blond37 12.05.04, 09:16 Powiedzcie proszę jakie jest stanowisko Waszych lekarzy co do brania foliku w ciąży, mój lekarz stwierdził, że należy brać tylko przez pierwsze 3 m-ce, bo później już nie pomaga, a wręcz przeciwnie. Dziekuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kobajano Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:33 Moj lekarz mowil ze Folic w ogole jest za słaby i przepisal mi normalny kwas foliowy na recepte. o pozniejszym dzialaniu nie rozmawialismy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:36 Ja też właśnie dostałam receptę na kwas foliowy (12 tc). Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:39 Wg mojego lekarza mam brać folik do końca 1 trymestru. W tym czasie tworzy się cewa, później folik już nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:34 W pierwszym trymestrze tylko folik (kwas foliowy), nic więcej. W miare możliwośco - żadnych innych leków. Pozostałe witaminy są potrzebne dopiero od drugiego trymestru. Nadmiar kwasu foliwoego nie jest szkodliwy, ale skoro nie jest potrzebny - to po co brać? Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik222 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:57 Ja bralam kwas foliowy w dawce 0,5 mg dwa miesiace przed ciaza i do 8 tygodnia. Po konsultacji z lekarzem od 8 tygodnia biore Materne - tam jest 1 mg kasu foliowego (zatem duzo wiecej niz w Foliku). Nic nie slyszalam ani nigdzie sie nie natknelam na info ze kwas foliowy w takiej ilosci jest szkodliwy. A Materna jest zalecana przez cala ciaze a nie tylko przez I trymestr (kiedy zapotrzebowanie na kwas foliowy jest najwieksze), a pozniej rowniez w czasie karmienia. Jestem w 24 tygodniu i z dzieckiem wszytsko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
ald77 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:27 Witajcie... Mam problem z kwasem foliowym. Nie wiem jak to możliwe, ale pani w aptece wydała mi 5 mg zamiast 0,4 mg i ja głupia tego nie zauwazyłam, tylko brałam codziennie 5 mg przez 5 dni w 6 tygodniu. Na szczęscie zorientowałam sie że coś jest nie tak i teraz biorę 0,4 mg Folik... Czy taka duża dawka mogła zaszkodzic dziecku??? Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:36 Nadmiar nie jest szkodliwy, nie martw się. Jedne kobiety biorą folik, inne kwas foliowy i jest OK, niebezpiecznie jest dopiero, gdy się nie brało w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:46 Jadnym słowem - co lekarz, to stanowisko Mój np. uważa, że "witaminy ciążowe" nie są mi na razie potrzebne, a zalecił wyłącznie mocniejszy kwas foliowy. Ja tam się z tego cieszę, bo zawsze byłam raczej przeciwna syntetycznym witaminom, a wyniki mam rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
dobra26 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:39 Ja rowniez bralam kwas foliowy ( a nie Folik, bo tam jest za mala dawka tej witaminy) przez 1 trymestr. Potem jak w 4 miesiacu przeszlam na Feminatal, ktory w swoim skladzie ma rowniez spora dawke kwasu foliowego, to przestalam na polecenia lekarza brac jeszcze dodatkowo kwas. No bo po co. Pozdrawiam Dobra i 27 tyg. Kopacz Odpowiedz Link Zgłoś
mamut11 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 13:00 Hmm...A ja ostatnio uslyszalam od gin ze folik mam lykac do konca ciazy, chyba ze zaczne brac witaminy w ktorych skladzie jest kwas foliowy... No ale teraz to juz sama nie wiem :-] Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Folik w ciąży 12.05.04, 14:28 Bzdura jakas. To prawda, ze kwas foliowy jest najwazniejszy w I trymestrze, ale po co w takim razie bylby w skladzie wszystkich preparatow witaminowych dla kobiet w ciazy w ilosci 800 mg (folik ma 400)? Poza tym to jest witamina, na pewno nie zaszkodzi. Ja do konca 4 miesiaca bralam tylko kwas foliowy, nawet w wiekszej dwce, bo dwa razy poronilam, a potem przerzucilam sie na witaminki. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 14:35 Oj, to trochę się zmartwiłam... Jestem w 14 tc i od początku ciąży (a nawet 3 mies. przed) biorę Folik 0,4. Czy myślicie, że za mało brałam w pierwszym trymestrze? Czy z dzieckiem wszystko będzie o.k? Mój lekarz kazał brać kwas foliowy do końca ciąży. Teraz jem także witaminy Prenatal, tam jest kwas foliowy 0,8. Pozdrawiam. Atlantis Odpowiedz Link Zgłoś
kobajano Re: Folik w ciąży 12.05.04, 15:30 Ni emartw sie co lekarz to teoria jak do tej pory wszystko jest ok to nie ma co sie martwic - moze bralas witaminy z kwasem foliowym np. feminatal?? P. 12tc Odpowiedz Link Zgłoś
fifii Re: Folik w ciąży 12.05.04, 16:04 U mnie wyglądało to tak: Przed ciąża zwykły folik przez m-c (zaleca sie go brac nawet 3 m-ce przed planowaną ciążą). W pierwszym trymestrze kwas foliowy na receptę 5 mg. Potem gin kazał mi brać feminatal (jak juz wspomniano w składzie jest tam juz kwas foliowy). W 6 m-cu badanie krwi wykazało, że mam anemię ciążową i tardyferon (srodek zawierający żelazo plus KWAS FOLIOWY) nie działał na mnie. Wiec od dobrego tygodnia łykam wg zaleceń mojego gina Sorbifer (skład:zelazo + wit C) oraz KWAS FOLIOWY na recepte 15mg !!! Wręcz końska dawka No i oczywiście feminatal kontynuuję. Kwas foliowy tak jak żelazo działa na zwalczanie anemi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Do wszystkich: prawda o kwasie foliowym 12.05.04, 18:04 Kwas foliowy to witamina, jej nadmiar jest wydalany z moczem, na pewno nie szkodzi dziecku. Na rynku bez recepty sa dostepne preparaty o wielkosci 0,4 mg kwasu foliowego. Jest to dawka profilaktycza i jesli nic sie z ciaza nie dzieje (nie ma np. zagrazajacego poronienia), bierze sie wlasnie tyle i to na pewno wystarczy. Dla zapobiegania wad cewy nerwowej u dzieci Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca branie kwasu foliowego na 3 miesiace przed planowanym poczeciem, ale przeciez nie wszystkie poczecia sa planowane, wiec nie ma sie czym martwic. Slyszalam, ze na Zachodzie kobietom w wieku rozrodczym zaleca sie nawet ciagle uzupelnianie kwasu foliowego. Na recepte dostepny jest kwas foliowy w dawce 5 mg lub 15 mg. To juz dawki terapeutyczne. Zawykle lekarz przepisuje 5 mg, jesli: ciaza jest zagrozona w I trymestrze lub kobieta urodzila juz wczesniej dziecko z wada cewy nerwowej. Jak bylam w szpitalu z poronieniem, dostalam konska dawke 15 mg... Nie przejmujcie sie, ze za malo lub za duzo, dobrze, ze bierzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Do wszystkich: prawda o kwasie foliowym 13.05.04, 08:59 Bardzo ładne podsumowanie. Odnośnie "kobiet Zachodu" dodam tylko, że np. w Stanach kwas foliowy jest standardowo dodawany do pieczywa. A u nas - np. płatki śniadaniowe Neste (ale ilości chyba śladowe, więc suplementacja konieczna). Odpowiedz Link Zgłoś
kozka76 Re: Folik w ciąży 13.05.04, 09:17 Ja do końca nie jestem pewna jak to jest. Wie, że społeczeństwo amerykańskie cierpi na hiperwitaminozę właśnie z powodu dodatków witamin do wszystkiego. Ja brałam folik przed ciążą i na początku jakiś miesiąc, potem zaczęłam brać Prenatal. Ale przestudiowałam zapotrzebowanie kobiet w ciąży na witaminy. Porównałam skład prenatalu z tymi tabelami i wyszło że ten preparat ma mniej więcej podwojoną dawkę. Nie wiem czy to nie za dużo. Wiem, że nadmiar witaminy A może spowodować uszkodzenie płodu. preg.fertilityfriend.com/pregticker/4d557/" border="0" alt="preg.fertilityfriend.com/pregticker/4d557/"> Odpowiedz Link Zgłoś