kucyk75 05.11.08, 18:45 dziewczyny jak macie płacone za zwolnienie w ciąży? obcięli mi prawie połowe motywacyjnego za 14 dni zwolnienia. Myślałam że jak 100% to 100% a w ten sposób to ja dostane 400 mniej za miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basik25 Re: do nauczycielek 05.11.08, 19:09 nie wiem, dopiero od jutra jestem na zwolnieniu, ale myślałam tak jak Ty, ze 100% to 100 %. Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: do nauczycielek 05.11.08, 19:16 może tutaj ktoś będzie w stanie Wam pomóc? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=584 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shaga Re: do nauczycielek 05.11.08, 22:15 Ja dostaję średnią pensję z ostatnich 12 miesięcy. Wysokość pensji zależy jeszcze od tego, ile dni roboczych jest w miesiącu(tak mi powiedziano w ksiegowości), ale to są już niewielkie różnice, coś ok 50 zł mniej lub więcej Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: do nauczycielek 06.11.08, 00:33 Na zwolnieniu otrzymuje się średnią z 12 ostanich miesięcy pod warunkiem, że nie było się na L4 w międzyczasie. Jeśli jednak było L4 i nie przepracowało się dłużej niż 3 miesiące to liczy się 12 miesięcy od tego zwolnienia. Zależy więc od kiedy masz taki motywacyjny oraz inne dodtaki, np. stażowy, za wychowawstwo itp. A swoją drogą to gdzie dostaje się takie wysokie dodatki? U mnie w szkole max to 200zł brutto Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk75 Re: do nauczycielek 06.11.08, 09:27 w Warszawie mało kto by chciał pracowac za 1220 brutto... (czyli 800-900 netto) za wynajęty pokoj płaca tu dziewczyny po 500-700 zł więc gminy muszą ratowac się motywacyjnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: do nauczycielek 06.11.08, 09:40 dodam jeszcze, że w czerwcu tego roku trybunał konstytucyjny orzekł, że składniki, które nie należą do wynagrodzenia zasadniczego, ale są wypłacane regularnie i pracodawca odprowadza od nich składki do zusu, powinny być wliczane do średniej na L4 i macierzyńskim. dowiedz się, bo według mnie nie powinni Ci tego dodatku obciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: do nauczycielek 06.11.08, 09:33 o matko. to w biedronce koło mnie oferują pracę za 1800 brutto. a moi rodzice nadal uparcie twierdzą, że żeby w tym kraju coś osiągnąć, trzeba mieć wyższe wykształcenie. pracuję od 5 lat i każdego dnia przekonuję się, że jest dokładnie odwrotnie... ale to taka dygresja. Odpowiedz Link Zgłoś
devina Re: do nauczycielek 06.11.08, 09:29 Mi obieli motywacyjny. Zainterweniowałam w szkole i okazało się, że się pomylili. Dostałam później wyrównanie. Nie sprawdzałam jeszcze konta po ostatniej wypłacie ale nie zdziwiłabym się jakby znów była pomyłka. W każdym bądź razie nie powinnaś mieć uciętej wypłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: do nauczycielek 06.11.08, 19:23 W czasie L4 w ciąży nie powinno się dostawać mniejszej wypłaty. Ja 5 lat temu przez 3 miesiące z miesiaca na miesiąc dostawałam na L4 mniejszą wypłatę. Chociaż wszystkie koleżanki wczeniej mówiły że na L4 fajne pieniądze dostawały nawet więcej niż w pracy- bo średnia. Pojechałam do księgowości bojowo nastwiona i za miesiąc dostałam 900 zł na konto dodtkowo bo panie się myliły i nie naliczały mi czegoś w gimnazjum a w podstawówce tak. Jedź i się dopytaj może tylko przezornie a może nie Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: do nauczycielek 07.11.08, 00:28 nunik napisał: > W czasie L4 w ciąży nie powinno się dostawać mniejszej wypłaty. Nie do końca to prawda. Jeśli np w połowie tych 12 miesięcy otrzymamy znaczącą podwyżkę to nie dostaniemy pensji na L4 w 100% z tą podwyżką tylko średnią czyli połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk75 Re: do nauczycielek 07.11.08, 11:20 i niestety tak własnie jest chyba u mnie. Od września mam wyższy stopien awansu, co za tym idzie podwyżka, na pasku co prawda wyglądało to na obcięty motywacyjny, ale kadrowa powiedziała, że jest to średnia z ost. 12-tu miesięcy... Dziękuję za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś