Dodaj do ulubionych

farbowanie włosów

10.06.11, 20:41
Witam wszystkie mamy po latach, dawniej przy pierwszych dzieciach bywałam tu dosyc często, teraz wracam po kilku latach, bo ... znowu dzidziuśsmile tylko widzę, że ja już nie taka jak dawniej. Marudzę okropnie, boję się, nie wierzę, że jest ciąża i nie wiem o najprostszych rzeczach!
Powiedzcie mi- czy mogę isc spokojnie do fryzjera, pofarbowac włosy, co z malowaniem paznokci, bo wydaje mi się, że teraz to wszystko niedozwolone w moim stanie.
No i poza tym- czy bywają tutaj przyszłe mamy po 30 ce? Tak samo zaskoczone nową sytuacją, pełne obaw i lęków???
Obserwuj wątek
    • dzieciusie3 Re: farbowanie włosów 10.06.11, 20:56
      Ja jestem mamą przed trzydziestką smile Odpowiadając na Twoje pytanie powiem tak,że mi lekarz nie zabronił farbować włosów i zawsze miałam wymalowane paznokcie smile Przy porodzie pamiętam tylko,że pytają się czy się korzystało z usług fryzjerki,kosmetyczki itp.ale nie jest to zabronione.
    • krolowa_kier Re: farbowanie włosów 10.06.11, 21:16
      Nie ma przeciwwskazań do farbowania włosów i malowania paznokci podczas ciąży. Nowoczesne farby są bezpieczne, i jeśli ktoś nie ma alergii na dany składnik, to można farbować. Poza tym - zadbana mama, to szczęśliwa mama smile
      • gracekelly17 Re: farbowanie włosów 10.06.11, 21:47
        A ja znowu słyszałam że lepiej się wstrzymać w pierwszym trymestrze z farbowaniem włosów farbami na bazie amoniaku. A potem już można... Ale wiadomo że każdy robi jak uważa. Ja w pierwszym trymestrze używałam szamponów koloryz. a dopiero potem sobie rzuciłam farbę.
    • doral2 Re: farbowanie włosów 10.06.11, 21:48
      cudny wacik, dodaje do ulubionych big_grin
      • vanilla4 Re: farbowanie włosów 11.06.11, 22:53
        smile) robię to samo - do ulubionych
    • natchniuza86 Re: farbowanie włosów 11.06.11, 10:50
      Zaraz Cie wysmieja. Takie to juz forum.
      Co do farbowania wlosow - ja bym nie farbowala, ale ja jestem przewrazliwiona.
      Co do malowania paznokci, zawsze mi sie wydawalo, ze jaki to moze miec wplyw, bez przesady. A tu niespodzianka, u mojego ginekologa w poczekalni wisi plakat z kilkoma zasadami, ktorych dobrze przestrzegac podczas ciazy i jedna z nich jest wlasnie: "nie farbuj wlosow i nie maluj paznokci".
      • surfiniaa Re: farbowanie włosów 11.06.11, 14:48
        A niech wyśmiewają, ja naprawdę mam dylemat. Albo i nie, bo zwyczajnie nie zniosłabym zapachów u fryzjera, bo na ich punkcie dostałam konkretnego fiksa! Nawet mydło mi śmierdzi!!! Czuję wszystko, męczące to, ale rozwiązuje wiele problemów- zero kosmetyków, smarowideł do ciała dziwnych, pewnie i nad paznokciami i farbą zastanawiam się niepotrzebnie, dzięki za rady jednakowoż smile)))
        • natchniuza86 Re: farbowanie włosów 11.06.11, 15:56
          Zero kosmetykow? Jak Ty to wytrzymujesz? Ja bym cala sie wysuszyla.
          • surfiniaa Re: farbowanie włosów 15.06.11, 14:44
            Generalnie smaruję się, ale tylko kremami nivea, do twarzy kosmetyki mam prawie bezzapachowe albo o bardzo łagodnym zapachu, więc ok. ale wszelkie balsamy poszły w odstawkę, wszędzie miałam mydła w płynie, które zaczęły mi tak intensywnie dokuczac, że pozamieniałam je w twarde mydła, takie ledwo pachnące, nawet delikatny szampon do włosów mnie drażni a zawsze uwielbiałam ten zapach.......... z zapachami mam totalnie przechlapane,
            A!!! A pranie wysuszone na powietrzu takie świżutkie zawsze cudne- k o sz m a r!!!! aż mi brzuch twardnieje......... moja mama zawsze tak się męczyła no i ja mam podobnie....
            • kijek82 Re: farbowanie włosów 15.06.11, 14:59
              hehe, mialam tak przez pierwsze 3 miessmile.Polecam Emolium (jako atopowiec) - 0 zapachu, zreszta bardzo fajne kosmetyki.
        • shoja Re: farbowanie włosów 11.06.11, 17:02
          ja jestem ciężarówką po 30-stce, z jednym młodym 11-letnim na koncie i też wszystkiego zapomniałam albo wszystko się pozmieniało w kwestii ciążowo/noworodkowej przez ten czas i musiałam się edukowaćsmile.
          farbować włosy można, nie wiem czy się używa jeszcze farb na bazie amoniaku (u mojego fryzjera nie), w książce którą Ci poleca "W oczekiwaniu na dziecko" o amoniaku piszą na zasadzie, że jak możesz to się powsztrzymaj, bo co prawda nie ma żadnych badań na ten temat żeby gdzieś przenikał, ale lepiej chuchać na zimne. Malować paznokcie można. Smarować się smarowidłami jakimi chcesz nie tylko dla kobiet w ciąży też można. Ostatnio spytałam ginekolożkę moją czy na cellulit można jakieś smarowidłowo - możnasmile. Powiedziała, żeby sprawdzać w składzie czy nie ma parabenów (na zasadzie jak z amoniakiem, nie wiadomo czy szkodzi). Pływać można na basenie, brać apap jak boli głowa, pić colę (ja nawet zjadłam kawałek wędzonego łososiasmile). I generalnie trzeba się wyluzowaćsmile
      • krolowa_kier Re: farbowanie włosów 11.06.11, 17:05
        Nie wiem z jakich czasów jest ten plakat, być może z takich, gdy farby do włosów zawierały mnóstwo amoniaku oraz innych bardzo śmierdzących substancji. Bo to głównie o te wyziewy właśnie chodzi.
        Znam mnóstwo kobiet, które farbowały i rozjaśniały włosy, w tym ja sama - w 1 i 2 trymestrze rozjaśniałam, nic nie nie jest. A malowanie paznokci to już nie wiem jak może zaszkodzić, o ile ktoś nie wciąga namiętnie zapachów z buteleczki z lakierem.
    • kijek82 Re: farbowanie włosów 15.06.11, 14:58
      farbuję co 2-3miesiące, koloryzacja INOA, bez "chemii" , maluję się wszystkimi kosmetykami, maluje pazury co 2-3dni, robię mani i pedi. Lekarz nie zakazal.
    • kajos5 Re: farbowanie włosów 15.06.11, 15:20
      ufarbowalam raz sama w drugim trymestrze (wcześniej nadwrażliwość zapachowa mi nie pozwoliła, a siwych włosów miałam wiecej niż normalnych) - i popełniłam ten błąd tylko raz. Ale błędem nie było farbowanie tylko to ze robiłam to sama. Brzuch mialam jak z czworaczkami, właśnie wymieniliśmy wannę na kabinę i za cholerę nie mogłam znaleźć pozycji w której w miarę sprawnie i bezpiecznie mogłabym spłukać farbę z włosów. Paznokcie malowałam u kosmetyczki, ale to dlatego ze sama sobie tego nie potrafię zrobic.
      • yvona73pol Re: farbowanie włosów 16.06.11, 02:25
        Z farbowaniem to jest taki myk, ze po prostu moze kolor wyjsc.... hmm, ciekawy, ale sama nie widzialam takiego efektu; teraz farby sa hiper super, bez amoniaku i z odzywkami.
        Co do paznokci, to nie radza przychodzic do porodu z pomalowanymi, bo miedzy innymi jakby cos sie dzialo to sprawdza sie czy paznokcie sinieja.
        Poza tym, nie widze przeszkod. Pomijajac problem przy manewrowaniu przy stopach w pozniejszych miesiacach wink
        • kijek82 Re: farbowanie włosów 16.06.11, 08:47
          To moj przypadek - kolor ZSZEDŁ (profesjonalna farba, mimo unikania slonca i standardowego mycia) po miesiącu, niezly szoksmile
          No coz - pedikurzystka czekasmile, ja juz powoli sie mecze przy dolnych pazurach...a niedlugo problemy przy depilacji, echwink
    • mzarek Re: farbowanie włosów 17.06.11, 10:01
      Ja w pierwszej ciąży nie farbowałam włosów. Teraz w drugiej farbuje, ale od 2 trymestru bo w pierwszym miałam takie mdłości, że bałam się co będzie jeśli poczuje zapach chemikaliów. Wydaje mi się, że teraz są takie środki, że za mocno dziecku nie zaszkodzą. Podejrzewam, że ta cała akcja z nie farbowaniem włosów w ciąży wynika bardziej z obawy o reakcję żołądka kobiety, niż o to że truje się dziecko. Zresztą wiele moich koleżanek chodziło na farbę w ciąży i urodziło zdrowe dzieci.
    • mama_zofki Re: farbowanie włosów 22.06.11, 08:01
      Ja jestem mamą po 30. smile
      W ciąży byłam lekko przewrażliwiona, bo to dla mnie kosmiczne doświadczenie.
      Farbowałam włosy regularnie od początku, ale farbą bez amoniaku (jest kilka takich na rynku, np. Casting L'Oreala). Chodzi o to, by nie wdychać syfu.
      Paznokcie malowałam dwa razy w tygodniu.
      smile
    • julita165 Re: farbowanie włosów 22.06.11, 17:19
      Już nie jeden wątek na ten temat był. Dla mnie to kompletna schiza żeby nie farbować włosów. Ja farbowałam już 4 razy, a będę jeszcze 2. Pierwszy raz farbowałam w 7tc kiedy to podobno najbardziej szkodliwe smile Lekarka wyśmiała tego typu obawy.
    • 18_lipcowa1 Re: farbowanie włosów 22.06.11, 21:32

> Powiedzcie mi- czy mogę isc spokojnie do fryzjera, pofarbowac włosy, co z malow
      > aniem paznokci, bo wydaje mi się, że teraz to wszystko niedozwolone w moim stan
      > ie.
      \

jesooooo
      • czekolada85 Re: farbowanie włosów 22.06.11, 22:27
        Tak znam taki co uważają, że w ciąży nic nie wolno...
        i śmieszą mnie bardzo bo to czasami jakieś zabobony.
        • yvona73pol Re: farbowanie włosów 23.06.11, 03:39
          smiej sie, smiej, szwagierka znajomej powiedziala (we Francji rzecz sie dzieje), zeby nie jadla czekolady, bo dziecko urodzi sie czarne tongue_out)
    • deodyma Re: farbowanie włosów 24.06.11, 00:28
      a dlaczego mialabys nie farbowac wlosow czy nie malowac paznokci?
      • paliwodaj Re: farbowanie włosów 24.06.11, 14:40
        a ja sie zastanawiam jak taka kobieta z 9 miesiecznymi odrostami wyglada, bo chyba chodzi w reklamowce z biedrobki na glowie....
        I juz oczyma wyobrazni czytam "czego nie zrobi sie dla fasolki"
        • kijek82 Re: farbowanie włosów 29.06.11, 07:37
          brrrr, przy blondzie - aua. A Mołek Magda nie farbuje! wink
    • 21katarina Re: farbowanie włosów 28.06.11, 21:47
      nie dajmy sie zwariowac!! ja farbowalam wlosy i malowalam paznokcie przez cala ciaze i urodzilam zdrowego syna!! a nawet lekarka ktora prowadzila moja ciaze mowila ze kobieta w ciazy powinna szczegolnie sobie dogadzacsmile ja pofarbowalam sie nawet tydzien przed porodemsmile a wiec smialo bo po porodzie nie bedzie na to czasu!!
    • mloda.mama.1 Re: farbowanie włosów 04.07.11, 21:36
      Witamy wszystkie przyszle Mamy smile
      Jesli chodzi o temat "farbowanie wlosow" to szczerze - ODRADZAM!!!
      Jestem Mama od kilku miesiecy i przez caly okres ciazy nie farbowalam wlosow, choc znajome mowily, ze farbuja farbami bez amoniaku i moge smialo farbowac.
      Ja jednak nie farbowalam wlosow przez 9 miesiecy (to im wyszlo na dobre, odzyly niesamowicie, a poza tym w ciazy wlosy i cera pieknieja) i przezylam ten okres bez chemii.
      Dzieki temu moja coreczka nie ma zadnych problemow ze skora, z cera, z alergia!
      Stanowczo odraszam farbowanie wlosow w okresie ciazy, moze nie zaszkodzi, ale na pewno dziecku nie pomoze!
      • kijek82 Re: farbowanie włosów 05.07.11, 08:20
        jestes PEWNA i masz potwierdzone przez opinie dermatologow i pediatrow,ze to wlasnie brak farby spowodowal?Bo jesli nie - konfabulujeszsmile
      • mondovi Re: farbowanie włosów 05.07.11, 11:35
        Farbowałam włosy przez całe 9 mcy, mój syn nie ma problemów ze skórą, z cerą z alergią! Stanowczo nie odradzam farbowania włosów w okresie ciąży!
        • mloda.mama.1 Re: farbowanie włosów 05.07.11, 13:04
          Ale po co od razu te nerwy? "Nie lubie pustych slow, pustych glow...", zanim nastepnym razem kogos obrazisz, zastanow sie...
          Autorka tego postu liczy na opinie nt "farmowania wlosow w ciazy" i kazdy ma prawo przedstawic swoja smile
          Taka jest moja opinia, mam prawo sie nia podzielic, wiec po co te nerwy z Twojej strony?
          Spokojnie, to tylko opinia jednej z internautek, spokojnie...
          • kijek82 Re: farbowanie włosów 05.07.11, 13:20
            to jest jej sygnaturka-wyswietla sie przy kazdym poscie i nie dotyczy ciebie wink (dla porownania - ponizej moja psychofanka uzywa mojego nicka-zobacz na czym polega roznicawink)
          • mondovi Re: farbowanie włosów 05.07.11, 13:43
            Jakie nerwy? wyraziłam swoją opinię i swoje doświadczenia z okresu ciązy. Obraziłam kogoś mówiąc,ze farbowałam i moje dziecko nie ma alergii?
    • jeza_bell Re: farbowanie włosów 05.07.11, 13:17
      Przez całą ciążę farbowałam włosy (farbą z amoniakiem o zgrozo!), malowałam paznokcie, robiłam makijaż, używałam wszelakich kremów do twarzy i ciała.
      Dzieciak żyje i ma się znakomicie. Ja też.
      • kijek82 Re: farbowanie włosów 05.07.11, 13:21
        Dzieciak żyje i ma się znakomicie. Ja też.

oj,polemizowałabym....
        • mloda.mama.1 Re: farbowanie włosów 05.07.11, 13:32
          OK, dzieki za wyjasnienie wink Juz myslalam, ze to taka forma niezadowolenia na moje slowa smile
          Ja tez robilam makijaz w ciazy, bo zadbana mama to szczesliwa mama smile Jedynie wlosow nie farbowalam, ale moze przy kolejnej ciazy sie skusze smile

P.S. Odrostow nie mialam bo farbuje wlosy kolorem zblizonym do naturalnego, wiec nie bylo paniki smile
          • monikaszymonz Re: farbowanie włosów 06.07.11, 14:10
            Kurcze szczerze gdybysmy nie miały malować się farbować używać lakierów do paznokci itp to każda ciężarna musiałaby śmierdzieć z daleka bo i w szamponie do włosów jest przecież jakaś tam "chemia" a liczba rozwodów wzrosłaby o 90 % Spokojnie mamuśki nie popadajmy w paranoję ja malowałam się farbowałam włosy malowałam paznokcie myłam się i czujemy się z moim synkiem świetnie nie ma żadnych alergii dupka gładka jak aksamit także Luziksmile
    • julenka3 Re: farbowanie włosów 07.07.11, 09:16
      A ja wyszłam z założenia, że jeśli miałabym nie farbować włosów przez całą ciążę to chyba po drugim miesiącu zamknęłabym się w domu i nie pokazywała ludziom na oczy. Ja mam siwych włosów od cholery (mimo, że jestem mamą przed 30 smile ). Farbuję je co miesiąc, a i tak pod koniec tego okresu czuję się strasznie z tymi siwymi odrostami. W pierwszej ciąży też farbowałam, malowałam paznokcie, itd. a moja dwulatka nigdy nie miała problemów ze skórą, alergią ani innych atrakcji. Podsumowując - jeśli nie ma wyników poważnych badań, które mówiłyby o wyraźnej szkodliwości farbowania włosów dla zdrowia dziecka, to ja wolę sama czuć się jak normalna, zadbana kobieta niż chodzić przez kilka miesięcy ze spuszczoną głową i nie chcieć na siebie patrzeć w lustrze. Ciąża i tak wystarczająco zmienia moje ciało na niekorzyść żebym jeszcze sama miała sobie świadomie "dokładać".
      • maggieeee Re: farbowanie włosów 07.07.11, 17:30
        wczoraj byłam. farbowałam. wyglądam piękniesmile. zapytałam się nawet fryzjera mojego co on na to i się usmiechnął z pobłażaniem.... oni nie wcierają farby w skórę tylko we włos, martwy.
        • kijek82 Re: Smarujecie krocze?:) 08.07.11, 07:13
          przy odrostach wcieraja w skore, balejaze i inne niemodne (oprocz ombre hairwink) zabiegi - sam wlos. Co nie zmienia faktu,ze szkodzi tyle samo co przejscie ulica i wdychanie spalin oraz codzienne mycie szamponem wink - moja tez spojrzala z poblazaniem wink
          • kijek82 Re: Smarujecie krocze?:) 08.07.11, 08:53
            ups,inny watekwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka