ksenia12 21.01.04, 16:46 Dziewczyny planuję z męzem ciąże, wiem że powinno się łykać witaminki według wskazówek dr, ale powiedzcie mi czy folik to to samo co kwas foliowy? czy to są różne "rzeczy" o podobnych nazwach.. dzieki za rozwiazanie problemu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoran Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 16:58 Folik jest to kwas foliowy i najlepiej rozpocząć branie na 2-3 miesiące przed planowanym zajściem w ciąże. Tabletki mają dawki dokładnie takie, jakie powinno się zażywać-zwłaszcza w ciąży. Pozdrawiam Ania i 19 tygodniowy Bąbelek/Bąbelka Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:02 Folik to nie do konca to samo, co kwas foliowy. Owczem folik zawiera kwas foliowy w dawce wystarczajacej kobiecie, ktora zamierza zajsc w ciaze. Ale w sprzedazy jest jeszcze "kwas foliowy", ktory zawiera 10 razy wiecej tej witaminy, niz Folik, no i jest na recepte. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
amoran Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:07 Możliwe że jest tak jak napisała agao. Ja po prostu poszłam do apteki i poprosiłam o kwas foliowy, dano mi Folik, dlatego myślałam że to kwas foliowy. Folik jest w dawkach 0,4 mg. Ponadto jest także obecny w warzywach zielonolistnych, drożdżach piwnych, wątróbce cielęcej, ziarnach jęczmienia i pszenicy, fasoli, soczewicy, soi, grochu, owocach i kiełkach. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ksenia12 Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:15 dziewczyny mi podano w aptece kwas foliowy 5mg i co z tym "fantem" zrobić?? to chyba dawka końska?? Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:23 No, chyba konska... Poleca sie ja pacjentkom przy poronieniach zagrazajacych... A tobie z tego co sie zorientowalam cos takiego nie grozi (hihihi)... Zostaw go i idz kupic folik, albo sprobuj wymienic... Moze sie zgodza, ja powiesz, ze dostalas nie to co chcialas... Dawka 0,4 mg brana na trzy miesiace przed planowana ciaza zupelnie wystarcza. Jeszcze raz pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:27 Dawka 5 mg wcale nie jest konska, przy zagrazajacych poronieniach daja 15 mg. Ja bralam kwas foliowy 5 mg na kilka miesiecy przed ciaza i przez pierwsze cztery i nic mi nie jest ani dzidziusiowi. A zaleta jest taka, ze kwas foliowy 5 mg jest o polowe tanszy od folika (tylko ze jest na recepte). A w zestawach witaminowych dla kobiet w ciazy (mozna brac od 4 miesiaca) dawka jest 0,8 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
bioo Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 22.01.04, 14:23 ja biore od 6tyg ciązy do terazok 20 tc dawke 15mg, miałam zagrażające poronienie, ale zanim ono było lekarz przepisał mi 15mg?czyzby przeczuwał, czy sa jakieś symptomy, że kobieta może mieć trudności?pozdrawiam Ach, mam nadal brac 15mg az do usg 20lutego i wtedy pewnie przejde na Folik ale na pewno mam nie odstawiac, tak mi powiedział gin w zeszłym tygodniu, a no i biore normalne witaminki tj Prenatal,gdzie jest tez jakas dawka kw.foliowgo. moze za duzo????? Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:25 Aha, no i jeszcze jedno. Otruc sie pewnie nie otrujesz, ale to sa zawsze witaminy, jakby na to nie patrzec... a zarowno brak, jak i nadmiar nie sprzyja... aga Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 21.01.04, 17:26 Nic ci nie grozi. Kwas foliowy wchłania się do organizmu ile może, nadmiar nie wchłania się i jest wydalany )) Odpowiedz Link Zgłoś
magda81-22 Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 22.01.04, 11:39 tak.Ja też go biorę jeszcze przez 5 tyg.A z witaminek>Ja biorę Prenatal.Myślę,że to lepsze rorwiązanie bo kompleksowo(tak też jest kwas foliowy).Pozdrawiam i życzę powodzenia z dzidziusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 22.01.04, 11:41 Do kiedy brac kwas foliowy? Jestem już ( dopiero!!!) w 11 tygodniu i nie wiem jak długo ?? Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 22.01.04, 15:31 co najmniej do konca trzeciego miesiaca. Ale jak lykasz jakis zestaw witamin, to tam takze powinien byc kwas foliowy i to powinno ci wystarczyc. Pozdrawiam Agnieszka a tak swoja droga, to lekarz mi powiedzial, ze nie ma potrzeby brania takiej duzej dawki 5mg kwasu foliowego, jesli nie jest to niezbedne dla zdrowia. Witaminy, to zawsze witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 22.01.04, 15:49 Dzięki Łykam tylko folik bo po witaminach mi niedobrze (( Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: CZY FOLIK TO KWAS FOLIOWY??? 22.01.04, 16:59 To moze powinnas wyprobowac jakis inny zestaw. Mojej kolezance bylo niedobrze po Maternie, a lykanie Falwitu znosila rewelacyjnie. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś