sacreble 08.01.04, 16:39 zazwyczaj brałam strepsils, ale jestem na przełomie I i II miesiaca ciązy i pytanko: czy mozna teraz? moze cos innego na to gardło? a rutinoscorbin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoran Re: drapanie w gardle - co brac? 08.01.04, 16:42 Przede wszystkim płucz gardło wodą z solą, szałowią. Możesz też robić gorące napary z szałwii i wdychać-pomogą oczyścić Twoje droch oddechowe. Ja pod koniec 1 trymestru brałam Cholinex-ale najpierw stosowałam tylko domowe sposoby. Jak nie będą pomagały sięgnij po tabletki do ssania. A rutinoscorbin jak najbardziej możesz brać-w rozsądnych dawkach Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: drapanie w gardle - co brac? 08.01.04, 17:48 Witaj, A mnie lekarz nic nie pozwolił brać na gardło w ciąży - nawet Tymianek i Podbiał (tabletki) mają napisane na ulotce, że w ciąży nie wolno. Pozwolił płukać gardło Septosanem albo wodą z solą albo wodą z Citroseptem. Rutinoscorbin można ale nie w I trym (1-15 tydz). Generalna zasada - nic, nawet witamin i ziół bez konsultacji z lekarzem (A, D, napar z malin mogą być niebezpieczne). Można syrop z cebuli (pokroić z czosnkiem, zasypać cukrem lub miodem, za 1h-2h gotowe. Jak byłam przeziębiona w późniejszej ciąży to: - mogłam Rutinoscorbin 3x1 - Hedelix, syrop wykrztuśny dla kobiet w ciąży - Stodal - syrop homeop. przeciwkaszlowy - Maść Vick VapoRub - Vit C ale tylko rozpuszczalną - wapno Jak katastrofa - no to silniejsze leki, na początek BioParox, który się nie wchłania i mozna go w ciąży stosować. Aha - niebezpieczne są wszystkie krople do nosa (zwężają naczynia) - mogłam tylko Euphorbium Compositum S. Trochę o lekach jest też na stronie: www.babyboom.pl/temat.asp?id=497Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
dagi.j Re: drapanie w gardle - co brac? 08.01.04, 19:38 czesc gdy sie zaziebilami poszlam do lekarza to przepisala mi bioparox i tabletki do ssania na drapiace gardlo olbas pastylki do ssania jest bezpiecznym srodkiem homeopatycznym polecam Daga Odpowiedz Link Zgłoś
tinka22 Re: drapanie w gardle - co brac? 09.01.04, 07:39 Jeśli chodzi o tabletki do ssania w ciąży to można tantum verde pastylki (olbas możliwe,ale nie jest to lek homeopatyczny jak pisze Daga). Odpowiedz Link Zgłoś
dagi.j Re: drapanie w gardle - co brac? 09.01.04, 08:42 witam musze sprostowac poniewaz napisalam homeopatyczne bo pani doktor tak powiedziala imyslalam ze z racji wykonywanego zawodu cos nieco wiedza jeszcze raz przepraszam za blad Odpowiedz Link Zgłoś