Dodaj do ulubionych

rozstępy...

20.06.10, 23:03
dosłownie na dniach (i to ostatnio, kiedy waga stoi bo nie mam apetytu a nawet
ciut spadła) - pojawiają mi się rozstępy. codziennie nowe, skóra wygląda jakby
ją ktoś nożem pociął. nie mogę na siebie patrzeć. Od początku smarowałam się
drogimi kremami, oliwkami i nic. Z dnia na dzień pojawiają się koleje, co
gorsza w miejscach w ktorych nie tyję - szczególnie na udach i pośladkach - na
brzuchu nic a nic - a rośnie jak szalony.

Jakie maści można stosować w ciąży? Bo w kremy już nie wierzę sad i jak to
będzie wyglądać za jakiś czas? Zbieleje, będzie mniej widoczne? Bo teraz to
jest po prostu jakiś koszmar!
Obserwuj wątek
    • martabg Re: rozstępy... 20.06.10, 23:07
      Heh, bo rozstępy jak się ma dostać to i tak się pojawią, obojętnie
      czy krem za 200zł czy oliwka za 5.
      Zbieleją i będą mniej widoczne. Wszystko w swoim czasie.
    • iwonagos Re: rozstępy... 20.06.10, 23:16
      Niestety rozstępy to sprawa genów. Tak więc brutalnie powiem choćbyś nie wiem co nakładała, nic a nic nie pomoże. Ja mając 36 lat urodziłam drugie dziecko, niczym się nie smarowałam, brzuch gigant. 3 lata wcześniej pierwsza ciąża. Nie mam ani jedego rozstępu. Moja mama przytyła w obydwóch ciążach prawie 30 kg - zero rozstępów.
      Smaruj oliwką dla dzieci, poprawisz sobie samopoczucie, skóra będzie nawilżona. Sorry za szczerość.
      • mrowka75 Re: rozstępy... 20.06.10, 23:48
        potwierdzam przedmówczynie. MOja mama 0 rozstępów, ja obie ciąże,
        zero rozstępów, Przybory po kilkanaście kilo. Teraz też zero
        rozstępów. W pierwszej smarowałam, w drugiej nie teraz też nie.
        • dollyparton Re: rozstępy... 21.06.10, 00:37
          Witam koleżanki sierpniówki 2010 wink Ja, jak na razie, 31tc, mam
          rozstepy tylko na biuście. Codziennie oglądam się dokładnie i modle
          się, żeby już tak zostało. Ale brzuch rośnie jak szalony to fakt!
          Smaruję się, a wręcz oblewam, oliwką johnson&johnson.
        • thea19 Re: rozstępy... 15.02.11, 16:24
          niczym nie smarowałam bo mam tendencję do rozstepów
          pojawiły si e w okresie dojrzewania prawie wszędzie: na piersiach, biodrach, udach łydkach
          moja mama w ciąży miala na brzuchu a ja.... ani jednego, jestem pozytywnie zaskoczona
          ps te stare sa perłowe i gładkie - nie czuć różnicy w dotyku
    • deodyma Re: rozstępy... 21.06.10, 08:35
      ale chyba skora sie rozciaga bo skad te rozstepy?
      • wanioliowa Re: rozstępy... 21.06.10, 08:52
        > ale chyba skora sie rozciaga bo skad te rozstepy?

wiem, wiem, pewnie myślisz że sobie wmawiam że się nie rozciąga, że ważę tyle
        samo smile Ale taka jest prawda. brzuch mi mega szybko rośnie i z boku (tuż pod
        linią żeber) faktycznie można było obserwować delikatne rozstępy, które z
        biegiem czasu są większe - ale one wyglądają jak takie plamki.

Natomiast na udach które mi nie utyły bo waga stoi z dnia na dzień - dosłownie -
        porobiły się czerwone krechy, dosłownie - jak od pocięcia i to są zupełnie inne
        rozstępy. Na tą chwilę (32tc) mam +10kg i na razie waga mi stoi, więc to chyba
        nie jest jakieś przegięcie sad Poza tym - wiele lat temu ważyłam dużo więcej niż
        teraz w ciąży i moja skóra tak nie reagowała, więc ciało już większą wagę
        przerobiło smile

Contratubex podobno pomaga albo cepan, ale nie wiem czy takie specyfiki można
        wcierać?

• 2barb contratubex 21.06.10, 09:37
          Contratubex moje dziecko dostało na smarowanie bliznym na twarzy.
          Nie zeszła ona całkowicie, ale jest mniej widoczna.

Jest mnóstwo dobrych gabinetów kosmetycznych, na pewno coś Ci
          poradzą, ale to chyba dopiero za jakiś czas ...
        • sigma00 Re: rozstępy... 21.06.10, 10:49
          Niestety te specyfiki dopiero po porodzie. Przy regularnym
          stosowaniu pomagają trochę. Mają tez jedną wadę śmierdzą cebulą. A
          co do tych skłonności do rozstępów to wydawało mi się że będę ich
          miała pełno bo mam dużo rozstępów wzrostowych ale teraz jak się
          regularnie smaruję to na razie jeszcze nie mam żadnych nowych, a już
          jestem w 38tc i naprawde dużo przytyłam.
    • olka31mama Re: rozstępy... 21.06.10, 09:40
      ja smarowałam się kremem na rozstępy AA mama i ja, i powiem szczerze że był
      skuteczny, dopiero po porodzie pojawiły się rozstępy na nogach ale jak smaruję
      to robią się jasne i są coraz mniejsze, do tego kupiłam dax perfecta balsam na
      rozstępy jest nie drogi i też w miarę pomaga razem z tamtym smaruję i nie mam
      czerwonych paskudnych szram, ale jak nie posmaruję to od razu kolor jest
      intensywniejszy
      • nutrisse Re: rozstępy... 21.06.10, 12:15
        Ja najpierw smarowałam się kremem vichy przeciw rozstępom, później
        po namowach chciałam wypróbować oliwki (uczulenie), później
        mustela... powiem tak, mam brzuch w rozstępach strasznych,
        okropnych...teraz boczki, trochę na udach od wewnętrznej strony,
        pomimo smarowania 2x dziennie.
        Moja mama nie miała żadnych rozstępów - teraz kiedy jestem już na
        wylocie, zapytała się, czy szczypałam skórę? Otóż mój tata
        podszczypywał jej skórę..i ona twierdzi, że dlatego nie miała
        rozstępów. Może to komuś pomoże. Ja będę po drugim dziecku
        zastanawiać się, co z nimi da się zrobić.
    • marlesek Re: rozstępy... 21.06.10, 12:32
      nie sądze by to było pocieszające, ale większosc kobiet ma rozstepy w ciąży i
      nie ważne czy uzywały drogiego kremu czy nie i tak rozstepy sie pojawiają. coż
      zamiast myslec o rozstepach mysl o kochanym malenstwu dla niego warto miec i
      rozstepy.
      • iwonagos Re: rozstępy... 21.06.10, 12:57
        Nie sądzę, żeby podszczypywanie pomogło;p
        Contraltubex i cepan - są to maści na blizny, nie tylko na twarzy.
      • wanioliowa Re: rozstępy... 21.06.10, 12:58
        eh no pewnie, dla maleństwa to mogłabym być i cała w rozstępach, ale z
        maleństwem chciałabym też kiedyś wyjść na plażę, a jak dziś na siebie patrzę, to
        nie widzę takiej opcji smile
    • bolsz Re: rozstępy... 21.06.10, 14:16
      Po pierwszej ciąży zostały mi rozstępy na piersiach.Pewnie,że zbladły po jakimś czasie,ale dekoltów nie noszęsad Trochę zostało na pupie i udach,ale w poprzednie wakacje bez skrępowania śmigałam po plaży we Władysławowie w dwuczęściowym kostiumie.
      Za to zero rozstępów na brzuchu - a był naprawdę wielki!Niczym nie smarowałam.

Tym razem nie zauważyłam nowych rozstępów oprócz jednego - nad pępkiem.Trudno.To normalne,że w wieku lat trzydziestu nie będę miała ciała osiemnastkismileSmaruję oliwką Dzidziuś na zmianę z Babydream - balsamem z Rossmana.

Jestem pewna,że w dobrym gabinecie kosmetycznym zrobią Ci z tym porządek.Koszt zapewne kilkunastu tysięcy...
      • cytrynowa.lemoniada Re: rozstępy... 21.06.10, 14:40
        wiek tu nie ma nic do rzeczy. to są predyspozycje genetyczne,
        smarowanie czymkolwiek ma niewielkie znaczenie ale jak już chcesz
        maść to ja uzywam niemieckiej maści fissan (tylko w aptece, kosz ok
        25 zł) śmierdzi i ponoć jest dobra - nie wiem bo po 1 ciąży nie
        miałam rozstępów, teraz na razie też ale smaruję się żeby mieć
        poczucie że o to dbam smile a co do wieku ciała - ja mam 31 lat i nie
        widzę większych różnic poza sobą sprzed 15 lat (wzrost i waga
        wyjściowa ta sama, może nogi trochę brzydsze bo więcej żyłek i
        pajączków, ale miałam je też w liceum)
        • srubokretka Re: rozstępy... 15.10.10, 14:53
          moja mama i jej siostry maja gigantyczne rozstepy, a ja nie. Moim zdaniem to odpowiednia dieta i oliva z olivek mi pomogla.
    • letniaburza77 Re: rozstępy... 21.06.10, 14:36
      Polecam bardzo emulsję do smarowania na rozstępy dla przyszłych mam Babydream z
      Rosssmana.Niedroga(12zł) pięknie pachnie,jest bardzo wydajna i co najważniejsze
      daje wspaniałe efekty.Ja nauczona po poprzedniej ciąży (w której miałam potworne
      rozstępy)postanowiłam wcześniej zapobiegać niechcianym rozstępom i w 29 tyg
      mogę się pochwalić naprawdę gładką skórą.
      • wanioliowa Re: rozstępy... 21.06.10, 20:18
        gładką? a jak tamte się miewają? Mnie to może by tak nie ruszało gdybym
        wiedziała ze będą kiedyś niewidoczne, a nie miałam nigdy rozstępów więc za
        bardzo nie wiem jak to docelowo po czasie wygląda, bo na razie to tak jak
        napisałam - jak pocięta skóra uncertain sam fakt, że zapewniacie że zbledną jest
        pocieszający smile
    • bezak25 Re: rozstępy... 21.06.10, 19:53
      wanioliowa, pisałam już o tym na naszym forum - ŻADEN krem ani maść ani oliwka
      nie pomoże, można smarować się toną specyfików, ale jeśli maja się pojawić to i
      tak się pojawią. A można nie robić nic i nie mieć ani jednego.
      Zbledną kilka tygodni po porodzie, przy stosowaniu kremów na istniejące
      rozstępy, czy specjalnych masaży.
    • picabo1 Re: rozstępy... 22.06.10, 22:16
      Też uważam, że geny decydują. Ja mam akurat skłonność do rozstępów, więc w ciąży szalałam z kremami, żeby ich uniknąć. regularne nacieranie, masaże do ostatniego dnia i super krem sprowadzany z zagranicy, który wypróbowało wcześniej kilka koleżanek i co, i nicsad Rozstępy wykwitły na udach i piersiach na dwa tygodnie przed porodem. Pocieszające jest to, że faktycznie po zastosowaniu, już po porodzie, dobrego kremu szybko zbladły i zwęziły się, a skóra nabrała gładkości. Teraz są naprawdę mało widoczne i nie szpecą nawet, jak jestem w bikinismile
    • wessna Re: rozstępy... 24.06.10, 08:54
      Ja w okresie dojrzewania nabawiłam się rozstępów na pupie i obawiałam się, że
      ciąża przyniesie lawinę tych przykrych zmian ale zostałam miło zaskoczona.
      Podczas ciąży smarowałam się kremem Dax Cosmetics Perfecta mama i mogę ten krem
      polecić gdyż testuję go teraz jeszcze na piersiach (karmienie i ciągła zmiana
      ich objętości) że jest genialny. Brzuszek mam piękny jak przed ciążąsmile) chociaż
      w rodzinie rozstępy to norma bo i mama ma i ciotka i kuzynki a tu taki kremik i
      takie zaskoczeniesmile
      • elutka24 Re: rozstępy... 24.06.10, 09:20
        I ja uwazam,ze rozstepy to sprawa genetycznasmile Moja mama przytyla w
        ciazy grubo ponad 20kg,a nabawila sie zaledwie kilku kreseczek na
        biuscie, moja siostra przytyla 30 kg!! Miala gigantyczny brzuch i
        ten brzuszek wrocil do dawnych rozmiarow,a na nim ze dwie
        kreseczkiwink Ja natomiast narazie jestem 8kg do przodu bo staram sie
        pilnowac,a rozstepow narazie brak...(odpukac)!! Moga sie jeszcze
        pojawic,ale wierze,ze nie bedzie ich strasznie duzowink
        • anovi_2007 Re: rozstępy... 15.10.10, 11:12
          Żeby uniknąć rozstępów wystarczyło mi szorować skórę twardą gąbką i smarować oliwką- marka bez znaczenia. Zaczęłam to robić jeszcze w pierwszych dniach ciąży- żeby nie siedzieć i nie czekać aż pojawią się pierwsze rozstępy, a potem płakać że tak już musi być, że to cena za posiadanie dzieci.
    • lentylek_89 Re: rozstępy... 15.10.10, 11:26
      u mnie tez przybywaly z dnia na dzien,w dniu porodu wygladalam okropnie ,szczegolnie na tylku i udach -brzuch smarowalam pharmacelis i wygladal znacznie lepiej - dzis ponad rok po porodzie na brzuchu sa prawie nie widoczne ,waskie,blade ...jesli chdzi o uda szczegolnie po wewnetrzej czesci to jest fatalnie ,sa fioletowe i jest ich duzo ,to samo na tylku - o spodenkach ,czy stroju kapielowym moge zapomniecsad
    • srubokretka [...] 15.10.10, 14:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • malgosiek2 Srubokrentka proszę o zmniejszenie suwaczków- 18.10.10, 21:40
        sygnaturek do przepisowych 4 linijek lub pozostawienia tylko jednego suwaczka.
        Więcej info w wątku na "szpilce"u góry forum.
        Dziękuję za zrozumieniesmile
    • dele_mele Re: rozstępy... 19.10.10, 08:03
      Pojawiają się bo działają hormony które powodują rozluźnienie więzadeł miednicy i przygotowują ją do porodu. Niestety u mnie też są. Zaczęły się pojawiać w 4.miesiącu, mimo że miałam wtedy tylko 1kg na plusie. Są nie tylko na brzuchu, ale też na pośladkach i udach, pojedyncze na piersiach. Mimo że tyję mało, idzie mi tylko w brzuch a i smaruję się 2 razy dziennie.
    • soojka Re: rozstępy... 19.10.10, 14:39
      Mnie się zrobiły jakoś na początku rozstępy na biodrach (w 3-4 mies.) mimo to smaruję się 2x dziennie. Więcej niż mi się już nie zrobiło na szczęście, przynajmniej na razie (koniec 6. mies.). Moja znajoma kosmetyczka powiedziała mi, że smarowanie się jest ważne nie tylko, żeby zapobiegać rozstępom, ale też dlatego, że później skórze łatwiej jest się zregenerować, więc się smaruję.
      • margarita123 Re: rozstępy... 20.10.10, 08:32
        Parę dni temu i jak zauważyłam pierwsze rozstępysad, bardzo mnie zdziwiły i zaskoczyły ponieważ jeszcze przed ciążą bardzo dbałam o ciało.Ćwiczyłam, masowałam, smarowałam i to wszytko na nic.Teraz jestem w 27 tc przytyłam 8 kg, co najlepsze rozstępy pojawiły się na biodrach i udach, a uda minimalnie się powiększył.
        Nie mam pojęcia od czego to zależy, obawiam się że to geny i nic na to nie można poradzić.Ja nadal się smaruje rożnymi specyfikami, mam nadzieje że może spowoduje to nieco mniej rozstępów.
        • kofe-inka Re: rozstępy... 13.02.11, 21:31
          W pierwszej ciazy zero rozstepow. Smarowałam oliwka dla dzieci. Teraz druga ciąża 5 miesiąc, smaruje oliwka. od kilku dni mam brzuch pokryty masą czerwonych rozstepików od pleców poziomo wzdłuz brzucha, najbardziej własnie po bokach. Nie sadziłam ze w 2 ciazy sie pojawia. Nie ma na to reguły.
    • wiolciaku1975 Re: rozstępy... 21.10.10, 14:12
      ja tobie polecam oleje kosmetyczne olej ze słodkich migdałów i nasion winogron firmy PROFARM, ja smarowałam się codziennie i nie mam rozstępów a skóra jest świetnie nawilżona i elastyczna

Pozdrawiam

wanioliowa napisała:

> dosłownie na dniach (i to ostatnio, kiedy waga stoi bo nie mam apetytu a nawet
      > ciut spadła) - pojawiają mi się rozstępy. codziennie nowe, skóra wygląda jakby
      > ją ktoś nożem pociął. nie mogę na siebie patrzeć. Od początku smarowałam się
      > drogimi kremami, oliwkami i nic. Z dnia na dzień pojawiają się koleje, co
      > gorsza w miejscach w ktorych nie tyję - szczególnie na udach i pośladkach - na
      > brzuchu nic a nic - a rośnie jak szalony.
      >
      > Jakie maści można stosować w ciąży? Bo w kremy już nie wierzę sad i jak to
      > będzie wyglądać za jakiś czas? Zbieleje, będzie mniej widoczne? Bo teraz to
      > jest po prostu jakiś koszmar!
      • comic Re: rozstępy... 14.02.11, 15:44
        Roztępy pojawiły się u mnie podczas dojrzewania - na piersiach . Wtedy używałam kremu Fissan, teraz nic po nich nie zostało. Kilka lat temu pojawiły się na dole pleców i pozostały w formie cienkich perłowo białych kreseczek. Rozstępy do nie tylko kwestia genów. To głównie kwestia diety i leków które przyjmujemy. Ja je mam z powodu astmy i wziewnych kortykosteroidów które biorę od ponad 12lat (stąd te na plecach - wtedy nie przytyłam).
        Przed ciążą (obecnie 35tc) wiedziałam że się pojawią i smarowałam brzuch, uda, pośladki, piersi...Pojawiły się na brzuchu w 32tc. Są czerwone i przybywa ich mimo dobrych kremów 2x dziennie. Mam na szczęście siostrę kosmetyczkę i ona podpowiedziała mi żeby już teraz poszukać dobrego gabinetu w moim mieście (ona mieszka gdzie indziej) i po ciąży od razu tam pójść bo póki rozstępy są czerwone można coś z nimi zrobić, jak są już białe to tylko super drogie zabiegi które nie zawsze przyniosą rezultaty. Białe to jak blizna - nie zawsze zniknie, czerwone to jak ranka - można ją spłycić i zwęźić. Poszukam gabinetów i dopytam co i jak. Pozdrawiam smile
        • pamplemousse1 Re: rozstępy... 15.02.11, 14:12
          Ja smarowałam się oliwką, zwykłą, tylko w żelu (bo wygodniejsza) i chodziłam cały wieczór po domu z brzuchem na wierzchu, dodatkowo pod koniec w ciągu dnia tony zwykłego mleczka nawilżającego (Ziaja oliwkowe np.) kiedy tylko czułam, ze swędzi mnie skóra
          nosiłam 37 tygodni bliźniaki i nie mam ani jednego rozstępu (mama ma mnóstwo). Genetyka + dbanie o nawilżanie
          • ania23-2 Re: rozstępy... 15.02.11, 21:50
            Bliźniaki, fajnie, zawsze podziwiam wytrwałość takich rodziców. Też myślę, że ważne jest nawilżanie. Ja polecam krem potrójnie działający przeciw rozstępom Le'Maadr. Po nim skóra nie swędzi na brzuchu. Fajnie się wchłania. Używałam go także latem, bo się nie klei. Można kupić w promocyjnych cenach.
    • kerri31 Re: rozstępy... 16.05.13, 12:01
      Na rozstępy nie pomogą kremy nawet za 4 tys zł. To sprawa genetyczna , możesz się trochę wspomóc preparatem Bio oil.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka