zabeczka73 29.04.04, 15:31 Czy któraś z Was ma może zapalenie tarczycy i jest w ciaży? Chętnie pogadam. Mam bogate doswiadczenia w tym zakresie bo to juz moja 2 ciąża. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrischa Re: wole hasimoto a ciąża 29.04.04, 15:42 ja mam usunieta tarczyce i biore letrox i jestem w 20 tc...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 30.04.04, 17:33 To może jeszcze ktoś dołączy do grona...Chętnie pogadam zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
nat78 Re: wole hasimoto a ciąża 30.04.04, 19:11 Ja choruję na Hoshimoto i przeszłam z powodzeniem już 2 ciąże, w tym jedną bliźniaczą. Leczę się od 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikc1 Re: wole hasimoto a ciąża 23.07.04, 15:37 Cześć żabeczka Ja mam wole hashimoto jestem w 38 tyg. Ciekawa jestem czy ta choroba [przeszła na dziecko czy były jakieś powikłania? Biore cały czas hormon przez ciążę i jest ok. Czekam cierpliwie na poród. Jak było U Ciebie. Pozdrawiam, Narazie nie spotkałam osoby z tą chorobą, z którą niestety trzeba żyć... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mast1 Re: wole hasimoto a ciąża 30.04.04, 21:12 Dziewczyny, a jakie są objawy tego wola??? Ja po ciąży miałam nadczynność /zapalenie tarczycy, bez wola, poziom hormonów na to wskazywał. Teraz niby jest OK - patrząc na wyniki badań hormonalnych. Czy wole Hasimoto daje też objawy w postaci zaburzenia poziomu hormonów? Odpowiedz Link Zgłoś
nat78 Re: wole hasimoto a ciąża 01.05.04, 17:04 Hoshimoto to niedoczynnośc tarczycy spowodowana tym, że organizm wytwarza przeciwciała niszczące tarczycę, tak jakby była jakimś obcym elementem. Wole pojawia się wtedy, gdy niedoczynność nie jest leczona. Ja od 8 lat jestem pod kontrola lekarza i tarczycę mam w normie jesli chodzi o wielkość. Wiem,że Hoshimoto może powodować wahania innych hormonów (np. prolaktyny, o ile się nie mylę) ale to chyba tylko wtedy, gdy nie przyjmuje się brakujących dawek hormonów (to wspomniany tu gdzieś powyżej Letrox). Może tez się przerodzić w nadczynność, np. właśnie w trakcie ciąży, dlatego trzeba się obserwować i często wykonywać badania. A objawy Hoshimoto: tycie, ciagłe uczucie chłodu, sucha skóra, zmęczenie, stany depresyjne. To chyba te najwazniejsze, chociaż pewnie jest i pare innych. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 08:19 Czy któraś z Was miała może robioną biopsję będąc w ciąży? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 26.08.04, 16:10 No a może ktoś jeszcze ma tę uroczą chorobę i coś by chciał dodać? żabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
jagonia Re: wole hasimoto a ciąża 02.05.04, 01:09 zabeczka73 napisała: > Czy któraś z Was ma może zapalenie tarczycy i jest w ciaży? Chętnie pogadam. > Mam bogate doswiadczenia w tym zakresie bo to juz moja 2 ciąża. > zabeczka Ja od lat lecze się na wole hasimoto, teraz jestem w 28 t.c. Na szczescie od poczatku ciazy moje wyniki są bardzo dobre (lepsze niz mialam przed ciażą) - nie musialam póki co zwiekszac dawki hormonów. Mysle wiec, ze tak juz będzie do konca - dzidzius podobno ma juz wlasną tarczyce i ew. niedomagania mojej nie są dla niego tak groźne jak na poczatku ciazy. Zastanawia mnie natomiast kwestia karmienia piersia, bo endokrynolodzy nie sa w tej materii zgodni. Niektórzy mówia, ze nie ma przeciwskazan, inni, ze przy duzych dawkach Letroxu lub Euthyroxu (czyli od 100 w górę) i owszem, są. Juz zgłupialam od tych sprzecznych informacji... Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
nat78 Re: wole hasimoto a ciąża 02.05.04, 12:30 Ja karmiłam piersią całą moja trójkę do 11 mies. Letrox biorę w dawce 125 dziennie i nigdy nie słyszałam, żeby to było przeciwskazaniem, ale szczerze mówiac konsultowałam się tylko z jednym lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 14.05.04, 19:02 A ja biorę euthyrox 75 , jestem w drugiej ciąży - póki co nie ma problemów. TSH mam 1,5. Tarczyca moja juz sobie prawie zanikła, za to resztki jej wywołują stany zapalne w organizmie. Przy pierwszej ciąży w prawym biodrze(2,3 miesiac), przy drugiej - póki co był stan zapalny tydzień w kostce u lewej nogi. Ale sobie pozwala mała...Czekam na dalsze głosy ciężarówek z zapaleniem tarczycy. zabeczka73 Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: wole hasimoto a ciąża 05.07.04, 10:01 Witam Was! Ja też mam niedoczynność tarczycy i biorę 100 z jodem - dawka podwyższona ze względu na ciąże z 75. Teraz 9 t.c. Czuję się dobrze, ale mam do Was pytanie - jak często kontrolujecie poziom hormonów? Drugie pytanie - związane z tymi zapaleniami - ja ostatnio miałam ból (do przeżycia w lewym biodrze - myślałam, że źle spałam, albo co, ale utrzymuje się już (z mniejszym nasileniem) ok 2 tygodni - czy to może być związane z tarczycą? Odpowiedz Link Zgłoś
2sosenka Re: wole hasimoto a ciąża 16.05.04, 10:20 Jestem w 8 tygodniu ciąży i jakiś tydzień temu wykryto u mnie chorobę Hashimoto. Wykryta została ona jakimś niezwykle dziwnym zbiegiem okoliczności. Pani ginekolog wydało się że mam powiększoną tarczycę. Tarczyca nie była powiększona ale za to przy okazji badań wykryto mi tę chorobę. Objawy choroby Hashimoto takie jak senność i zmęczenie tłumaczyłam sobie objawami ciąży. Teraz biorę Letrox i czuję się jak nowonarodzona. Mam więcej energii, nie jest mi zimno i nawet moja sucha cera się poprawia. Boję się tylko, bo nie wiem jaki wpływ mogła mieć ta choroba na dzidziusia. Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka2310 Re: wole hasimoto a ciąża 18.05.04, 07:55 Hej, Mam 30 lat i 19 miesięcznego bobasa w domku, a drugiego (jakieś 4 tygodnie) w brzuszku. I też leczę się na tą chorobę. Biorę Euthyrax50 (chyba dobrze napisałam)i muszę iść do mojego gina (na potwierdzenie brzuszka) i do endokrynologa, żeby powiedział co dalej. Mam tylko nadzieję że z dzidzią i ciążą będą mniejsze problemy niż z pierwszym dzieckiem. Chociaż już przy "staraniu" były mniejsze, bo Groszek jest nieplanowany, chociaż upragniony, i w dodatku za pierwszym podejściem. A o Majcię to my się starali a starali..... Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 18.05.04, 08:07 Własnie byłam u endokrynologa. Mam tsh 2,5 - lekarz kazał mi zwiększyc dawkę na Ethyrox 75. Powiedźcie mi, drogie Mamy, jakie witaminy przyjmowałyście w ciąży. ja podczas pierwszej falvit i było ok. Teraz lekarz - zmieniłam go - kazał mi przyjmować maternę, bo zawiera jod. Nie wiem, czy tak martwic sietym jodem, skoro mam hormony na tarczycę. Nie mam nic przeciwko maternie oprócz tego, ze kosztuje kilka razy więcej niż falvit...Czekam na Wasze opinie... żabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
aroska Re: wole hasimoto a ciąża 18.05.04, 08:32 HejU mnie niestety też niedawno okazało się, że mam wole hashimoto, a o dzidziusia właśnie dopiero zaczynamy się starać...trochę się martwię czy przez tą tarczycę się udaBiore Euthyrox75 i w ciągu 2 miesięcy TSH spadło mi z 30 na 2,20, więc już się normuje...endokrynolog mówi, że nie ma żadnych przeciwskazań, ale zobaczymy... Wy macie fajnie, że już dzisiuś w brzuchu)) Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 19.05.04, 17:20 Nie masz się co martwić tym hasimoto. Ja też go mam, leczę się od 14 roku życia (a mam 31 lat) i jestem drugi raz w ciąży. Teraz zaszłam przy pierwszym podejściu - także - luzik - tylko tabletki trzeba łykać. Gorzej nie wykryte. Jak Ci się uda - to daj znać w naszym kręgu. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
kasikc1 Re: wole hasimoto a ciąża 23.07.04, 15:45 ja brałam euthyrox 100 przed ciążą a teraz w trakcie euthyrox 150. Najważniejsze to sie nie stresowac a w ciążę spokojnie można zajść. Tyle ze w trakcie ciąży cały czas miałam badany hormon FT 4 a nie tsh bo to podobno ważniejsze, Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
glamorgan Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 15:44 Witajcie dziewczyny. Tez mam Hashimoto, choc bez wola Biore euthyrox, dawka 75 i 100 dwa razy w tygodniu (ta stowka to ciazowa). Ale witaminy mam nakazane brac BEZ jodu (lykam prenatal). No i zaniepokoilam sie... Jodu kazaly mi unikac dwie lekarki, z ktorymi sie konsultowalam. glamorgan Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 19.05.04, 17:22 Jeszcze jedno pytanko - łykacie ciężarówki falvit czy maternę? Czy potrzeba hormony i jeszcze jod zawarty w maternie? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
ewetka Re: wole hasimoto a ciąża 19.05.04, 22:10 Hej dziewczyny, przepraszam, że się wtrącę. Ja już nieciężarówka i zdrowa, ale moja mam choruje. U mojej mamy objawem była też bardzo niska temperatura ciała (35,5). A porównajcie sobie skład materny z prenatalem, 100 Prenatalu kosztuje ok 35 zł. Z tego co pamiętam to mniej więcej podobny był skład, ale nie pamiętam czy w prenatalu był jod i w jakiej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_juli Falvit zamiast Materny! 19.05.04, 22:21 tak zdecydowala moja endokrynolog. Bylam pod jej opieka przed ciaza z powodu dziedzicznego zagrozenia wolem H. (mama i babcia). A w 5 mies. ciazy okazalo sie, ze wyskoczyla niedoczynnosc i zagrozenie stalo sie realne. Przyjmowalam do konca euthyrox, maksymalnie chyba w dawce 75/doba a obecnie tylko 25/dobe, bo wyniki mam ok. No ale ja juz jestem 10 miesiecy po porodzie. W kazdym razie po namysle odstawila mi Materne i wrzzucila Falvit. Wszystkim mamusiom zdrowia zycze. i dzidziusiom tez adaZ Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Falvit zamiast Materny! 20.05.04, 09:00 To bardzo mnie ucieszyłaś. Wiesz, z tą Materną to wyczuwam jakiś reklamowy szwingiel. Bo dla kobiet w ciąży, komplet witamin etc. Kupiłam już duże opakowanie - 100 sztuk za 80 zł- i to jest na ponad 3 mies. Pewnie już więcej nie wydam forsy na Maternę, tylko wrócę do Falvitu. Ostatecznie za przeproszeniem dziecko rozwija się z tego co jem a nie z tabletek. Dzięki za opinie. A powiedz mi jeszcze jakie miałaś tsh gdy brałaś dawkę 75? Czekam na dalsze opinie osób z wole hasimoto i opowieści o przebiegu ich ciąż. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
ma_juli Re: Falvit zamiast Materny! 20.05.04, 11:42 hej Zabeczka jakas prace piszesz? Musialabym sprawdzic wyniki TSH i FT4. NIgdy nie mialam przekroczonych norm, ale tsh mialam "pod gorna norme" a ft4 dochodzilo do dolnej. Przy obciazeniu dziedzicznym to wystarczylo zeby wlaczyc leki. Widzialam, ze pytasz gdzies o badanie tsh u dziecka. Amelka miala robione w 3 dobie tsh i ft4 jeszcze w szpitalu i wyniki ma wpisane w karte. To bylo OPROCZ badan przesiewowych. Tak kazala endokrynolog, ktora mnie prowadzi. Wyniki malej byly bardzo dobre, ale to juz chyba pisalam. Pozdrawiam adaZ Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 21.05.04, 16:21 Czy jest tu jeszcze kto z hasimoto? Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka2310 Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 08:38 Witam! Ja biorę prenatal, a w pierwszej ciązy brałam falvit. Ale właśnie jod jest bardzo ważny w ciąży bo jego brak może powodować wady wrodzone u dziecka. Faktycznie materna jest strasznie droga i chyba przereklamowana. W każdym razie ja słyszałam opinię od położnej że dzieci po maternie rodzą się z duża wagą urodzeniową zwykle powyżej 4 kg. Ale oczywiście to nie jest reguła. Chyba o dodatkowej dawce jodu nawet tak niewielkiej jak w preparatach witaminowych powinien wiedzieć endokrynolog. Ja do mojego właśnie się wybieram bo musi mi wpisać w kartę ciążową opinię o leczeniu. U gina ciąża na usg bardzo dobrze wygląda a pod względem ginekologicznym jeszcze lepiej. Nawet duphastonu nie musze brać. A w pierwszej ciązy nie leczyłam tarczycy i z zajściem i donoszeniem były spore problemy, a teraz ... bum bum i już jest drugie w drodze!!!!!!Życzę wszystkim mamusiom dużo optymizmu i dużych brzuszków Aga, Maja i Groszek Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 11:11 A masz też przewlekłe zapalenie tarczycy? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 11:13 Czy któraś z Was miała może robioną biopsję będąc w ciąży? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
orual Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 15:04 miałam robioną biopsję tarczycy około 4 tc. przeżyłam , z ciążą na razie (12 tc) wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
dkielianska Re: wole hasimoto a ciąża 23.07.04, 14:30 Ja ma zapalenie tarczycy i pomimo lekow od 3 miesiecy wyniki mam takie same: ATG 127 U/ml a norma do 60 U/ml Odpowiedz Link Zgłoś
kasikc1 Re: wole hasimoto a ciąża 23.07.04, 16:03 a co to jest atg. ja mam zapalenie tarczycy, wyszło po przeciwciałach. Leczę sie juz długo a w ciązy jest raczej ok. wyniki hormonów w normie. Czy jesteś w ciąży, i czy robiłaś FT4 bo podobno to sie robi w ciąż a nie tsh Odpowiedz Link Zgłoś
dkielianska Re: wole hasimoto a ciąża 26.07.04, 11:55 jesli wychodzi ci złe TSH wówczas mozesz zrobic własnie badanie na przeciwciała. To o tym badaniu pisałam wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 11:19 tez mam niedoczynnosc tarczycy i chorobe Hasimoto, TSH ostatnio na gornym poziomie normy 4.0, ide na endokrynologa niebawem i mam nadzieje ze bedzie wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka2310 Re: wole hasimoto a ciąża 30.06.04, 14:29 tak mam tą podstępną chorobę (((( i biorę euthyrax 50 1 raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 02.07.04, 08:06 A jakie masz TSH? Też brałam 50 a w ciąży lekarka kazała mi zwiększyć do 75. mam TSH 1,5. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka2310 Re: wole hasimoto a ciąża 02.07.04, 10:02 już nie pamiętam, bo robiłam jeszcze przed zajściem, ale nie było pośrodku normy. A teraz będąc w ciąży jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: wole hasimoto a ciąża 02.07.04, 10:32 W porządku. To już moja druga ciąża. Teraz nawet - póki co- tarczyca zachowuje się bardziej elegancko. Przy pierwszej ciąży wywoływała mi stan zapalny w prawym biodrze, tak że nie mogłam chodzić. Tak ok. 2 mies. Teraz tylko przez tydzień - w 2 mies.ciąży kulałam na prawe biodro i lewą kostkę. Obecnie jestem w 5 mies. i nie narzekam zbytnio. A zażywałaś Materne czy jakiś inny preparat? Jak Ci mówili - potrzeba uzupełniać jod tym zawartym w witaminach, czy wystarczą hormony? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka2310 Re: wole hasimoto a ciąża 05.07.04, 13:47 Wiesz, jak nie miała takich kłopotów, troche bolały kolana, ale to nie było nic strasznego, po prostu waga.... Teraz używam jak mi się przypomni prenatal a wcześniej falvit. Nikt mi nic nie mówił o tym jodzie, że trzeba brać dodatkowo, wiec tylko tak sobie dedukuję że w sumie to takie dawki nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
nat78 Re: wole hasimoto a ciąża 05.07.04, 14:19 Ja w obu ciążach brałam falvit. Lekarka kategorycznie zabroniła mi wszelkich preparatów z jodem. Mówiła, że może mi to rozregulować tarczycę jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
dkielianska Re: wole hasimoto a ciąża 08.07.04, 12:42 Witam, Poniewaz planuje z mężulkiem ciąze zrobilam sobie wszystkie badania i okazało sie ze FT4 i TSH poza normami. Poprzednia lekarka na kołatanie serca i zmęczenie przepisała mi leki na nerwice! No w kazdym razie pognałam do endokrynologa. Przepisał mi Thyrozol. Brałam i brałam a wyniki sie nie ruszały. Dodatkowo wyszło zapalenie tarczycy. Potem dodał mi Letrox i Dexamethason i wyniki sie ruszyły az za bardzo. teraz mam TF4 w górnej granicy normy a TSH sporo za wysokie. Zaczynam sie martwic ze sie nie wylecze... Czy myslicie ze takie skaczace wyniki i leki beda bezpieczne dla bejbika? Chcielibysmy juz ale sie boimy ze konsekwencje beda złe. Prosze o rade doświadczone ciężarne i aktualne po przejściach mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
gogi30 do zabeczki73!!!!!! 27.07.04, 11:19 Cześć! Ze względu na to że przeszłaś już 1 ciąże z tą chorobą,to odpowiedz mi na pytanie czy kontrolowałaś pod względem TSH swoje urodzone dziecko?Pytam ,bo mam problem.W ciąży dostałam zapalenia tarczycy-czułam się fatalnie.Dostałam Euthyrox 125(na początku 150).Moja córa ma 2 latka --ale nie przyszło mi do głowy by jej zrobić badania.Poradź proszę.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: do zabeczki73!!!!!! 27.07.04, 13:49 Badanie poziomu tSh - z tego co wiem- robi się w ramach badań przesiewowych u noworodków na oddziale ginekologiczno - położniczym. Ja kazałam zaznaczyc w karcie, że mam problemy z tarczycą by lekarze dokładniej się przyjrzeli tarczycy mojego dziecka i mam nadzieje , że tak zrobili.Sama tym się zainteresowałam, czy nie powinnam zrobić mojej małej badania na poziom hormonu tarczycy. Zapytałam się na forum e-dziecko i jedna z dziewczyn napisała mi, że jesli było ok to nie powinnam sie martwic, choc oczywiscie sprawdzic zawsze mozna. wiesz, ja też miałam taki pomysl by zzrobic swojej malej badanie tsh , ale ostatnio jak robiłyśmy badanie na cukier to mała strasznie przeżyla pobieranie krwi. I póki co nie mam sumienia męczyć ją tymi badaniami. Nie martwie się jakoś mocno, bo problem hormonów tarczycy uregulowałam przed zajsciem w ciążę. Moze kiedyś jak mała podrośnie i nie będzie tak drastycznie przeżywać pobierania krwi zapłacę i zrobię jej na poziom tsh. Myślę, że njagorzej jesli matak ma problemy a nie zażywa lekarstw. A powiedz mi z ciekawosci, jakie miałaś tsh, kiedy zażywałaś dawkę 125? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
gogi30 Re: do zabeczki73!!!!!! 27.07.04, 14:50 No właśnie nie wiem czy w szpitalu cos jej badali. Pierwszy wynik TSH miałam podad 100.Euthyrox 150 brałam ponad 1 rok. Jak zaczęłam brac 125 to miałam ok 5,6 ( nie pamiętam dokładnie bo wyniki zostały u lekarza).I na tej dawce zostałam do dziś. Z czasem poziom TSH spadł mi do1,0 - 1,5 .2 tygodnie temu robiłam mam 2,45 i podniosłaby mi dawkę ale jade nad morze na wczasy i powiedziała , że jest tam naturalny jod -więc mi nie da. A badania mam robić po wczasch jeszcze raz.I jestem pewna że jak mi się będzie podnosić TSH to zwiększy mi dawkę.Najbardziej martwie się o dziecko,bo nie widze po niej jakiś symptomów choroby-a mnie w ciąży tarczyca dała sie we znaki.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: do dkielianska 27.07.04, 13:53 Myślę, że powinnaś najpierw uregulować sprawy tarczycy a potem zachodzić w ciążę. Wiesz, ciąża to okres gwaltownych przemian hormonalnych i do tego jeszcze własne problemy hormonalne od tarczycy- lepiej nie ryzykować. Kiedy dobiorą Ci dawkę hormonów właściwą dla Ciebie to nie powinnaś mieć żadnego problemu z tarczycą w czasie ciąży. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś