Dodaj do ulubionych

Wielka ochota na słodycze!

24.09.10, 12:15
Witam
Jestem w 24 tc, i od początku 2trymestru mam ogromna ochotę na słodycze.Przed ciążą również lubiłam, ale spokojnie mogłam się powstrzymać od jedzenia.
Wydaje mi się że musi być jakaś przyczyna, że organizm aż tak domaga się słodkiego.
W sklepie nie mogę przejść obojętnie obok ciastek i cukierków bo prawie dostaje drgawek!smile Próbowałam zastąpić owocami, sokami ale to nic nie dało.Wy tez tak macie?Jak sobie z tym radzicie?
Obserwuj wątek
    • banka4 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 12:37
      zaraz ktos pewnie odpisze, ze to na pewno " na dziewczynke" wink Ja tez tak mam...jak sobie radze? kupuje i jemwink naprawde, stwierdzilam, ze po kilku latach fitnesu i uzalania sie nad swoja figura, tym razem pozwole sobie na nieco wiecej ( a co!wink, bo po porodzie i tak bede musiala zabrac sie za siebie od nowa...a plci dziecka jeszcze nie znam (tydz.18sty)
      • koko.100 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 13:08
        Mam dokładnie tak samosmile Słodycze pochłaniałam zawsze, ale od kiedy jestem w ciąży mam na nie większą ochotkę. Będę miałą córeczkęsmile ale nie uważam, że takie zachcianki jakoś się odnoszą do płci dzidziusia.
        • cytrynowa.lemoniada Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 13:11
          tylko sobie nie wmawiaj że to organizm potrzebuje cukru i dlatego mozesz sie bezkarnie obżerac słodyczami smile to znaczy możesz, to Twoja sprawa, ale odchudzać sie też potem będziesz Ty musiała.
          • ewelinka834 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 13:16
            oj skąd ja to znam..miałam dokładnie to samo co ty, od okolo 24, 25 tyg musiałam zjeść 2 batoniki dziennie..ale wtedy pracowałam..być może potrzebowałam więcej energiibig_grin zaczynałam o 5 rano;/ obecnie jestem w 30 tyg. na macierzyńskim i ochota na słodycze przeszła..chociaż nie powiem..jak widzę przed sobą bombonierkę to sobie nie potrafie odmowic, a co do tycia..ehh mam juz 16 kg na plusie ..także to bez komentarzabig_grin
            • kasiak37 ewelinka834 24.09.10, 13:34
              bardzo prosze zapoznaj sie z watkiem na szpilce u gory forum dotyczacym sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.Ze swej strony proponuje usunac napis pod suwaczkiem.
          • margarita123 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 13:19
            cytrynowa.lemoniada napisała:

> tylko sobie nie wmawiaj że to organizm potrzebuje cukru i dlatego mozesz sie be
            > zkarnie obżerac słodyczami smile to znaczy możesz, to Twoja sprawa, ale odchudzać
            > sie też potem będziesz Ty musiała.

Oczywiście nie wmawiam sobie że mój organizm potrzebuje cukru.Nie chce utyć po 20, 30 kg, więc staram się szukać zamienników na te "puste kalorie", mam świadomość że mi, a tym bardziej dziecku te słodkości nie są potrzebne.
        • margarita123 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 13:14
          Absolutnie nie wierzyłam w to, że moje zachcianki na słodkie odnoszą się do płci dzidziusia.Nigdy się nawet nad tym nie zastanawiałam, hmm może jednak coś prawdy w tym jest. Też będę mieć córkęsmile
    • dominikanj1 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 13:17
      pierwszy trymestr nie jadłam prawie nic, bo ciągle wymiotowałam i na nic nie miałam apetytu
      drugi i trzeci trymestr pod hasłem słodycze.
      radziłam sobie jak koleżanka-pochłaniałam spore ilości.
      waga zaczęła u mnie rosnąc po 20 tyg, choć już w 16 tyg mogłam pochwalić się pięknym brzusiem

www.planujemydziecko.pl/index.php/Ciekawostki/Twoje-galerie-zdjec/Nasze-brzuszki/16-tydz3
      do cc w 37 tyg przybrałam w sumie ok 12-14 kg.
      po powrocie do domu ze szpitala ważyłam dokładnie tyle co przed ciąża, mogłam nosić normalne jeansy choć trochę uwierały świeżą jeszcze ranę.
      przygotuj się, ze gdy będziesz karmić piersią apetyt na słodycze wcale nie zmaleje...
      mogę żywić się wyłącznie ciastem-mój synek ma 8 m-cy, a ja w ciągu 3 mcy po porodzie miałam kolejne 4 kg mniej niż przed ciążą. ostatnio za dużo sobie pozwalałam i przestałam chudnąc, ale na szczęście nie przytyłam.
      od kilku dni znów się hamuje, bo do końca roku zamierzam wrócić do tzw "swojej" wagi ok 55 kg co nie będzie trudnym wyzwaniem przy karmieniu piersiąsmile

ważne jak przybierasz w czasie ciąży i czy masz tendencje do tycia.
      jeśli nie masz i łatwo przychodzi ci chudnięcie to nie katuj się ograniczeniami co do słodyczy.
      co innego jak już masz nadwagę i istnieją przesłanki, że przytyjesz 30 kg-wtedy uważaj ze słodyczami.

życzę smacznego i przybrania w granicach rozsądkusmile
      • ginag Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 14:51
        A moze brakuje Ci magnezu (czekolada)? W ciazy ochote na slodycze mialam przez kilka dni, potem zaczely sie skurcze miesni, zaczelam brac magnez i ochota odeszlawink
        Ew moze po prostu zbyt rzadko jesz i organizm domaga sie "szybkich" kaloriiwink

Mimo trudnosci probowalabym wrzucic zamiast slodyczy owoce i soki, tez slodkie, a przynajmniej maja witaminywink
    • patoga Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 17:13
      Też ciągle za mną chodzą słodycze. Nie codziennie ale przynajmniej raz w tygodniu coś słodkiego muszę zjeść. I odmawiać sobie nie będę bo nie tyje tragicznie, 32tc i 9 kg do przodu więc mogętongue_out
      Soki wbrew pozorom to też sam cukier a witamin tam nie wiele więcej jak w słodyczach. A owoce, uwielbiam, nektarynki, winogrona, jabłka - mogłabym pochłaniać na kg, co z tego skoro potem zdycham z powodu wzdęć sad Banany jeszcze jako tako, ale samymi bananami człowiek nie żyje smile
    • agnesss81 Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 19:30
      Ja przed ciążą nie byłam fanką słodyczy. Wolałam raczej słone przekąski. Od drugiego trymestru nie wyobrażam sobie dnia bez czegoś słodkiego. Czasem nachodzi mnie taka ochota na czekoladę, batonika albo jakieś ciacho i powiem szczerze nie żałuję sobie. Moja rada: jeżeli z wagą nie jest w tej chwili tak źle to korzystaj z tych słodkich zachcianek bo już niedlugo jak urodzisz to wiele z jedzonka być może będziesz musiała odstawić.

Ps. U mnie na 100% chłopak... idę skąsać coś słodkiego smile
      • czekolada85 [...] 24.09.10, 21:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • narrinka Re: Wielka ochota na słodycze! 24.09.10, 21:31
          ja na poczatku nie jadlam wcale slodyczy, w polowie w sklepie bez batonika ciezko było wyjsc smile a teraz pod koniec jem gdy dzidzius sie malo rusza to cos slodkiego pomaga i od razu daje znac. A ogolem nie ograniczałam sobie niczego w ciazy, na dniach porod a ja mieszcze sie w jeansy tylko nie zapne się ze wzgledu na brzuszek, wiec przez jedzenie slodyczy,zachcianki itp nie przytylam nic juz od 3miesiecy
    • titerlitury Re: Wielka ochota na słodycze! 25.09.10, 13:29
      Komunikat "zjedz coś słodkieg" to zakodowana infrmacja, że twój organizm domaga się wapnia. Zamiast pić soków (które też są w większości przesładzane) zjedz jogurt naturalny, wypij kefir, lub napij się szklanki wody wysokozmineralizowanej.
    • lidek0 Re: Wielka ochota na słodycze! 25.09.10, 15:17
      Zamiast objadać się słodyczami zrób badania czy nie brakuje Ci jakiś pierwiastków, słodycze zdrowe nie są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka