asiulenka1981 27.07.08, 22:45 Pięć tygodni temu urodziłam moja pierwszą córcię. Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim. Jak jest on płatny - czy to jest 100% pensji. Cos mi się nie zgadza w moim wynagrodzeniu... za co mogli mi potrącić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mleczomysza Re: urlop macierzyński - jak jest płatny 28.07.08, 15:07 No niestety-z tego co wiem to jest płatny 100% (jak wszędzie piszą), ale te 100% dotyczy samej podsatwy. Jeśli na Twoje wynagrodzenie składa się podstawa+premia to premii na macierzyńskim nie dostaniesz. U mnie tak będzie: to aż 1/3 mojej pensji I co to za polityka prorodzinna, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: urlop macierzyński - jak jest płatny 28.07.08, 23:47 100% płatny (po odliczeniu składek, podatku), ale liczony za każdy dzień. Tzn że za czerwiec który ma 30 dni, dostaniesz mniej niż za lipiec - 31 dni. Może o to Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia101 Re: urlop macierzyński - jak jest płatny 29.07.08, 16:14 Urlop macierzynski to srednia pensji z ostatnich 12 miesiecy ale bez składek i chyba podatku ale nie jestem pewna tego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: urlop macierzyński - jak jest płatny 29.07.08, 20:17 mamusia101 napisała: > Urlop macierzynski to srednia pensji z ostatnich 12 miesiecy ale bez > składek i chyba podatku ale nie jestem pewna tego podatku Wybacz, ale nie masz racji. Powtarzam, podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy PO POTRĄCENIU SKŁADEK NA UBEZPIECZENIA społeczne. Również potrąca sie podatek. Dodatkowo wylicza się to za każdy dzień i wysokość zasiłku zależy od ilości dni w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś