Dodaj do ulubionych

dysplazja a poród

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 11:53
Witam. Mam pytanie odnośnie porodu.. podczas moich narodzin doznałam urazu
stawów biodrowych, stwierdzono dysplazję i około roku nosiłam rozwórkę Koszli.
Jednak do tej pory odczuwam bóle bioder przy dłuższym przebywaniu w jednej
pozycji, staniu, czy chodzeniu. Mam wrażenie jakby biodro wychodziło z
panewki, czasem nie mogę się ruszyć przez 2 dni. Czy dawny uraz może być
przeciwwskazaniem do porodu naturalnego? Bardzo bym tego nie chciała ale boje
się, że znów może dojść do jakiegoś urazu?
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: dysplazja a poród 18.09.09, 14:32
      idz do ortopedy, zwykonaj zdjecie lub usg stawöw biodrowych i bedziesz wiedziala.
      tak moze byc przeciwskazaniem do sn ale nie zawsze tak jest
      moze to stwierdzic jedynie lekarz
    • Gość: gosia Re: dysplazja a poród IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.09, 15:16
      Podłączam się do pytania, bo jestem w podobnej sytuacji, tylko że biodro mnie aż
      tak nie boli.
      Zastanawiam się że skoro do ortopedy i zdjęcie zrobić, a przecież nie można
      robić w trakcie ciąży rtg? Ja jestem w 31 tc.
      pozdrawiam i dziękuję za odp.
    • kingadaw Re: dysplazja a poród 18.09.09, 22:19
      Witam,
      urodziłam się z dysplazją dość sporą i skutki odczuwam czasem do dziś (jak
      "zmęczę" biodro to mnie pobolewa). Nosiłam ponad rok poduszkę Frejki. Mam już
      jeden poród za sobą, teraz znów jestem w ciąży. Ok 20 tc. zaczęło pobolewać mnie
      spojenie łonowe, co utrzymywało się praktycznie do porodu, w związku z czym gin.
      skierował mnie do ortopedy. Miałam USG spojenia i bioder (więc diagnostyka
      była), przy czym ortopeda doradzał cięcie, gdyby spojenie bliżej porodu miałoby
      się rozejść, bo wtedy to już jest masakra, leżenie przez kilka m-cy. Ponadto
      gin. doradzał spanie w hamaku (ciekawe, ale niewykonalne w warunkach domowych).
      Udało mi się mimo wszystko urodzić naturalnie, z czego niezmiernie się cieszę i
      czego Ci życzę z całego serca.

Jeśli jednak nosisz w sobie małą panienkę, musisz liczyć się z tym, że i ona
      będzie miała dysplazję (moja córka niestety miała i 5 m-cy spędziła w Koszli)
    • agnieszka.lojek Re: dysplazja a poród 20.09.09, 23:08
      Na to pytanie odpowie badanie przedmiotowe u ortopedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka