Dodaj do ulubionych

Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!!

15.05.04, 12:02
Jestem w 25tyg i wczoraj byłam na wizycie okazało się że mam anemię i
podejrzenie o cukrzycę Poradżcie o co chodzi z tą anemią!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • wielkiblekit Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 18.05.04, 14:40
      Anemia w ciazy to chyba dosc pocwszechna dolegliwosc.. ztego co sie orientuje.
      Spada ilosc hemoglobiny we krwi. Musisz zrobic standardowe badanie krwi i pojsc
      do lekarza z tym. Ja mialam troche ponizej normy i dostalam tabletki z zelazem
      do ssania. Zobacze za miesiac czy daly jeakis efekt to napiszesmile)
    • maaaluszek Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 18.05.04, 14:44
      ja jak sie okazalo znacznie wczesniej mialam/mam enemie bo w 7 tc...poniewaz miewam problemy zoladkowe gin powiedziala ze nie da mi na razie zelaza w
      tabletkach bo bedzie jeszcze gorzej i kazala pic sok z burakow na pol z marchwia, jesc mieso czerwone, orzechy brazylijskie i morele....na poczatku przyszlego
      tygodnia robie kolejne badanie krwi...ciekawe czy cos to pomoglo....
      pozdrawiam
      • joanna.kosicka Polecam natkę! 18.05.04, 18:51
        to na pewno lepsze niz samo żelazo. Zresztą anemia nie zawsze oznacza niski
        poziom żelaza. Tak było w moim przypadku. Miałam kiepskie wyniki jesli chodzi o
        hemoglobinę, ale poziom żelaza był ok.Poza tym przyjmowanie żelaza może wpłnąć
        na stan uzębienia maluszka - czarny osad na zabkach. Naprawdę rewelacyjna na
        kiepskie wyniki jest nać pietruszki. Samo zdrowie i morze naturalnego żelaza i
        witamin.
        pozdrawiam
        JK
    • tupelo Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 18.05.04, 20:09
      Zelazo najlepiej sie wchlania z miesa. Zalecane: ciemny salceson, kaszanka,
      ewentualnie watrobka, ale z ta ostatnia trzeba uwazac. Poza tym zelazo jest w
      takich warzywach, jak szpinak, brokuly, buraki (polecam sok). Jest tez w zoltku
      jaja. Warto takie jedzonko popijac sokiem z pomaranczy lub herbatka z cytryna
      (w kwasnym srodowisku zelazo wchlania sie lepiej), na pewno mleczkiem nie. A
      jak poziom hemoglobiny jest juz rzeczywiscie niski (ponizej 11 lub 10),
      proponuje sie preparaty zelaza, np. Hemofer, Ascofer.
      • anetchen Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 19.05.04, 09:53
        właśnie mam około 10 i pewnie dostanę to żelazo do łykania. I to jest dziwne,
        bo szpinak uwielbiam i jem go dużo, soków piję mnóstwo, zieleniny też, tylko z
        mięsem gorzej, bo w ogóle mi nie smakuje.
    • anielaw Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 19.05.04, 10:41
      Ja też miałam niską hemoglobinę,witamin nie mogłam łykać ze względu na nieżyt
      zołądka.Jadłam duzo orzeszków nerkowca,suszonych moreli i piłam bobo
      frut.Pomogło i to na tyle,że pan dr się zdziwił.pozdrawiam
      • monikaj1 Re: Anemia w ciąży!!!!!!!!!!!!!! 19.05.04, 11:09
        Dobrym źródłem żelaza są też wszelkiego rodzaju musli i płatki, a także
        pełnoziarniste pieczywo. Szpinak natomiast jest przereklamowany - czytałam, że
        podczas badań nad zawartością żelaza w tej roślinie ktoś popełnił błąd i źle
        postawił przecinek w wyniku .Wyszło o wiele więcej, niż w rzeczywistoścismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka