panitka 15.05.04, 12:02 Jestem w 25tyg i wczoraj byłam na wizycie okazało się że mam anemię i podejrzenie o cukrzycę Poradżcie o co chodzi z tą anemią!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielkiblekit Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 18.05.04, 14:40 Anemia w ciazy to chyba dosc pocwszechna dolegliwosc.. ztego co sie orientuje. Spada ilosc hemoglobiny we krwi. Musisz zrobic standardowe badanie krwi i pojsc do lekarza z tym. Ja mialam troche ponizej normy i dostalam tabletki z zelazem do ssania. Zobacze za miesiac czy daly jeakis efekt to napisze) Odpowiedz Link Zgłoś
maaaluszek Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 18.05.04, 14:44 ja jak sie okazalo znacznie wczesniej mialam/mam enemie bo w 7 tc...poniewaz miewam problemy zoladkowe gin powiedziala ze nie da mi na razie zelaza w tabletkach bo bedzie jeszcze gorzej i kazala pic sok z burakow na pol z marchwia, jesc mieso czerwone, orzechy brazylijskie i morele....na poczatku przyszlego tygodnia robie kolejne badanie krwi...ciekawe czy cos to pomoglo.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.kosicka Polecam natkę! 18.05.04, 18:51 to na pewno lepsze niz samo żelazo. Zresztą anemia nie zawsze oznacza niski poziom żelaza. Tak było w moim przypadku. Miałam kiepskie wyniki jesli chodzi o hemoglobinę, ale poziom żelaza był ok.Poza tym przyjmowanie żelaza może wpłnąć na stan uzębienia maluszka - czarny osad na zabkach. Naprawdę rewelacyjna na kiepskie wyniki jest nać pietruszki. Samo zdrowie i morze naturalnego żelaza i witamin. pozdrawiam JK Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 18.05.04, 20:09 Zelazo najlepiej sie wchlania z miesa. Zalecane: ciemny salceson, kaszanka, ewentualnie watrobka, ale z ta ostatnia trzeba uwazac. Poza tym zelazo jest w takich warzywach, jak szpinak, brokuly, buraki (polecam sok). Jest tez w zoltku jaja. Warto takie jedzonko popijac sokiem z pomaranczy lub herbatka z cytryna (w kwasnym srodowisku zelazo wchlania sie lepiej), na pewno mleczkiem nie. A jak poziom hemoglobiny jest juz rzeczywiscie niski (ponizej 11 lub 10), proponuje sie preparaty zelaza, np. Hemofer, Ascofer. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 19.05.04, 09:53 właśnie mam około 10 i pewnie dostanę to żelazo do łykania. I to jest dziwne, bo szpinak uwielbiam i jem go dużo, soków piję mnóstwo, zieleniny też, tylko z mięsem gorzej, bo w ogóle mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anielaw Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 19.05.04, 10:41 Ja też miałam niską hemoglobinę,witamin nie mogłam łykać ze względu na nieżyt zołądka.Jadłam duzo orzeszków nerkowca,suszonych moreli i piłam bobo frut.Pomogło i to na tyle,że pan dr się zdziwił.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 19.05.04, 11:09 Dobrym źródłem żelaza są też wszelkiego rodzaju musli i płatki, a także pełnoziarniste pieczywo. Szpinak natomiast jest przereklamowany - czytałam, że podczas badań nad zawartością żelaza w tej roślinie ktoś popełnił błąd i źle postawił przecinek w wyniku .Wyszło o wiele więcej, niż w rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś