orki11 27.05.10, 09:39 Nie wiem czy się nie wygłupię zadając te pytanie. Czy słuchając muzykę przez słuchawki mój maluszek w brzuchu też ją słyszy, czy jednak najlepiej jak się słuchawki przyłoży do brzucha. Sama nie wiem już jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pola.cocci Re: Słuchanie muzyki 27.05.10, 10:42 Czy słuchając muzykę przez > słuchawki mój maluszek w brzuchu też ją słyszy no raczej nie, bo niby z jakiej racji? telepatycznie? a po co chcesz koniecznie, zeby slyszal muzyke ze sluchawek? nie mozesz po prostu sluchac muzyki z glosnikow, on i tak najlepiej "slyszy" wibracje tylko nie za glosno, bo wg niektorych to moze mu zaszkodzic - wg mnie nie, ale ja sie nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Słuchanie muzyki 27.05.10, 11:51 "Słuch To najlepiej zbadany przez naukowców zmysł nienarodzonego dziecka. Jeszcze w latach 80. podręczniki pediatrii podawały, że płód i noworodek nie słyszą. Tymczasem niektórzy badacze uważają, że dziecko może odbierać bodźce dźwiękowe już w 16., a nawet w 14. tygodniu ciąży. Jest to o tyle zdumiewające, że aparat słuchowy i ośrodek słuchu w mózgu wykształcają się w pełni dopiero w 24. tygodniu. Jednak naukowcy twierdzą, że na początku malec odbiera dźwięki przez skórę – płyn owodniowy przewodzi fale dźwiękowe, które są odbierane przez odpowiednie receptory na skórze. Co dziecko słyszy? Przede wszystkim to, co jest najbliżej – bicie twojego serca, przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, odgłosy dobiegające z jelit i żołądka. Słyszy też dźwięki spoza twojego ciała – głosy, muzykę, hałas – ale gorzej, bo wytwarzane przez nie fale dźwiękowe są odbijane lub wytłumiane przez twoją skórę i ubranie (dlatego puszczając dziecku muzykę, przykładaj słuchawki bezpośrednio do nagiego brzucha). Ulubionym zaś dźwiękiem malca jest twój głos, który słyszy on na dwa sposoby – fale dźwiękowe z twoich ust docierają do niego przez powietrze, a poza tym drgania przechodzące przez twoje ciało, gdy mówisz, skutecznie przenoszą twój głos do uszu dziecka. Płód reaguje na dźwięki zmianą aktywności ruchowej i czynności serca. Gdy słyszy dźwięki głośne i gwałtowne, częstość skurczów serca zwiększa się, a gdy łagodne – maleje. Badacze wyciągają stąd wniosek, że hałaśliwe odgłosy wywołują u płodu stres i reakcję obronną – przyspieszone bicie serca oznacza lęk i chęć ucieczki" Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: Słuchanie muzyki 27.05.10, 14:24 tzn. ze moj glos ma jakies inne wlasciwosci, niz inne fale dzwiekowe skoro powierze go przenosi, a muzyki juz nie, to moze trzeba glosno spiewac (to podobno jedna z technik przygotowania do porodu) musialabym moooocno sie nudzic, zeby dawac dziecku sluchac muzyki ze sluchawek "prosto do brzucha" - ale kazdy lubi co innego Odpowiedz Link Zgłoś
ognista998 Re: Słuchanie muzyki 27.05.10, 18:08 wystarczy że wierzą mam włączoną....nie raz głośno w zależności od nastroju.... ...za przykładanie różnych rzeczy elektronicznych typu słuchawki do brzucha nie jestem.....bo to ma jakieś promieniowanie elektromagnetyczne Odpowiedz Link Zgłoś