Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński a wypoczynkowy

12.09.03, 12:38
Mam termin na marzec 2004. Jeżeli nie bedzie przeciwwskazań to planuję
pracować przynajmniej do końca roku (albo dłużej) a potem ewentualnie
zwolnienie. Mam jeszcze trochę tegorocznego urlopu, którego raczej nie
wykorzystam i zastanawiam się czy jest możliwe abym zaraz po zakończeniu
macierzyńskiego wykorzystała pozostały urlop wypoczynkowy (przedłużyłabym
sobie wtedy trochę okres kiedy dostanę jakieś pieniążki...). I tu
wątpliwości:
1. czy tak można
2. ile pieniędzy za ten okres bym dostała (też średnia z 6 m-cy
poprzedzających macierzyński i kto wtedy płaci)
3. czy jeżeli będę jeszcze w pracy w 2004 to przysługuje mi też urlop za ten
rok (w jakiej ilości i czy mogę go "dołożyć" do tego z 2003 roku i
wykorzystac po macierzyńskim)

Obserwuj wątek
    • kasia.c Re: urlop macierzyński a wypoczynkowy 22.09.03, 16:02
      Po macierzyńskim możesz wziąść urlop wypoczynkowy zarówno za 2003 jak i za 2004
      rok. Pracodawca ma obowiązek Ci go udzielić. Jeśli chodzi o zapłatę za urlop to
      chyba płaci się tak jak za przepracowane dni (czyli w zależności od Twojej
      umowy o pracę) tzn. np. za miesiąc urlopu dostaniesz dokładnie tyle ile masz w
      umowie.
    • kasia.c Re: urlop macierzyński a wypoczynkowy 22.09.03, 16:05
      Aha płaci pracodawca ( bo za urlop zawsze płaci pracodawca), a urlop za 2004
      rok będziesz miała w wymiarze tak jak gdybyś cały czas pracowała.Czyli np. 26
      dni smile
      • oposs Re: urlop macierzyński a wypoczynkowy 25.09.03, 09:57
        no właśnie co do wymiaru urlopu mam wątpliwości... Na innym forum dowiedziałam
        się, że będzie mi przysługiwała ilość dni za przepracowany czas w 2004 (do
        momentu macierzyńskiego - nawet gdybym była cały czas na zwolnieniu) + czas
        macierzyńskiego. Termin mam na 11.03 i przyjąwszy, że to bedzie 1 dzień
        macierzyńskiego skończy się on 01.07. Czyli urlop wypoczynkowy za 2004
        przysługiwałby mi za 6 miesięcy, czyli 13 dni...
        Pracuję w małej firmie i moja kadrowa nie jest zbyt lotna - musiałabym jej
        podetknąć coś na piśmie, że tyle a tyle urlopu mi przysługuje. Jeżeli byłoby
        to całe 26 dni - super ale 13 to też coś. Czy ktoś wie jak to udowodnić???
        • addria Re: urlop macierzyński a wypoczynkowy 25.09.03, 11:26

> no właśnie co do wymiaru urlopu mam wątpliwości... Na innym forum
          dowiedziałam
          > się, że będzie mi przysługiwała ilość dni za przepracowany czas w 2004 (do
          > momentu macierzyńskiego - nawet gdybym była cały czas na zwolnieniu) + czas
          > macierzyńskiego. Termin mam na 11.03 i przyjąwszy, że to bedzie 1 dzień
          > macierzyńskiego skończy się on 01.07. Czyli urlop wypoczynkowy za 2004
          > przysługiwałby mi za 6 miesięcy, czyli 13 dni...
          > Pracuję w małej firmie i moja kadrowa nie jest zbyt lotna - musiałabym jej
          > podetknąć coś na piśmie, że tyle a tyle urlopu mi przysługuje. Jeżeli byłoby
          > to całe 26 dni - super ale 13 to też coś. Czy ktoś wie jak to udowodnić???

To ja pisałam na innym forum wink

To jest tak, że przepisy do końca nie regulują tej sprawy. Nawet w PIP-ie
          zdania są podzielone, jedni uważają, że przysługuje cały urlop, a inni że
          proporcjonalny jako, że okres urlopu wychowawczego nie wlicza się do wymiaru
          urlopu za dany rok (choć wlicza się do wymiaru urlopu wypoczynkowego jako
          takiego i do stażu pracy). Przepisy mówią jasno jak nalezy postąpić w przypadku
          powrotu pracownicy z urlopu wychowawczego, natomiast jak to jest w drugim
          przpadku już tak jaksno nie jest wink
          Szczerze mówiąc, mimo tego co napisałam jakiś czas temu w odpowiedzi na Twój
          post, jestem w tej chwili za tym, by jednak wykorzystywać cały urlop, bo po co
          być nadgorliwym. I tak nam obcięli macierzyńki więc trzeba wykorzystać choć tą
          możliwość.

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka