logineczka
09.02.09, 21:24
Jeśli mogę-czy sa przypadki, gdzie na jakieś pismo(i jakie) nie przysługuje odwołanie, zwłaszcza,jeśłi takiej informacji-pouczenia nie zawarto w odmowie na pismo. Nie mogę opisywać szcegółowo, ale jeśłi to ważne, sprawa "dzieje się" w administracji publicznej,chodzi mi o pismo, w którym konkretnie zwracam się z prośbą o przedłużenie pewnego terminu (który jest mi potrzebny do czegoś)...na co dostałam odmowę, czyli negatywnie rozpatrczono moją prośbęi zadnej info o możłiwości odwołąnia. Mało tego, odpowiedź dostałam po 2 miesiącach od złożenia przeze mnie(pieczątka-data) mojego pisma. Patrzyłam w KPA, jest tam mowa w art. 36 o tym,że należy załatwiać sprawy 1.bez zwłoki, 2. do m-ca, gdy potrzebne są wyjaśnienia, 3. do 2 gdy sprawy skomplikowane. I teraz, o ile w ogóle w mojej firmie można pisac odowałania, jeśłi nie mam o tym info na piśie, to jakie to są te "szczególne" przypadki, dla których odp. może przyjść nawet po 2 m-cach. I, czy okres oczekiwania na odpowiedź jest wliczany do terminu, o którego przedłużenie prosiłam. Przepraszam, trochę to skomlikowane, ale nie mogę dokłądniej opisać, może na priv któraś ze specjalistek mogłaby mi odpwoiedzieć. I podać jakieś stosowne przepisy. KPA to ustawa, czyli akt prawny wyższego rzędu niż np. zarządzenia... czy w związku z tym mogę się na to powołąć. Z góry dziękuję.