Dodaj do ulubionych

pytanie???

22.11.10, 10:47
Ile trzeba czekac po CC zeby zajsc w kolejna ciaze? ja slyszalam,ze rok wystarczy by macica udzwignela trud kolejnej ciazy...czy to prawda???
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: pytanie??? 22.11.10, 11:27
      rekomenduje się najlepiej min. 2 lata.
      sprawa jednak jest dość indywidualna, bo jest wiele niekomplikowanych ciąż i porodów w przypadku zajścia w ciążę rok lub mniej po cc, a zdarzają się pęknięcia macicy w ciąży lub przy porodzie nawet 5 lat po cc.
      ważna obserwacja blizny, ale to dopiero niestety w ciąży, więc trudno planować sugerując się tym.
      jeśli masz kontakt z lekarzem który wykonywał cc zapytaj też o stan twojej macicy-czasem widać, że ścianki są tak cienkie, że w następnej ciąży może dojść do pęknięcia.
      • em.haa Re: pytanie??? 22.11.10, 11:29
        Dokładnie, moja przyjaciółka jest po 4 cc.
        Dwie miała w odstępie 10mcy.
    • haliw Re: pytanie??? 22.11.10, 18:29
      ja dostałam zgodę od lekarza po 5 miesiącach, a ciąży dowiedziałam się równe pół roku po cc. Teraz jestem w 21 tygsmile
    • deodyma Re: pytanie??? 22.11.10, 20:06
      powinno odczekac sie niby te 2 lata, ale jesli jest wszystko ok, lekarze daja wczesniej zielone swiatlo.
    • kotkowa Re: pytanie??? 23.11.10, 09:53
      Mi lekarz powiedzial, ze rok. Niektorzy zalecaja 2 lata. Po roku najlepiej zeby gin ocenil stan blizny i wtedy niech zdecyduje. Ja chce szybko zajsc w druga ciaze, wiec tez czekam czy ten rok wystarczy.
      • asiaiwona_1 Re: pytanie??? 23.11.10, 19:33
        ja po cesarce zaszłam w kolejną ciążę po 5 miesiącach. Kolejny poród był w 40 tc również przez cc - blizna była dość cienka i obawiano się pęknięcia macicy podczas ew. sn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka