kostkamama 27.10.09, 16:42 Czy zawsze przed porodem w szpitalu robią lewatywę????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leonela Re: Lewatywa????? 27.10.09, 16:49 Nie zawsze ale zazwyczaj. Myślę, że to nie jest w sumie złe, ponieważ jak kobieta rodzi wiele godzin mogłaby zatruć masami kałowymi dziecko, a to chyba nie bardzo w porządku robić maluszkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 leonela 28.10.09, 02:30 hmmmm.... ja dziecka nie rodziłam odbytem, więc było mimo 29 godzinnego porodu odseparowane od mojej ewentualnej kupy znajdującej się w odbycie ... Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Lewatywa????? 27.10.09, 16:53 Nie zawsze. U mnie nie było. I nie robiłam sobie. W ogóle słowem nikt o tym nie wspomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Lewatywa????? 27.10.09, 17:24 nie zawsze rodziłam 2 razy, w dwóch róznych szpitalach za pierwszym razem miałam robiona za drugim nie. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Lewatywa????? 27.10.09, 18:58 mi lekarka przed porodem powiedziała że już chyba nie zdążymy bo miałam duże rozwarcie alę ją przekonałam że ja bym wolała lewatywe Odpowiedz Link Zgłoś
aniadmowska Re: Lewatywa????? 16.01.10, 18:02 Ja tam niemialam robionej.teraz bardzo rzadko kiedy robia. Odpowiedz Link Zgłoś
iw1978 Re: Lewatywa????? 27.10.09, 19:09 Nie zawsze. Jak na izbie przyjec powiedziałam, że od pierwszego skurczu, (24 h przed porodem) regularnie biegałam do toalety, to połozna stwierdziła, że lewatywa nie ma najmniejszego sensu. Poród odbył się bez niespodzianek . Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Lewatywa????? 27.10.09, 19:29 Rodziłam 2 razy, w 2 różnych szpitalach i nikt o lewatywie nawet nie wspomiał. Może dla tego, że przyjechałam z dośc dużym rozwarciem i rodziłam krótko? Na szkole rodzenia położna, dla większego komfortu rodzącej, zalecała lewatywę zrobic sobie w domku. No ja w szpitalu raczej chyba bym nie chciała... Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Lewatywa????? 27.10.09, 19:41 ga-ti napisała: > Na szkole rodzenia położna, dla większego komfortu rodzącej, zalecała lewatywę > zrobic sobie w domku. No ja w szpitalu raczej chyba bym nie chciała... mnie nie przeszkadza robienie lewatywy w szpitalu. Pewnie o nią poproszę, jeśli będzie okazja Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Lewatywa????? 27.10.09, 19:49 mi też zupełnie nie przeszkadzało że było to w szpitalu, choć był to pierwszy raz więc nie wiedziałam jak to wyglada, ale teraz z całą pewnością też będę chciała, dzięki temu czułam się pewniej w trakcie porodu, nie bałam się żadnej niespodzianki nieprzyjemnej Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: Lewatywa????? 27.10.09, 20:07 zalezy od szpitala.. ja rodzilam w IMiD i tam nie robią lewatywy.. ubolewalam nad tym.. Odpowiedz Link Zgłoś
1085stokrotka Re: Lewatywa????? 27.10.09, 23:04 Nie. Ja rodziłam w sierpniu tego roku i lewatywy nie miałam robionej i nieprzyjemnych przygód w trakcie porodu nie miałam,mój organizm oczyścił się sam w trakcie skurczów,faktycznie skurcze regularne miałam 10 godzin przed narodzinami mojego kochanego szkraba woęc mój organizm miał czas się oczyścić Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 a słyszałaś o czymś takim jak "wyszukiwarka" ??? 28.10.09, 02:28 nie, nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Mamaoliwki proszę o zmiejszenie sygnaturki do 16.01.10, 19:43 przepisowych 4 linijek. Odpowiedz Link Zgłoś
izagiz Re: Lewatywa????? 17.01.10, 19:59 Mnie pytali, czy załatwiałam się przed przyjściem do szpitala, tak było, więc mi nie robili. Na szkole rodzenia położna zachęcała do lewatywy ale nie z powodu zatrucia jakimiś gazami, tylko po prostu, żeby g...o nie było pierwszą rzeczą jaką dziecko zobaczy przychodząc na ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Lewatywa????? 17.01.10, 20:04 Nie, w moim szpitalu nie. Ja miałam swoją enemę, ale przypomniałam sobie o niej jak już było 7cm rozwarcia. Więc rodziłam bez wyczyszczenia. Po lewatywie czułabym się jednak pewniej, przy tym porodzie będę pamiętać... Odpowiedz Link Zgłoś
quick-share Re: Lewatywa????? 17.01.10, 21:30 ja nie miałam, nie było na to czasu nawet nie wiem czy "coś" mi sie przytrafiło u nas na szkole rodzenia pożożna mówiła że teraz już coraz rzadziej robi sie lewatywe bo i tak nie daje ona pewności że podczas parcia kobieta sie nie wypróżni.. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Lewatywa????? 17.01.10, 22:44 Nie miałam, nie proponowali, pytali tylko o wypróżnienie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bast3 Re: Lewatywa????? 17.01.10, 23:11 A wiecie jak to jest przy cesarce?? Tutaj organizm sam się nie oczyści, bo skurcze zbyt małe, a czasem wcale. A potem przecież znieczulenie od pasa w dół więc nawet nie jest sie w stanie kontrolować. Odpowiedz Link Zgłoś
312madzia312 Re: Lewatywa????? 17.01.10, 23:20 Mi przy cc robili i nie jest to takie straszne Odpowiedz Link Zgłoś
sssto_krotka_1983 Re: Lewatywa????? 18.01.10, 08:23 Mnie zrobiono a i tak nic to nie dało Odpowiedz Link Zgłoś
martagee Re: Lewatywa????? 18.01.10, 09:40 ja nie miałam robionej, bo powiedzieli że za późno już, ale chyba bym wolała, bo masz spokój na parę dni i wszystko się fajnie goi, Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Lewatywa????? 18.01.10, 10:04 rodziłam 2 razy w różnych wrocławskich szpitalach, nie miałam lewatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
makika7_0 Re: Lewatywa????? 18.01.10, 11:03 w "moim" szpitalu robią tylko na życzenie rodzącej. ale ja tam wolę przygotować się w domu - każdego, kto nigdy nie przeżył lewatywy bardzo ona przeraża - a nie ma się absolutnie czego obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: Lewatywa????? 18.01.10, 12:18 A ja nie rozumiem tego strachu przed lewatywą. Przeciez ona świetnie przyspiesza poród, rozkęcając skórcze - czego tu się bać?No ma się wiekszy komfort, że się nie narobi na podłogę w trakcie parcia, bo wyobrazam sobie, że to może byc krępujące Będę miała lewatywę na moje własne życzenie Odpowiedz Link Zgłoś
aniwidu Re: Lewatywa????? 18.01.10, 12:37 też nie rozumiem czego tu sie obawiać przy lewatywie toż to sama przyjemność w porównaniu z nacięciem krocza,a biorąc pod uwagę fakt że bez lewatywy i wcześniejszego wypróżnienia(nawet jak podczas porodu nic nie wyskoczy niezapowiedziane hi hi)to wypróżnianie po porodzie i zszywanym kroczu nie należy do przyjemności!!!ja miałam lewatywę i po porodzie z naciętym kroczem wypróżnienie miałam po 3 dniach i nie należało do przyjemnych a jak by mnie tak przycisło zaraz po urodzeniu to nie wiem czy ból by był do wytrzmania,no i jeszcze zależy czy byłoby zatwardzenie a częściej jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Lewatywa????? 18.01.10, 12:46 niestety nie zrobili. Nie proponowali, nie pytali o nic. Gdybym wiedziała, co za tym idzie, sama bym poprosiła. Nie wiedziałam i była... hmmm... kicha. Następnym razem wezmę na własne życzenie Odpowiedz Link Zgłoś