Dodaj do ulubionych

puchna wam rece?

08.08.11, 15:52
Nogi puchna mi juz tak gdzies od 20 tc. Niedlugo dostaje ponczochy uciskowe. Mam nadzieje, ze jeszcze uda mi sie nimi nacieszyc i ze cos pomoga.
Po dloniach niby wody nie widac, ale cos jest nie tak. Pierscionkow oczywiscie juz od tygodni nie moge zalozyc. Ale to mi nie przeszkadzalo. Problem w tym, ze od pewnego czasu moje palce sa jakies takie sztywne. Na poczatku nie moglam dokladnie zacisnac piesci, potem pojawil sie bol wogole przy ruszaniu i zginaniu palcow. Myslalam, ze to od pracy przy komputerze. Ale w weekend tez mnie boli. Co z tym zrobic?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: puchna wam rece? 08.08.11, 19:46
      Ja mam podobnie, nie tak samo, ale podobnie. W życiu nie słyszałam, że w ciąży od zbierania się wody i puchnięcia palców można dostać cieśni, ale widać, że nas to dotknęło. Dolegliwości przy tym są różne - bóle, większe puchnięcie, mrowienie, drętwienie, ograniczona ruchliwość np. zginanie. Ja mam non-stop zdrętwiałą prawą dłoń. Niby pomaga większa dawka magnezu, ale to tak chwilowo może. Mi na razie nie pomaga nic - na odczucia, bo na psychikę pomogło to, że to nie jest coś nie wiadomo jak groźnego, tylko jeszcze jedna z dolegliwości, które po prostu się zdarzają. Zamierzam jutro popytać o to lekarza, może mi podpowie coś więcej.
      • tomelanka Re: puchna wam rece? 10.08.11, 10:56
        hej dziewczyny, mi na dretwienie i okropne bole ra lekarz przepisał suplement wapnia vitrum calcium 600 z D 400 i osteogenon, po ok. tygodniu brania bol minal, a wczesniej spałam na siedzaco, bo na lezaco nie bylo mowy zebym zasnela

moze warto przy najblizszej wizycie dopytac gina?
    • tara78 Re: puchna wam rece? 08.08.11, 20:02
      Mi w 39 tc spuchły,też nic nie widać,ale obrączki już nie założę
      • lillid Re: puchna wam rece? 09.08.11, 20:06
        o ja miałam tak, że wyłam z bólu. Dłonie były tylko lekko opuchnięte, stopy właściwie w ogóle, ale ręce straaasznie bolały, a w nocy drętwiały, szczególnie prawa dłoń, z bólem promieniującym aż do barku. O spaniu nie było mowysad Męczyłam się tak 2 tyg., lekarz zalecił mi 6 magnezów dziennie, to zdecydowanie pomogło, choć ciągle pobolewa. I to jest niby zespół cieśni nadgarstka.
        • tomelanka Re: puchna wam rece? 10.08.11, 10:59
          magnez nic nie pomaga
          mi tez promieniowało az do barku, lekarz powiedzial, ze to woda mi sie zatrzymuje w organizmie, cos tam w srodku puchnie i w okolicach nadgarstka uciska na nerw

takze duzo pic, i jesc moczopedne rzeczy (arbuz jest teraz taniwink no i pyszny smile)
    • kobietka_29 Re: puchna wam rece? 10.08.11, 14:53
      Nie no, mam swiadomosc, ze od tego nie umre. Ale dokuczliwe to jest. Bo czuje bol juz po przebudzeniu. Najbardziej w prawej rece. Nie pije malo- ok. 3 litry plynow dziennie. Do nastepnego badania jeszcze tydzien. Postaram sie do tej pory lykac wiecej magnezu, jezeli mowicie, ze pomaga. No i jutro ostatni dzien pracy, wiec troche sobie moje palce odpoczna.
    • kotkowa Re: puchna wam rece? 10.08.11, 15:45
      Ja tez puchlam, nie tylko nogi czy rece, ale tez na twarzy w 3 trymestrze. Wazne, zebys badala cisnienie, czasem takie puchniecie moze byc objawem nadcisnienia albo nawet zatrucia ciazowego. Nie wiem co mozna na to zrobic, mozna troche ograniczyc sol, starac sie duzo siusiac, duzo pic, ruszac sie.
    • sylwia1607 Re: puchna wam rece? 11.08.11, 00:10
      Dziewczyny mi puchly nogi pod koniec ciazy, moja polozna prowadzaca polecila mi akupunkture. Troche sceptycznie do tego podeszlam ale pomoglo. Mialam codziennie przez kilka dni robina i juz po pierwszym "zabiegu" bylo widac efekt i ulge.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka