Dodaj do ulubionych

Praca na 3/4 etatu

15.01.09, 12:01
Za kilka miesięcy wracam do pracy po kilku latach nieobecności, ale ponieważ moje dzieci wymagają jeszcze opieki, myślę o powrocie tylko na część etatu, zadowalałoby mnie właśnie 3/4. W pracy jeszcze nic o tym nie mówiłam, bo chciałabym zorientować się najpierw, jak będzie to wyglądać od strony ubezpieczenia. Może któraś z Was umie to wyjaśnić? Rozumiem, że odprowadzana będzie tylko część składki emerytalnej. Czy mogę sama dopłacić brakującą część i ile to kosztuje?
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 12:48
      ???
      nie rozumiem jak to rozumiesz że część składki?

stopy składek są takie same dla wszystkich

i w zależności od podstawy wymiaru różne są ich wysokości

np. pełny etat 1000 brutto składka emerytalna 9,76% od pracownika 97,60 i od
      pracodawcy drugie tyle, na rentowe 1,5% czyli 15 i od pracodawcy 4,5% czyli 45,
      chorobowe pracownik 2,45% czyli 24,50

3/4 etatu z wynagrodzeniem 750 brutto składka emerytalna 9,76% od pracownika
      73,20 i od pracodawcy drugie tyle, na rentowe 1,5% czyli 11,25 i od pracodawcy
      4,5% czyli 33,75, chorobowe pracownik 2,45% czyli 18,38
      • rozamund Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 12:52
        No tak, ale niższe składki oznaczają niższą emeryturę w przyszłości, czy tak?
        A ja nie chcę mieć niższej emerytury i chciałabym sama pokrywać tę część składki, która byłaby naliczana od pełnego wynagrodzenia. Czy można tak zrobić?
        • filipianka Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 12:55
          nie, nie można

można wykupić polisę emerytalną komercyjnie

a co to znaczy pełne wynagrodzenie?
          tzn wiem że masz na myśli takie jakie by było od pełnego etatu ale co to zmienia?
          można pracować za 3000 na 3/4 a można i za 1000 na pełny
          składki zależne są od wynagrodzenia
          • rozamund Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 12:58
            Aha, teraz już rozumiem, dzięki.
        • kasulka79 Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 12:57
          to chyba musisz sobie ten któryś tam filar opłacać i już, no bo jak inaczej?
          składki naliczają ci od wynagrodzenia i nic tu nie wymyślisz ... chyba że
          wynegocjujesz wyższą podstawę przy niższym wymiarze godzin wink
          • rozamund Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 13:00
            Tak się raczej nie da, bo instytucja duża i narzuca sztywną siatkę płac. Trudno, parę lat trzeba będzie wytrzymać, ciekawe jak to się odbije na emeryturze. Moja mama pracowała kiedyś na 1/2 etatu, bo była do tego zmuszona, i teraz po przejściu na emeryturę mówi, że straciła na tym 150PLN miesięcznie.
            • filipianka Re: Praca na 3/4 etatu 15.01.09, 13:11
              to chyba normalne że im więcej pracujesz tym większe masz wynagrodzenie, teraz i
              przyszłą emeryturę (jeśli ZUS nie padniesmile)

Twój wybór-chcesz dużo zarabiać to dużo temu poświęcasz (wykształcenie, czas,
              inne wyrzeczenia) ale masz z tego dużo (aktualnej kasy i emerytury)
              Kwestia priorytetów...

Ja po pierwszym dziecku pracowałam na 3/4 etatu, i nikt mnie do tego pistoletem
              nie zmuszał, po prostu wybrałam więcej czasu dla dziecka, i w ogóle nie myślałam
              o mniejszej w związku z tym emeryturze, to było mniej ważne dla mnie.

Całe życie to wybory
              Coś za coś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka