kamczaj 04.04.04, 12:33 Mam pytanie do wszystkich bezrobotnych mam czy nam sie nalezy jakis zasilek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga50 Re: Bezrobotne przyszle mamy 04.04.04, 13:53 Na pewno rodzinne co miesiac z Urzędu Pracy (trochę ponad 40 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatkas Re: Bezrobotne przyszle mamy 04.04.04, 14:38 Z tego co wiem, to jeśli pobierasz zasiłek dla bezrobotnych, to w tym czasie i m-c po zkończeniu brania zasiłku przysługuje kobiecie zasiłek macierzyński jako przedłużenie wypłacanego zasiłku, w wysokości wcześniej pobieranego zasiłku, ale jak to dokładnie się odbywa to nie wiem..Ale o bliższe informacje trzeba się dowiadywać w Urzędzie Pracy. Poza tym te przepisy tak szybko się zmieniają.. Odpowiedz Link Zgłoś
sly11 Re: Bezrobotne przyszle mamy 04.04.04, 22:09 Jeśli jesteś zarejestrowana i pobierasz zasiłek to automatycznie zostanie on przedłużony o urlop macierzyński. Tak jest w moim przypadku - zasiłek mam pobierać do sierpnia i od tego momentu jeszcze przez 16 tygodni będę dostawać równowartość tego zasiłku. W przypadku jeśli nie jesteś osobą bezrobotną zarejestrowaną możesz zgłosić się do pomocy społecznej i otrzymywać zasiłek tzw dawny wychowawczy. Ale tu trzeba spełniać określone kryteria, m.in. dochód w rodzinie nie powinien przekraczać określonej kwoty na osobę - ile nie wiem bo się tym nie interesowałam - ale około 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś