amlodamama 31.03.08, 18:33 mam pytanko... czy lekarz musi wyslac mnie na urlop macierzynski na 2 tyg. przed planowanym porodem??? czy ja moge odmowic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pearliczka Re: macierzynski- decyzja lekarza??? 31.03.08, 18:41 To częsta praktyka lekarzy. Poszukaj innego lekarza, który wystawi zwolnienie, bo ten Twój ewidentnie nie chce. Ja dostalam zwolnienie na 10 dni nawet po terminie porodu. I dobrze, bo nic się nie dzialo i tym sposobem mialabym krótszy macierzyński o 4 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wicca11 Re: macierzynski- decyzja lekarza??? 31.03.08, 19:18 Macierzynski rozpoczyna się w dniu porodu lub jeśli TY CHCESZ to wcześniej - na Twój wniosek. Dzwoniłam w tej sprawie do ZUSu przy Senatorskiej w Warszawie oraz do Inspekcji Pracy. Jeśli byłaś na zwolnieniu i teraz ginekolog nie chce Ci Go wystawić - to niech Ci da zaświadczenie o ZDOLNOŚCI DO PRACY - tak doradziła pani z ZUSu. Nie wiem dlaczego wśród ginekologów panuje przekonanie, że ZUS nie uwzględnia zwolnień wystawionych przez nich po wyznaczonym terminie porodu. Nawet moja położna upierala się, że wie z praktyki, że ZUS nie chce honorować takich zwolnień. A niby skąd ZUS wie, kiedy był wyznaczony termin porodu??? Przecież to tylko orientacyjna data i widnieje tylko w karcie ciąży i może w karcie pacjenta, ale wiadomo, że naprawdę tylko kilka procent kobiet rodzi w terminie a reszta */- 2 tygodnie. Inną sprawą jest to, że gin może nie chcieć wystawić zwolnienia, bo nie ma do tego podstaw, ale będąc obecnie w 40 tygodniu mogę wskazać co najmniej kilka powodów, kóre uniemożliwiają siedzenie przy biurku Zwolnienie lekarz moze wystawić na dowolną ilość dni - jak się zacznie poród to i tak automatycznie traci ono ważność i zaczyna się macierzyński. Tak jak napisałam wyżej - jesli nie chce dac zwolnienia powproś o zaświadczenie o tym, że nie ma przeciwwskazań do pracy. pozdrawiam wicca Odpowiedz Link Zgłoś