agnieszka-wawa 30.01.09, 13:13 Jestem w sytuacji jak w linku ponizej. Moze ktoś jeszcze? gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90443,6202239,ZUS_laskawszy_dla_przedsiebiorczych_mam_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
filipianka Re: oszukani przez zus 30.01.09, 13:38 raczej nie przejdzie niby dlaczego ma dotyczyć tylko dg? jak jestem matką na wychowawczym i zatrudnię się na umowę o pracę to też chcę bez ZUSu! niby dlaczego powszechnie obowiązujące przepisy wszystkich obywateli określające kiedy jest obowiązek ubezpieczeń i kiedy występuje zbieg tytułów do ubezpieczeń, mają wyłączać matki? i dlaczego tylko na dg? mogłoby być tak w formie kolejnej ulgi na dg ale tą chyba już mamy - dla rozpoczynających dg jakby to przeszło to byłoby to kolejne pole do nadużyć tak jak było ze zbiegiem z umowy zlecenia na 100 zł, potem etat na najniższą, ale wszystko idzie w kierunku eliminacji takich naciągaczy wszyscy rodzice dzieci do lat 4, zakładam że gdzieś kiedyś pracowali pół roku, zatrudniliby się u znajomego, za 2 tygodnie byliby na urlopiku wychowawczym i bach 570 zł miesięcznie w kieszeni tak, wiem nie wszyscy mają małe dzieci ale duża większość ma i jeszcze to Joanna Kluzik-Rostkowska (PiS): "Karzemy te matki, które chciały pracować i prowadzić własną działalność gospodarczą" wszyscy przedsiębiorcy są ukaraniu ZUS-em, więc może wybawimy wszystkich od tego brzemienia Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: oszukani przez zus 30.01.09, 19:12 dka mnie to jest fajny pomysł, chociaz wątpie, ze prawo zadziała wstecz - o nie nie, wiesz ile osob wniosło by sprawę o zwror pieniedzy + odsetki ? Dla mnie to fajny pomysł, bo żal mi tych kobiet, które dostawały zasiłek macierzyński z zusu i oddawały go od razu do zusu jako składki z dg. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: oszukani przez zus 30.01.09, 19:16 mogły zaprzestać prowadzenia działalności gospodarczej, a skoro ją prowadziły to znaczy że miały obowiązek płacić jak wszyscy którzy prowadzą też niezależnie od osiąganych dochodów Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: oszukani przez zus 30.01.09, 19:44 Filipanko ja wiem o tym, ale powiem Ci ze wiele kobiet nie sądziło, ze musi płacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka-wawa Re: oszukani przez zus 02.02.09, 23:25 Jest tak jak mówi moko Mnie w Zusie poinformowano ,ze nie musze placić podwójnych składek (dg i z zatrudnienia) I wszystko byłoby ok Gdybym nie pojawiła sie na wiosne z zusie i nie poprosiła o zaśw. o niezaleganiu firmy I tu okazało sie że mam do zapłacenia kwote x + 15 tys. odsetek Szok Największym moim błędem było to że nie wzięłam od pracownika zus potwierdzenia jego słow na piśmie Chociaż znając nasze urzędy niewiele by to pomogło Więc naprawdę czuje sie oszukana Moge im zapłącic tą zaległą kwotę ale odsetki? Dlaczego nie wysyłają informacji o zaleganiu? Bo odsetki są b. wysokie a oni potrzebuja kasy Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Ważne 03.02.09, 18:44 Poczekajcie jeszcze trochę. w Gazecie prawnej rzecznik ZUS sie wypowiedział, ze będzie zmiana przepisów i chcą, aby te kobiety nie musiały nic płacić i zwracać od 1999 roku do dnia wprowadzenia przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś