Dodaj do ulubionych

Folik w ciąży

12.05.04, 09:16
Powiedzcie proszę jakie jest stanowisko Waszych lekarzy co do brania foliku w
ciąży, mój lekarz stwierdził, że należy brać tylko przez pierwsze 3 m-ce, bo
później już nie pomaga, a wręcz przeciwnie. Dziekuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kobajano Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:33
      Moj lekarz mowil ze Folic w ogole jest za słaby i przepisal mi normalny kwas
      foliowy na recepte. o pozniejszym dzialaniu nie rozmawialismy!!!
      • monikaj1 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:36
        Ja też właśnie dostałam receptę na kwas foliowy (12 tc).
    • fenka Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:39
      Wg mojego lekarza mam brać folik do końca 1 trymestru.
      W tym czasie tworzy się cewa, później folik już nie jest potrzebny.
      • fenka Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:34
        W pierwszym trymestrze tylko folik (kwas foliowy), nic więcej. W miare
        możliwośco - żadnych innych leków. Pozostałe witaminy są potrzebne dopiero od
        drugiego trymestru.
        Nadmiar kwasu foliwoego nie jest szkodliwy, ale skoro nie jest potrzebny - to
        po co brać?
    • magdzik222 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 10:57
      Ja bralam kwas foliowy w dawce 0,5 mg dwa miesiace przed ciaza i do 8
      tygodnia. Po konsultacji z lekarzem od 8 tygodnia biore Materne - tam jest 1 mg
      kasu foliowego (zatem duzo wiecej niz w Foliku). Nic nie slyszalam ani nigdzie
      sie nie natknelam na info ze kwas foliowy w takiej ilosci jest szkodliwy. A
      Materna jest zalecana przez cala ciaze a nie tylko przez I trymestr (kiedy
      zapotrzebowanie na kwas foliowy jest najwieksze), a pozniej rowniez w czasie
      karmienia. Jestem w 24 tygodniu i z dzieckiem wszytsko OK.
      • ald77 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:27
        Witajcie... Mam problem z kwasem foliowym. Nie wiem jak to możliwe, ale pani w
        aptece wydała mi 5 mg zamiast 0,4 mg i ja głupia tego nie zauwazyłam, tylko
        brałam codziennie 5 mg przez 5 dni w 6 tygodniu. Na szczęscie zorientowałam sie
        że coś jest nie tak i teraz biorę 0,4 mg Folik... Czy taka duża dawka mogła
        zaszkodzic dziecku???
        • fenka Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:36
          Nadmiar nie jest szkodliwy, nie martw się.
          Jedne kobiety biorą folik, inne kwas foliowy i jest OK, niebezpiecznie jest
          dopiero, gdy się nie brało w ogóle.
          • monikaj1 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:46
            Jadnym słowem - co lekarz, to stanowiskosmile Mój np. uważa, że "witaminy ciążowe"
            nie są mi na razie potrzebne, a zalecił wyłącznie mocniejszy kwas foliowy. Ja
            tam się z tego cieszę, bo zawsze byłam raczej przeciwna syntetycznym witaminom,
            a wyniki mam rewelacyjne.
    • dobra26 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 11:39
      Ja rowniez bralam kwas foliowy ( a nie Folik, bo tam jest za mala dawka tej
      witaminy) przez 1 trymestr. Potem jak w 4 miesiacu przeszlam na Feminatal,
      ktory w swoim skladzie ma rowniez spora dawke kwasu foliowego, to przestalam na
      polecenia lekarza brac jeszcze dodatkowo kwas. No bo po co.
      Pozdrawiam Dobra i 27 tyg. Kopacz
      • mamut11 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 13:00
        Hmm...A ja ostatnio uslyszalam od gin ze folik mam lykac do konca ciazy, chyba
        ze zaczne brac witaminy w ktorych skladzie jest kwas foliowy... No ale teraz to
        juz sama nie wiem :-]
    • tupelo Re: Folik w ciąży 12.05.04, 14:28
      Bzdura jakas. To prawda, ze kwas foliowy jest najwazniejszy w I trymestrze, ale
      po co w takim razie bylby w skladzie wszystkich preparatow witaminowych dla
      kobiet w ciazy w ilosci 800 mg (folik ma 400)? Poza tym to jest witamina, na
      pewno nie zaszkodzi. Ja do konca 4 miesiaca bralam tylko kwas foliowy, nawet w
      wiekszej dwce, bo dwa razy poronilam, a potem przerzucilam sie na witaminki.
    • atlantis75 Re: Folik w ciąży 12.05.04, 14:35
      Oj, to trochę się zmartwiłam...
      Jestem w 14 tc i od początku ciąży (a nawet 3 mies. przed) biorę Folik 0,4. Czy
      myślicie, że za mało brałam w pierwszym trymestrze? Czy z dzieckiem wszystko
      będzie o.k?

Mój lekarz kazał brać kwas foliowy do końca ciąży. Teraz jem także witaminy
      Prenatal, tam jest kwas foliowy 0,8.

Pozdrawiam. Atlantis smile
      • kobajano Re: Folik w ciąży 12.05.04, 15:30

Ni emartw sie co lekarz to teoria jak do tej pory wszystko jest ok to nie ma co
        sie martwic - moze bralas witaminy z kwasem foliowym np. feminatal??

P. 12tc
    • fifii Re: Folik w ciąży 12.05.04, 16:04
      U mnie wyglądało to tak: Przed ciąża zwykły folik przez m-c (zaleca sie go brac
      nawet 3 m-ce przed planowaną ciążą). W pierwszym trymestrze kwas foliowy na
      receptę 5 mg. Potem gin kazał mi brać feminatal (jak juz wspomniano w składzie
      jest tam juz kwas foliowy). W 6 m-cu badanie krwi wykazało, że mam anemię
      ciążową i tardyferon (srodek zawierający żelazo plus KWAS FOLIOWY) nie działał
      na mnie. Wiec od dobrego tygodnia łykam wg zaleceń mojego gina Sorbifer
      (skład:zelazo + wit C) oraz KWAS FOLIOWY na recepte 15mg !!! Wręcz końska
      dawka wink No i oczywiście feminatal kontynuuję. Kwas foliowy tak jak żelazo
      działa na zwalczanie anemi.
      Pozdrawiam smile
    • tupelo Do wszystkich: prawda o kwasie foliowym 12.05.04, 18:04
      Kwas foliowy to witamina, jej nadmiar jest wydalany z moczem, na pewno nie
      szkodzi dziecku. Na rynku bez recepty sa dostepne preparaty o wielkosci 0,4 mg
      kwasu foliowego. Jest to dawka profilaktycza i jesli nic sie z ciaza nie dzieje
      (nie ma np. zagrazajacego poronienia), bierze sie wlasnie tyle i to na pewno
      wystarczy. Dla zapobiegania wad cewy nerwowej u dzieci Polskie Towarzystwo
      Ginekologiczne zaleca branie kwasu foliowego na 3 miesiace przed planowanym
      poczeciem, ale przeciez nie wszystkie poczecia sa planowane, wiec nie ma sie
      czym martwic. Slyszalam, ze na Zachodzie kobietom w wieku rozrodczym zaleca sie
      nawet ciagle uzupelnianie kwasu foliowego.
      Na recepte dostepny jest kwas foliowy w dawce 5 mg lub 15 mg. To juz dawki
      terapeutyczne. Zawykle lekarz przepisuje 5 mg, jesli: ciaza jest zagrozona w I
      trymestrze lub kobieta urodzila juz wczesniej dziecko z wada cewy nerwowej. Jak
      bylam w szpitalu z poronieniem, dostalam konska dawke 15 mg...
      Nie przejmujcie sie, ze za malo lub za duzo, dobrze, ze bierzecie.
      • fenka Re: Do wszystkich: prawda o kwasie foliowym 13.05.04, 08:59
        Bardzo ładne podsumowanie.
        Odnośnie "kobiet Zachodu" dodam tylko, że np. w Stanach kwas foliowy jest
        standardowo dodawany do pieczywa. A u nas - np. płatki śniadaniowe Neste (ale
        ilości chyba śladowe, więc suplementacja konieczna).
    • kozka76 Re: Folik w ciąży 13.05.04, 09:17
      Ja do końca nie jestem pewna jak to jest. Wie, że społeczeństwo amerykańskie
      cierpi na hiperwitaminozę właśnie z powodu dodatków witamin do wszystkiego. Ja
      brałam folik przed ciążą i na początku jakiś miesiąc, potem zaczęłam brać
      Prenatal. Ale przestudiowałam zapotrzebowanie kobiet w ciąży na witaminy.
      Porównałam skład prenatalu z tymi tabelami i wyszło że ten preparat ma mniej
      więcej podwojoną dawkę. Nie wiem czy to nie za dużo. Wiem, że nadmiar witaminy
      A może spowodować uszkodzenie płodu.
      preg.fertilityfriend.com/pregticker/4d557/" border="0" alt="preg.fertilityfriend.com/pregticker/4d557/">
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka