Dodaj do ulubionych

PIJCIE WODE!!!!

23.02.04, 14:32
Od poczatku ciazy, wszystkie ksiazki jakie czytam (glownie angielsko-
jezyczne, bo mieszkam za granica), fora na ktore zagladam i moj lekarz mowia
o piciu 2-3 litrow wody dziennie. Staralam sie tyle pic, ale czesto
zapominalam. Zaczelam cierpiec na bole glowy i bardzo dokuczliwe zaparcia i
chroniczna infekcje drog moczowych, wiec sie zdyscyplinowalam i pije 3 litry
plynow dziennie, w tym 2 litry wody, wszedzie mam butelki z woda, w pracy na
biurku, w samochodzie, w torebce, na szafce nocnej i popijam wszedzie przez
caly dzien i w nocy jak ide siusiu. I co sie stalo? Do toalety chodze
bardziej regularnie niz przed ciaza, zadnych zaparc, glowa wcale nie boli, w
sobote bylam u kosmetyczki i uslyszalam, ze mam cere jedrna jak niemowle, a
jestem juz dobrze po 30stce, nie zlapalam nawet lekkiego kataru w sezonie
grypowym pracujac w.... szpitalu, wyleczylam sie z chronicznego zapalenia
drog moczowym.
Lekarz przy kazdej wizycie pyta nie o witaminy i diete, ale ile wody pije.
DZIEWCZYNY, PIJCIE WODE, a unikniecie wielu nieprzyjemnych skutkow ubocznych
ciazy i bedziecie sie nia bardziej cieszyly.
Obserwuj wątek
    • lud_mila Re: PIJCIE WODE!!!! 23.02.04, 15:50
      Ech, gdyby rzeczywiście woda była lekarstwem na wszystkie problemy w ciąży, to
      byłoby pięknie, ale niestety u mnie nie wygląda tak różowo sad
      Codziennie wypijam dwie butelki mineralnej, czyli 3 litry- nie dlatego, że tak
      trzeba, tylko dlatego, że strasznie w ciąży chce mi się pić, a woda to mój
      ulubiony napój. Do tego jeszcze jakiś sok, czasem herbatę, więc pewnie średnio
      dziennie 3,5-4 litry płynów.
      Cerę od chyba 8 tygodnia mam koszmarną- nawet jak byłam nastolatką to nie
      przechodziłam takiego trądziku, a już krostek na ramionach i plecach to w ogóle
      nigdy nie miałam! Odkąd wyniki krwi poleciały w dół i łykam żelazo pojawiły się
      zaparcia i jakoś duże ilości wody na nie nie wpływająsad Chora byłam raz, za to
      porządnie.
      Więc jednak woda nie wszystkim pomaga sad
      Ludmiła i 35tyg Ktoś
      • jola.wie lud-milka! 23.02.04, 21:44
        czyżbyś oczekiwała na córeczkę ???? smile)))) (krostki) Ja się po mojej córce po
        dwóch latach od porodu leczyłam hormonami na okolicznośc krostek na plecach i
        ramionach, głównie dlatego, że moja ginekolożka już nie mogła na to patrzeć!
        Pomogło.
        Rada na żelazo: te, co biora je na czczo, skarżą się na biegunki, aż tak nie
        radzę, ale spróbuj łykać przed zaśnięciem, ja zjadam ciążowe witaminy z wyższą
        dawką żelaza przed zaśnięciem i mam wrażenie że pomaga to w porannych
        wypróżnieniach. Kiedy jadłam je przepisowo w trakcie lub krótko po posiłku,
        miałam zaparcia jak ta lala! No i znalazłam sposób, zresztą po przeczytaniu
        tych "żelazowych" wątków na forum, bo odstawienia witamin lekarka mi zabroniła.
        powodzenia
        • lud_mila do Joli 23.02.04, 22:08
          Długo byłam przekonana (głównie przez te krostki), że to dziewczynka, ale
          jednak chłopiec smile Właściwie już nie ma wątpliwości, bo na ostatnim usg było
          widać już nie tylko siusiaczka, ale i jąderka w mosznie smile)) Załamałaś mnie
          tym, że leczenie krostek po porodzie może trwać aż 2 lata!!! A czym je w końcu
          zwalczyłaś?
          Jeśli chodzi o żelazo, to wszyscy lekarze (z hematologiem włącznie) kazali mi
          je brać na czczo i to minimum godzinę przed posiłkiem, nigdy w czasie jedzenia
          lub po- więc zupełnie odwrotnie niż Tobie smile Biegunki nie miałam w ciąży ani
          razu, może szkoda smile))
          • jola.wie Re: do Joli 24.02.04, 12:32
            no widzisz, z tymi chłopczykami i dzieczynkami to znowu jakieś wiejskie
            przesądy!
            Moje krostki nie bez własnej zasługi ciągnęly się u mnie tak długo, aż kusiły
            więc w nich grzebałam. Co dziwne, ograniczały się faktycznie do pleców i
            ramion, twarz i szyja czyściuteńka. Dostałam Diane 35, bomba hormonalna, trzy
            miesiące migren, ale na krostki pomogło. No a teraz, w tej ciąży, nastąpił cud:
            zaleczyły się wszystkie potencjalne miejsca występowania krostek na plecach,
            schodzą (w większości już całkowicie zeszły) przebarwienia skórne związane z
            wypryskami! Chciałoby się starym zwyczajem czasem trochę podłubać, a ty żywcem
            nie ma w czym! Pan Bóg się jednak zlitowałsmile))) i zesłał na mnie strasznie
            swędzącą wysypkę na szyi i karku. Mam ją od soboty i pomału dostaję szału!
            Głowkuję i główkuję i nijak nie wiem, z czego to!
            W każdym razie - 2 lata krostek nie jest normalne i lekarka była bardzo
            zdziwiona, że nie przeszło zaraz po ciąży, tak jak przepowiadała. Więc nie
            martw się.
            A z tym żelazem to ci bardzo współczuję, naprawdę. Popijaj je dużą ilością
            wody (o ile tego nie robisz), tak ze dwie - trzy szklanki na czczo, na zaparcia
            wypróbuj Colon C (apteka, sklepy zielarskie) - można w ciąży i w ogóle jest
            bardzo skuteczny. Może spotka cię wreszcie wymarzona biegunka smile))))
    • iwona.bal Re: PIJCIE WODE!!!! 23.02.04, 16:44
      Od początku ciąży wypijam wielkie ilości wody.Po pierwsze dlatego,że okropnie
      chce mi sie pić a po drugie to jedynie po wodzie nie mam zgagi i jedynie wodą
      jestem w stanie zaspokoić moje wręcz "smocze" pragmienie.No a że sikam przy tym
      jak wąż strarzacki to taki skutek uboczny.Pozdrawiam
    • kaczusia81 Re: PIJCIE WODE!!!! 23.02.04, 16:52
      Ja również pochłaniam dziennie kilka litrów wody dziennie i nic. Cera lepiej
      nie mówić, bo jak byłam na targach kosmetycznych to wszyscy wpychali mi próbki
      preparatów na trądzik, moje pryszcze świecą z kilometra. Chora byłam kilka razy
      w tym dwa tak porządnie, wyniki mam nienajlepsze. Do toalety biegam z 30 razy
      dziennnie i z 5 w nocy, więc woda nic nie pomaga.
      Pozdrawiam
      Ola i 39 tygodniowy brzuszek
      • diana5 Re: PIJCIE WODE!!!! 23.02.04, 17:02
        To prawda,ja w ok. 5 miesiacu mialam okropne bole glowy i juz chcialam jakis
        panadol kupowac ale pani w aptece (znajoma, wiedziala ze jestem w ciazy)
        spytala sie czy czasem nie pije za malo wody. Po przemysleniach doszlam do
        wniosku ze tak(pracowalam w bardzo ruchliwym sklepie i w ciagu 8 godzin pracy
        prawie nic nie pilam). Od tamtej pory nie rozstawalam sie z butelka wodysmile) I
        bole przeszly!!
    • ewetka Re: PIJCIE WODE!!!! 23.02.04, 18:06
      Są różne szkoły. Mój lekarz przez całą ciążę przestrzegał mnie przed nadmiernym
      piciem wody, żebym nie puchła. Pić tyle ile normalnie i nie więcej. I
      przypominał, że w kg świeżych owoców jest około litra wody. I faktycznie piłam
      normalne ilości wody i do końca ciąży nie puchłam. Maiłam zdrową ciążę, ilość
      wód płodowych była odpowiednia i dziecko urodziło się zdrowe (10 pkt w Apgar),
      nie cierpiałam na żadne bóle głowy ani na problemy z cerą. Myślę, że nie ma
      reguł, a woda wszytskich problemów nie rozwiąże.
      • jola.wie Re: PIJCIE WODE!!!! 23.02.04, 21:51
        wszystkich problemów nie rozwiąże, ale dużo może!
        Utrzymuje czynnośc nerek, co jest szalenie ważne, no i niech mi ktoś powie, że
        wypróżnienia w ciąży nie są ważne, chce nam się bardziej pić, a co
        do "puchnięcia" to trzeba uważac na to, co się pije, najlepsza do tego jest
        CZYSTA woda, na przykład z filtra osmotycznego, która nie zawiera pierwiastków
        ani sodu, obciążającego nerki, bo to powoduje "puchnięcie". Czystą wodę się po
        prostu wysikuje. No i tylko CZYSTĄ wodą powinno się popijać lekarstwa, żeby nie
        zaburzac ich terapeutycznych właściwości. Jak ktoś nie ma dostępu do CZYSTEJ
        wody, niech pije przegotowaną, albo z butelek, ale taką dla niemowląt.
        I faktycznie: woda i sen to najlepsze kosmetyki.
    • marzenawl Re: krostki na plecach 24.02.04, 08:47
      proszę napisz czym się leczy te straszne krostki na ramionach i plechach a w
      zasadzie czy blizny po nich sa usuwalne, nie mogę na to patrzeć, juz sobie lato
      wyobrażam.... a i oczywiście w moim przypadku dziewczynka...

pozdr., marzena
      • klemensik2 Re: PIJCIE WODĘ !!! 24.02.04, 09:53
        Dziś zaczynam 35 tydzień a od połowy ciąży mam ogromne pragnienie. Nie piję
        herbaty bo ze względu na ciut podwyższony cukier nie słodzę i mi nie smakuje,
        od kawy mnie odrzuciło od samego początku, więc woda mineralna, czasem sok i
        owoce. Leżę od 23 tygodnia więc na świeże powietrze wychodzę tylko co 3
        tygodnie na wizytę. Cera spoko tylko trochę ziemista. W nocy wstaję ok. 5 razy
        ale od razu usypiam. No i n ie puchnę a ilość wód mam w normie.
        • kulka50 Re: PIJCIE WODĘ !!! 24.02.04, 10:15
          woda zawsze była i jest lekarstwem na ból głowy, np eferalgan każą rozpuszczać
          w dużej ilości wody
          ja piję dużo wody i bóle minęły
          dodatkowo polecam wodę "wielka pieniawa" z Polanicy Zdrój, rewelacyjna na zgagę
          • siria Re: PIJCIE WODĘ !!! 24.02.04, 12:50
            Za Twoją namową Kulka przetestowałam tą Pieniawę smile Rzeczywiscie pomaga smile
            Wkrótce wybieram się po nową dostawę smile)
            • kulka50 Re: PIJCIE WODĘ !!! 24.02.04, 13:29
              cieszę się, że ci pomogła!!
              do tej pory piłam jedną butelkę dziennie, ale teraz już nic innego nie piję
              tylko tę wode, kupuję hurtowe ilości w Makro smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka