Dodaj do ulubionych

pas poporodowy

19.04.11, 22:17
od kiedy mozna zacząć nosić taki pas po cesarce? i czy zadziała? po porodzie został mi brzuszek, którego chcę się pozbyć, ale nie wiem czy już mogę go kupić (zaraz minie 6 tydzień od porodu). I jakiej firmy najlepiej?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: pas poporodowy 19.04.11, 22:23
      pas poporodowy to nie jest cudowny wynalazek na pozbycie sie brzucha.Powiedzialabym nawet ze rozleniwia miesnie brzucha.
      • mag-adi Re: pas poporodowy 19.04.11, 22:35
        a kiedy w takim razie mogę zacząć ćwiczyć brzuszki? pas wydaje mi zadziałałby wtedy pomocniczo.
        • nglka Re: pas poporodowy 19.04.11, 22:40
          Mi lekarz kazał się wstrzymać do 3 miesięcy z intensywniejszymi ćwiczeniami. Delikatne mogłam rozpocząć op połogu ale tak się złożyło, że po połogu nadal trudnym ćwiczeniem było "wstań z łóżka i wyprostuj się" smile Mimo wszystko po 3 miesiącach nadal mnie bolało przy ćwiczeniach to mnie stopowało; każdy organizm jest inny i sygnalizuje czy jest gotowy.
          Z wszelkimi ćwiczeniami wstrzymaj się do wizyty popołogowej, gin musi obejrzeć jak goi się macica; żeby Ci szwy wewn. nie poszły.
          • aurinko5 Re: pas poporodowy 19.04.11, 23:03
            Pas 'rozleniwia' miesnie, poniewaz poniekad przejmuje ich funkcje. Najbradziej niebezpiecznie jest to dla kregoslupa.
    • pagaa Re: pas poporodowy 20.04.11, 09:31
      ja nie nosiłam, ale położna mówiła, że ten pas ma na celu nie szybsze pozbycie się brzucha, ale szybsze obkurczanie się macicy- opdobno ten ucisk to powoduje, ale czy to prawda, to nie wiem.
    • 1matka-polka Re: pas poporodowy 20.04.11, 10:04
      Chyba nie masz w ogóle poczucia własnej wartości, skoro twoje samopoczucie zależy od wielkości brzucha zaraz po porodzie, zalecam wizytę u psychologa zamiast pasa.
    • deodyma Re: pas poporodowy 20.04.11, 11:38
      jestem po dwoch cesarkach, pasa ani razu nie nosilam.
      slyszalam, ze mozna zaczac nosic po pologu, ale tak naprawde to te pasy rozleniwiaja miesnie brzucha.
      osobiscie jestem za cwiczeniami, ale z tym trzeba troche poczekac i mozna zaczac, jesli oczywiscie czujesz sie na silach, po wizycie kontrolnej u lekarza, powoli, stopniowo.
    • turnesolka Re: pas poporodowy 20.04.11, 15:42
      Najlepiej o ćwiczenia dokładnie wypytaj gina na wizycie kontrolnej. Ja po połogu dostałam OK na wszystkie ćwiczenia ogólnorozwojowe ale z ćwiczeniami stricte na mięśnie brzucha i dźwiganiem lekarka kazała mi się wstrzymać do 1/2 roku.
      • rupiowa Re: pas poporodowy 20.04.11, 16:00
        pojmujemy wiele rzeczy zero-jedynkowo i tak tez jest z "cwiczeniami" po porodzie. Przeciez nie chodzi o to, zeby od razu poleciec na godzinny aerobik czy dwie godziny na silowni tylko zeby wykonywac proste i bezpieczne cwiczenia. Przeciez lekkie unoszenie wyprostowanej nogi mozesz a nawet powinnas robis juz po kilku dobach od cesarki a w przypadku sn juz nastepnego dnia. To samo z unoszeniem rak, potem barkow. Mam na mysli oczywiscie nie zatanczenie kankana na sali poporodowej tylko uniesienie nogi na wysokosc ok. 15 centymetrow. Spinanie miesni brzucha i rozluznianie. To nie sa cwiczenia ktore doprowadza do rozerwania szwow. Poza tym brzuszki jako typowe poderwanie plecow do gory sa bez sensu bo skora na brzuchu jest rozciagnieta, polaczenia kolagenowe sa porozrywane a miesnie porozlazone. Znacznie lepiej jest robic miesnie skosne brzucha a dopiero jak one sie wzmocnia to przejsc do miesni prostych. Miesnie skosne to przy prostych nogach wyciaganie prawej reki w strone lewego kolana i na odwrot, z czesem mocniejsze oderwanie barkow od podloza, potem uniesienie nog.
        Pas jak pisaly poprzedniczki tylko rozleniwi miesnie, skrzywi kregoslup i narobi wiele zlego.
        • mag-adi Re: pas poporodowy 25.04.11, 18:32
          dzięki za wskazówki, w takim razie póki co wstrzymuję się z kupowaniem pasa. Wizytę u gina mam na początku maja więc dopytam czy i jak forsownie mogę ćwiczyć. Ale myślę że faktycznie masz rację co do mięśni skośnych brzucha, nie pomyślałam o tym. Dzięki i pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka