Gość: Hejho IP: 85.222.106.* 01.10.09, 09:59 Lekarz powiedział że wazy 1800. Niby wszystko ok ale sama nie wiem..... Powinnam zrobic jakies badania dodatkowe? Jak "podpaść" Małego? Bardzo proszę o opinie Pani Doktor. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabcia35 Re: Małe dziecko 34 tydzień 01.10.09, 10:04 Nie martw się, to tylko przyblizona masa ciała maluszka, nie da się precyzyjnie jej podać na podst usg.Czesto okazuje się ze maluszek wazy więcej! Zresztą normalna masa urodzeniowa u noworodka donoszonego zaczyna się od 2500g, a Ty masz jeszcze czas Spokojnie, jak dzidzius zdrowo sobie rosnie i jest wszystko w porzadku to nic się nie martw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: Małe dziecko 34 tydzień 01.10.09, 13:17 ja slyszlam ze dobra jest na podbicie wagi malucha woda z miodem i cytryna... podobno waga wzrasta szybko wtedy, sprobuj moze pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniunia26 Re: Małe dziecko 34 tydzień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 13:21 Nie masz się czym martwić, jeśli Maluszek rośnie i dobrze się rozwija, ale dla swojego spokoju możesz spróbować jeść więcej sera białego. To była rada lekarza, do którego chodziła moja kuzynka i Maluszek miał za niską wagę jak na swój wiek ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Małe dziecko 34 tydzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 16:36 z własnego doswiadcznia wiem, ze to czy waga mała nie jest takie wazne jak przeplywy, czy sa prawidłowe /bo jak nie to przez to maluszek nie rosnie/ i jaki jest stopien starzenia sie lozyska; bo taka niska waga w 34 tygodniu u mnie oznaczała hypotrofie płodu /dziecko urodziło sie słabe i nieco ponad 2 kg/ ale teraz jest wszystko bardzo ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrófka Re: Małe dziecko 34 tydzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 20:22 Jak lekarz powiedział że jest ok to po co sie martwić na zapas. Trochę zaufania. Moja córka po urodzeniu w 38 tyg ważyła 2300g i była całkiem normalnym i zdrowym niemowlakiem. Nigdy nie miała żadnych problemów zdrowotnych. Teraz ma już 6 lat i wzrostem ani spawnością nie odbiega od rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
monikat-1 Re: Małe dziecko 34 tydzień 02.10.09, 15:04 Nie martw się. Mój syn w 32 tc ważył 1872g. Urodził sie w 40 tyg. i ważył już 3800. Waga z usg jest zawsze orientacyjna i odbiega od prawdy w jedną lub w drugą stronę. Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: Małe dziecko 34 tydzień 05.10.09, 13:30 Jeśli nie ma innych nieprawidłowych objawów i nie ma watpliwości co do wieku ciązowego to należy malucha podglądać w USG. Dieta... dużo białka, żelazo, magnez... Odpoczynek... Masa dziecka w USG jest tylko szacunkowa. Masa zależy od rodziców, tzn. niska, drobna kobietka ma prawo mieć mniejszego dzidziusia...Zalecałabym powtórzenie badania USG z przepływami za 2-3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś