Dodaj do ulubionych

lożysko przodujące

11.06.04, 16:56
Dziewczyny,potrzebuję waszej rady i wsparcia ....Wczoraj byłam na Usg (10tc)i
okazało się ,że mam łożysko przodujące,jednocześnie lekarz stwierdził,że jest
jeszcze nadzieja na to,że łożysko się "podniesie"w czasie ciąży...Mam jednak
wpis w karcie ciąży ,że ciąża jest wysokiego ryzyka(pierwsza ciąża zakończyła
się cc).Czy któraś z Was ma,lub miała taki przypadek i czy faktycznie w
czasie wzrostu brzuszka łożysko "podniosło "się???Sama nie wiem co o tym
myśleć....
Obserwuj wątek
    • anja3333 Re: lożysko przodujące 11.06.04, 20:03
      hej ja tez tak mialam, ale niestety nie wiedzialam o tym i pod koniec 3go
      miesiaca, dostalam krwotoku -przez wlasna glupote (dzwigalam 2,5 letniego synka
      i inne ciężary) dopiero w szpitalu na usg sie okazalo. polezalam z tydz. w
      szpitalu. i potem sie juz oszczedzalam . oczywiscie 0 seksu ciezarow itp. ale
      musialo minie skusic ( z tym seksem:p) i pozniej znow lezalam z plamieniem ,
      ale w koncu wszystko sie dobrze skonczylo. lozysko sie przesunelo urodzilam
      drogami natury i wojtus ma juz 4 latka. czego i Tobie zycze.
    • olek73 Re: lożysko przodujące 11.06.04, 20:33
      Dzięki Anja pocieszyłaś mnie trochę,mam nadzieję ,że i w moim przypadku
      wszystko dobrze się skończy
    • packa761 Re: lożysko przodujące 11.06.04, 20:41
      cześć ja jak byłam 3 tyg temu na USG to lekarz tez cos takiego zasugerował tzn.
      powiedzial ze jest nisko ale kazal sie ie martwic bo sie podnosi bylam wczoraj
      i nie wspominal o jakichkolwiem komplikacjach(teraz14tydzien) wiec moze Tobie
      tez sie podniesie. W razie czego oszczedzaj sie maksymalnie pozdrawiam
    • tupelo Re: lożysko przodujące 12.06.04, 10:26
      Hej! Lozysko tworzy sie dopiero w 14-15 tygodniu ciazy, wczesniej mowimy o
      kosmowce. 10 tc to jeszcze bardzo wczesnie. U mnie kosmowka tez zachodzila na
      ujscie wewnetrzne macicy, mialam od tego delikatne plamienia, martwilam sie, ze
      bedzie z tego przodujace lozysko i co? Pod koniec ciazy moje lozysko bylo w
      dnie macicy, czyli na samej gorze smile Nie przejmuj sie, przodujace lozysko moze
      sie samo podniesc az do 24 tc albo i jeszcze pozniej.
      Pozdrawiam,
      Monika
      • malwes Re: lożysko przodujące 12.06.04, 10:42
        Witaj!
        U mnie kosmówka przodowała od 14 tygodnia - niestety plamiła/krwawiła i
        skończyło się na leżeniu plackiem w szpitalu bez możliwości siadania. Po 21 tyg
        łożysko przestało krwawić i podniosło się. Było niskoschodzące (6mm od ujścia)
        ale potem podniosło się i urodziłam bez problemu siłami natury. Takie łożyska
        czasami nie ruszają się miesiącami a potem w ciągu 3 tygodni przed samym
        porodem potrafią się podnieść z centralnie przodującego do wysopkoego
        położenia. Krwawią tak naprawdę rzadko. Teraz w przypadku jakichkolwiek plamień
        będziesz musiała pojechac do szpitala ale tak naptawdę ryzyko jest małe. Tylko
        dbaj od siebie i unikaj nie tylko współżycia ale niestety również "o" - bo to
        skurcze które mogą spowodowac plamienia a raz otwarte naczynia krwionośnie
        czasem nie chcą się zamknąć. Nie podnoś nic ciężkiego, schylaj się na ugiętych
        nogach, nie rób szpagatów i innych wygibasów np. przy pedicure, prysznic a nie
        długie ciepłe kąpiele, dużo leżenia, nie masuj brzuszka - jeśli wklepujesz krem
        to bardzi delikatnie rozprowadż i zostaw do wchłonięcia, nie leż na brzuszku,
        żadnej herbatki z malin.
        Najmniejsze ryzyko komplikacji z łożyska przodującego jest między 20-30tyg. Po
        30tyg macica zaczyna "ćwiczyć" i dlatego, jeśli łożysko się jednak zrobi
        przodujące i nie podniesie, będziesz musiała aż do porodu zostać w szpitalu (po
        30 tyg). I jeśli dalej nie będzie mogrowac do góry - to cc. Ale dziecku nic nie
        będzie i wszystko skończy się dobrze. Poza tym teraz nawet o tym nie myśl, bo
        możliwe, że za tydzień, dwa już będzie po kłopocie.
        Pozdrawiam,
        Gosia
    • aneta303 Re: lożysko przodujące 14.06.04, 13:12
      Hej,

Ja trafiłam do szpitala w 18 tygodniu z plamieniem i stwierdzono łożysko
      przodujące. Zakrywało mi ujście szyjki macicy. Poleżałam tydzień, później
      trochę się oszczędzałam, no i jakoś narazie wytrwałam (35 tydzień). Łożysko
      przesunęło mi się do góry.Już po 2 tygodniach od szpitala przesunęło sie o 2
      cm, a miesiąc później nie było już powodu do zmartwień. Nie martw się, napewno
      wszystko będzie dobrze!

Pozdrawiam i życzę szczęścia!
      Aneta
      • gabinia24 Re: lożysko przodujące 14.06.04, 21:01
        Witam!!!
        Myślę ,że mogę cię pocieszyć.Ja miałam przodujące łożysko.A mój skarb ma już 5
        lat.Ciąża była zagrożona ,ale faktycznie wraz ze wzrostem brzuszka łożysko się
        podniosło.i zagrożenie minęło ,nie było tż rzadnych plamnień.
        .Całą ciąże przechodziłam bardzo łagodnie.Pozdrawaim cię serdecznie i mam
        nadzieję ,że u ciebie będzie wszystko ok
    • nulka100 Re: lożysko przodujące 14.06.04, 22:00
      witam serdecznie.....
      U mnie podczas pobytu w szpitalu w 14 tygodniu zaobserwowano objawy przodowania
      łożyska (tzw. zatoka brzeżna). Oczywiście ryczałam jak bóbr, naczytałam się ile
      wlezie.....a w 18 tygodniu okazalo się, że jest ono juz dosyć wysoko i lekarz
      prowadzący nie widzi żadnych problemów....
      Bardzo często takie lozysko się "podnosi", a jesli nie.....to po prostu
      rozwiązuje się ciąże poprzez cc.....
      Póki co nie denerwuj się, bo w chwili obecnej nie ma to sensu. Mnie powiedziano
      że takie lozysko wedruje do okolo 20 tygodnia, tu zaś przeczytałam opinie że
      nawet dłużej.....
      Głowa do gorywink
      pozdrawiam,Anka
    • nulka100 Re: lożysko przodujące 14.06.04, 22:00
      witam serdecznie.....
      U mnie podczas pobytu w szpitalu w 14 tygodniu zaobserwowano objawy przodowania
      łożyska (tzw. zatoka brzeżna). Oczywiście ryczałam jak bóbr, naczytałam się ile
      wlezie.....a w 18 tygodniu okazalo się, że jest ono juz dosyć wysoko i lekarz
      prowadzący nie widzi żadnych problemów....
      Bardzo często takie lozysko się "podnosi", a jesli nie.....to po prostu
      rozwiązuje się ciąże poprzez cc.....
      Póki co nie denerwuj się, bo w chwili obecnej nie ma to sensu. Mnie powiedziano
      że takie lozysko wedruje do okolo 20 tygodnia, tu zaś przeczytałam opienie że
      nawet dłużej.....
      Głowa do gorywink
      pozdrawiam,Anka
    • agata.23 Re: lożysko przodujące 14.06.04, 22:30
      Nie martw się, ta sytuacja może się zmienić. Ja miałam biegun ciąży przodujący
      i tak samo lekarz powiedział, że jest jeszcze czas na prawidłowe ułożenie a
      miałam ciążę zagrożoną. Teraz jestem w 28 tygodniu, czuję się doskonale i
      łożysko jest prawidłowo ułożone.
      Będzie dobrze, głowa do góry!
      • madeyowa Re: lożysko przodujące 15.06.04, 15:05
        Też miałam łożysko przodujące. Przesunęło sie i rodziłam naturalnie. Wg mojego
        lekarza może przesunąć się do 24 tygodnia ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka