kkolasinska 04.01.10, 12:02 Chodzi mi dokładnie o to czy w jakiś sposób radziecie sobie z bolami krzyza ? Wiem ze nie bardzo mozna stosowac jakies zele przeciwbólowe,masci... Ale co robic kiedy bola plecy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 04.01.10, 12:36 iść na basen i popływac ewentualnie poćwiczyć na własnym dywanie Odpowiedz Link Zgłoś
ewio Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 04.01.10, 12:45 Mnie pomagał w I-ej ciąży masaż, teraz na razie nie mam kłopotów z kręgosłupem ale to dopiero 19 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 04.01.10, 20:21 bardzo pomagaja cwiczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kkolasinska Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 07.01.10, 12:37 No własnie , problemy zaczynaja sie pozniej około 35 tygodnia.No i podczas samego porodu.Tak mysle czy jest jakis sposób zeby tym razem ich uniknac... Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 05.01.10, 00:22 a ja sobie co dwa tygodnie chodze do chiropraktora (po polskiemu to chyba "kregarz" ) Odpowiedz Link Zgłoś
kkolasinska Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 19.01.10, 11:35 A czy któras z Was moze spotkała sie z takim urzadzeniem ? jestem ciekawa jak sie sprawdza tnij.org/fkk2 Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 05.01.10, 09:43 Ja ćwiczyłam jogę. No i od czasu do czasu prosiłam męża o masaż. Odpowiedz Link Zgłoś
zabolix Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 05.01.10, 11:51 Basen, masaz odcinka ledzwiowego i cwiczenia tzw."koci grzbiet" Odpowiedz Link Zgłoś
ognista998 Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 08.01.10, 18:32 jesu....mnie też bolą krzyże i to strasznie nie wiem co na to poradzić.....ratuję się jedynie ciepłymi kąpielami, mąż mnie masuje i śpię na kilku poduszkach pod plecami, koci grzbiet te ćwiczę, ale o tak niewiele to pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 08.01.10, 18:54 Przed zajściem w ciążę byłam u kręgarza żeby mnie ponastawiał - po poprzedniej ciąży miałam nieźle poprzestawiany kręgosłup - dzięki temu na razie jeszcze mam spokój, w poprzedniej ciąży kręgosłup bolał mnie już w 6 miesiącu. Oprócz tego jak jest potrzeba to mąż mnie masuje, plecy, uda, łydki i stopy, na największy relaks w moim przypadku to drapanie głowy - od razu czuję jak mnie dreszcze przechodzą po całym ciele. Kupiłam też zmywarkę, żeby oszczędzić sobie stania przy zmywaku Odpowiedz Link Zgłoś
noin20 Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 14.01.10, 00:26 Ojj krzyż często daje o sobie znać, a i od początku 20tygodnia pod żebrami boli. Zauważyłam, że instynktownie odkąd krzyż zaczął mnie boleć kręcę biodrami - pewnego dnia stoję i zataczam koła biodrami - śmiać mi się chciało jak zdalam sobie z tego sprawę ale to pomaga. Możesz stać, mieć lekko ugięte kolana lub klęczeć (na pieska ) i "kręcić pupą" - mi pomaga i to bradzo. Możesz też tylko klęczeć i pozwolić żeb brzuch "powisiał". Mój M się często ze mnie smieje "znów Ci brzuch zwisa". A jak boli mnie pod żebrami to mnie masuje - poprostu zatacza koła dłońmi tam gdzie boli, ewentualnie lekko uciska. Odpowiedz Link Zgłoś
kkolasinska Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 22.01.10, 12:21 No własnie , chyba kazda z nas doskonale zna ten uporczywy ból pleców, z którym nijak nie mozna sobie pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
marieclaire12 rcu, ruch ruch 14.01.10, 09:41 spacery, basen, marsz, cwiczenia w domu, nie lezec, nie siedziec bezczynnie, wtedy czlowiek czuje sie fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnzimka Re: rcu, ruch ruch 24.01.10, 22:32 przybierasz pozycję kolankowo-łokciową, mąż kładzie dłonie na pośladkach i "wibruje". I mąż ma frajdę i Ty Odpowiedz Link Zgłoś
ewajb Re: rcu, ruch ruch 25.01.10, 13:28 Tylko ruch. W okresie świątecznym, kiedy nie pracowałam dwa tygodnie, mało kiedy wychodziłam z domu, czułam się fatalnie. Bóle pleców, myslałam nawet, że mam syndrom nadmiernego rozejścia sie kości łonowej, tak bolało. Miałam porządnego doła, jak ja wytrzymam jeszcze te trzy miesiące w ciązy. Dolegliwości "cudownie" ustapiły 5 stycznia, kiedy dzień wcześniej wróciłam do pracy, a przy okazji zakupy itd. Tylko ruch! Odpowiedz Link Zgłoś
ollasja Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 27.01.10, 22:22 Mi pomagały rózne ćwiczenia (jak koci grzbiet), masowanie pleców przy pomocy małża mego oraz noszenie (od 6 m-ca)pasa ciążowego (polecam).Ale i tak, że kręgoslup mam - wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 28.01.10, 10:14 plywalam. bardzo mi to pomagalo. Odpowiedz Link Zgłoś
kkolasinska Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 02.02.10, 12:10 Oj , pływanie juz nie dla mnie .Poza tym boje sie wody a czy w ogole otwarte jestescie na wszelkiego rodzaju nowinki jesli chodzi o wspomaganie naszych plecków podczas ciazy ? Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: Czy ułatwiacie,pomagacie sobie w okresie ciąż 02.02.10, 15:07 Joga jest super dla pleców. W pierwszej ciąży zero dolegliwości teraz odpukać też brak. Odpowiedz Link Zgłoś