Dodaj do ulubionych

Macica się stawia - co o tym wiecie?

29.04.04, 09:01
Jestem w 18 tyg. Właśnie wróciłam ze szpitala, bo moja macica twardniała -
zmieniała się w kamień, ale nie bolało. Leczono mnie NOSPĄ. Teraz jestem w
domu i nadal to się zdarza 2-3 razy dziennie. Kładę się. co mogę więcej zrobić?
Obserwuj wątek
    • tupelo Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 29.04.04, 09:22
      Oj duzo wiemy, oj duzo. Poszukaj sobie na forum watkow, bo byla ich masa. Na
      pocieszenie napisze, ze tez tak mialam od 18 tygodnia, czasami nawet po
      kilkanascie razy dziennie, teraz jestem w 36/37 tygodniu i dalej mam te
      twardnienia. Bedzie dobrze, o ile szyjka macicy nie zacznie sie skracac lub
      rozwierac - dlatego trzeba ja sprawdzac na kazdej wizycie.
      • larenata Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 29.04.04, 09:49
        Moja też zacżęła sie szybko stawiać. Musiałam przez to isć na dłuuuugie L4 - do
        końca ciaży, brać Nospę i magnezin 200 3x dziennie. Oczywiście zalecone było
        leżenie, przynajmniej dopóki te skurcze się nie unormowały. Ale wytrzymałam
        nudy w domu i teraz moge już tulić zdrową Majusię))

Pozdrawiam i powodzenia
        Renata
        • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 02.05.04, 09:27
          Gratuluję długowłosej Maji! Jest śliczna.
          A co do macicy, czy te skurcze były bolesne? Jak je czułaś.
          • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 02.05.04, 10:06
            ja tez je czuje od tygodnia (19tc) i bylam u lekarza, poki co ani na dziecku
            ani na szyjce sie to nie odbija, mam odpoczywac i brac nospe, a jak przyjda
            wyniki wymazu z pochwy to sie okaze co i jak, bo zdaje sie, ze to przez jakies
            bakteriesad(( jestem tym troche zdenerwowana, ale na szczescie jestem pod ciagla
            lekarska kontrola (lekarz sam do mnie dzwoni spytac ile skurczy bylo itd) i w
            razie co reagowac bede natychmiast, bo slyszalam, ze to sie moze tak sobie
            skonczyccrying(( to moja druga ciaza, ale w pierwszej te skurcze odczuwalam dopiero
            (jesli moje pamietanie jest trafionesmile w 6 miesiacu. pocieszajace jest to, ze
            niektore z was wytrwaly z tymi skurczami do konca ciazy bez zadnych powiklan!!!
            dzieki, ze o tym piszecie!!!

kubowa
            • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 05.05.04, 23:54
              Cześć Kubowa! Jak twoje skurcze. Moja macica dzisiaj na piątkę, mimo włóczenia
              się po sklepach. Musiałam się jeszcze komuś pochwalić, oprócz męża,
              przyjaciółki, jej faceta, mojej matki ...
              • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 08:33
                czesc ankankankasmile no moja duzo lepiej!!! wczoraj bylam u dr no i robil
                wszystko, zeby spowodowac skurcze, ale sie skubana nie dalawink tak wiec
                niebezpieczenstwo minelo, ale jak leze na prawym boku to od razu jak kamiensmile
                ale dr powiedzial, ze takie twardnienie to normalnka. ja tez sie nie
                oszczedzam, chociaz moj kuba szalu dostaje jak chocby kubek po sobie
                umyje :'masz sie oszczedzac!!' wrrrrr
                • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 08:50
                  To gratuluję Kubowa grzecznej macicy!!! Ja idę w środę do gina. Ciekawe czy mi
                  odstawi ten magnezin i nospę. Biorę je dwa razy dziennie. Tak bym chciała
                  wreszcie nic nie brać!Mój stolik nocny od początku ciąży wygląda jak u chorego
                  inwalidy - cały zawalony lekami.
                  • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 14:12
                    u mnie to samo!!! ciagle jakies leki! oprocz faminatalu, to wit. c, czasem e,
                    magnez i to w konskich dawkach, do niedawna duphaston, nospa. a po drodze
                    antybiotyki bo byla infekcjacrying teraz juz mniej biore, ale pewnie jak przyjda
                    wyniki wymazow to znow sie cos zaczniesad
                    • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 16:17
                      Ech, oby nie (nie zaczęło się). Byłam dzisiaj w odwiedzinach w robocie. Na
                      świecie jest tak fajnie i ludzie mili.
    • magdusza Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 00:06
      Ja wiem jeszcze, że pod żadnym pozorem nie można masować brzuszka. Ani pozwalać
      komuś głaskać lub poklepywać.
      No i oczywiście No-spa oraz Magnez - mniamsmile
      Pozdrawiam,
      Magda i Staś (38 tc) jeszcze w brzuszku
      • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 08:51
        Cześć Magdusza! Powiedz ile miesięcy brałaś ten magnezin i nospę? Czy to jest
        bezpieczne dla dziecka?
        • magdusza Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 11:59
          Nie brałam Magnezinu, tylko magnez w tabletkach SLOWMAG. Moze to to samo, albo
          podobne. Brałam tak: rano i wieczorem 1 tabl., po poludniu 2. Podobno po
          poludniu są tendencje do większych skurczy (teoria mojego ginasmile.
          No-spa doraźnie, jak bardzo bolalo. W sumie nie wypiłam całego listka z
          opakowania. I tak od 4.tego miesiąca.
          Czy szkodliwe? Wole myśleć, że niesmile Lekarz uspokaja, że miał setki pacjentek
          z takimi problemami i urodziły zdrowe pociechy. Czego i Wam życzesmile
          Magda i Staś (38 tc) jeszcze w brzuszku
          • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 14:14
            ja tez biore slowmag od poczatku ciazy, najpierw po 2 rano i 4 wieczorem, teraz
            polowe mniejsmile nospe bralam przez pierwszy trymestr bez przerwy 3 dziennie (bo
            mi sie kosmowka odklejala zolza) a teraz przy skurczach najpierw 6 dziennie,
            potem juz 3, teraz tylko doraznie. i tez mam nadzieje, ze lekarz wie, co
            przepisuje...
          • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 16:13
            Ja biorę rano i wieczorem nospę i magnezin. A raz dziennie piję jeszcze
            laktulozę - świństwo przeczyszczające. Nie chcę zapeszać, ale drugi dzień prawie
            bez skurczy (tylko wczoraj wieczorem). Pozdrawiam
            • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 18:30
              ja mam na przeczyszczenie brac 1/3 tabletki z rzewienia, ale dopiero w sobote
              sprawdze jak dzialaja, bo jak mnie w pracy by wzielo na oczyszczanie, to moja
              produktywnosc zaraz by spadlawink
              • ankankanka Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 07.05.04, 09:02
                Powiem Ci , że ta Laktuloza działa bardzo łagodnie. Raczej zwiększa
                częstotliwość, niż czyści. Ja przynajmniej jestem zadowolona. Oczywiście jak uda
                mi się już powstrzymać wymioty po wypiciu tego słodkiego świństwa. Pa
                • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 07.05.04, 15:05
                  a ja, odpukac, poki co nic nie biore i samo jakos sie uregulowalosmile to chyba
                  dietka dziala, ale cos tak czuje, ze znow nie bede sie mogla przed smazonym
                  powstrzymac i sie luz skonczysad
      • jola.wie Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 08:52
        ach, z tym głaskaniem! ja jak położyłam ciepłą rękę na brzuchu to moja macica
        się wtedy odprężała i rozkurczała. W co nikt nie chciał mi w szpitalu uwierzyć
        oczywiście, i wszyscy krzyczeli, jak widzieli, ze moja ręka zapędza się w
        okolice pępka. No i głaskałam, jak nikt nie widziałsmile)) ale może rzeczywiście
        lepiej nie....
    • tupelo Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 08:17
      Ja sie przejmowalam, nawet bardzo, ale na zajecia chodzilam (w miare
      mozliwosci), na zakupy jezdzilam (najgorsze jezdzenie po dziurach! oj, wtedy to
      sie stawia!), ale juz w domku duzo lezalam na boczku i sie nie
      przepracowywalam. A brzusia glaskalam, bo jak nie glaskac, kiedy dzidzia
      wystawi kolanko lub pupke do glaskania? Na kazdej wizycie sprawdzalam szyjke,
      bralam na to tylko magnez, czasem No-spe, ale chyba mi nie pomagala, no i tak
      dotrwalismy do 38 tygodnia. A skurcze raczej bolesne nie sa, ale nieprzyjemne.
      Jesli sa bolesne, trzeba zaraz sprawdzac szyjke, bo moze to oznaczac, ze sie
      skraca lub rozwiera. No i zycze, zebyscie nie wyladowaly na Fenoterolu.
      • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 08:40
        jak ja sie po brzuniu pogladzilam u dr to malo mi rak nie obciachal!!!
        glaskanie podobno wzmaga skurcze.
        • tupelo Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 11:08
          Takie lekkie glaskanie to chyba nie, ja przynajmniej nie zauwazylam, raczej
          podobnie jak u Joli, dzidzius sie uspokajal i brzuszek tez. Ale masowac nie
          wolno, wiec ostroznie z wcieraniem kremow.
    • martulinek Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 15:00
      Mam chyba podobny problem, choć do końca nie jestem tego taka pewna. Około 16
      t.c. poczułam ostre kłucia w podbrzuszu - jakby mi ktoś kołki wbijał od dołu.
      Działo się tak szczególnie, gdy siedziałam ponad godzinę lub leżałam na wznak.
      Brzuch wtedy twardnieje. Powiedziałam o tym lekarce, zbadała mnie, ale nie
      stwierdziła, żeby coś złego działo się z macicą. O szyjce nic nie mówiła -
      zresztą badała mnie tylko ręką, a szyjkę chyba przez wziernik widać?
      Przepisała mi nospę 3x1 tab.
      Trochę się martwię, bo te bóle nie przechodzą...
      • kubowa Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 15:08
        a moze powinna ci zrobic wymaz z pochwy? bo moj lekarz od razu zrobil, zeby
        sprawdzic, czy to nie jakies bakterie, zwlaszcza, ze wydzielina mu sie nie
        podobala (hmmm..) szyjke moj lekarz bada reka, przyjemne to nie jest, ale widac
        skutecznesmile tak w ogole to nie kladz sie na wznak bo wtedy stymulujesz macice
        do akcji. a moze ciebie bola jelita? nie masz klopotow trawiennych? bo u mnie o
        to wlasnie chodzilo!
        • kalunka25 Re: Macica się stawia - co o tym wiecie? 06.05.04, 16:41
          Witam.
          Ja wlaśnie wróciłam od lekarza bo niepokoiło mnie właśnie takie twardnienie w
          okolicach pępka ,ale na szczęście okazało się ,że to właśnie twardniejąjelita a
          z macicą wszystko w porządku.Mam zlecone na jutro badanie czystości pochwy bo
          pojawiła się u mnie taka wodnista wydzielina i bałam się,że może z szyjką coś
          nie tak ale i w tym przypadku wszystko ok.Mówiłam lekarzowi,że moze panikuję bo
          byłam ostatnio u niego niecałe 2 tygodnie temu,ale powiedział,że lepiej być
          ostrożnym bo u 100 różnych osób dana przypadłość może nie szkodzić a u jednej
          może być dużym zagrożeniem.
    • martulinek kubowa :) 06.05.04, 18:04
      Nie sądzę, zeby to były jelita - nie mam żadnych kłopotów trawiennych ani
      sławetnych zaparć... No nic, myślę, że za półtora tygodnia się okaże...
      • kubowa Re: kubowa :) 06.05.04, 18:31
        oj, no to ja juz nie wiem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka