprawiła..to się nie dokumentuje )) Nie dokumentuje się tylko wtedy, gdy sytuacja się poprawiła w wyniku otrzymania podwyżki będąc zatrudnionym w tym samym miejscu pracy. Natomiast jeśli się zmieniło pracę i zarabia się lepiej, to należy to dokumentować na bieżąco, ponieważ fakt ten i tak wyjdzie na jaw w kolejnym okresie zasiłkowym i można się wówczas niechcący załapać na zwrot nienależnie pobranych świadczeń (oczywiście jeśli nastąpi przekroczenie dochodu). Odpowiedz Link Zgłoś