23.02.12, 17:55
Hej, czy któraś dostała zapobiegawczo sterdydy na rozwój płuc dziecka?? Podobno najnowsze standardy zalecają w przypadku zagrożenia porodem przedwczesnym podanie ich między 28-32 tc. Pytam bo lekarz chce na następnej wizycie mi je przepisac, zeby dmuchac na zimne jakby co.
Obserwuj wątek
    • majcysss Re: Sterydy 23.02.12, 21:17
      Ja dostałam sterydy 2 dni przed porodem. Mała oddychała sama od początku nie wiem czy onne pomogły czy już płucka poprostu były wykształcone. Troszkę nieprzyjemne uczucie po tych zastrzykach takie "pieczenie w kroczu" ale po chwili mijasmile tylko że mi podali w 35tyg
      • izu222 Re: Sterydy 24.02.12, 08:16
        W poprzedniej ciąży dostawałam w 29 tc - prwdopodobnie dzięki temu Staś od poczatku oddchał sam, a urodził się po dwóch dniach od zakończenia sterydoterapii.
      • hary1971 Re: Sterydy 26.02.12, 08:26
        potwierdzam ja też dostałam przed cesarką , którą potem przesuneli
    • krolowa_kier Re: Sterydy 24.02.12, 13:24
      Ja dostałam gdzieś tak w okolicach 30 tc. Podawali mi je przez 3 dni w szpitalu - zastrzyki w doopkę tongue_out
    • toslawa Re: Sterydy 24.02.12, 15:31
      Wiem że daje się jak porod już się zaczął i jest przedwszesny. Ja w pierwszej ciązy mimo problemów dotrwałam do 38 tc, lekazr zadnych sterdydów nie proponował jakby co. Teraz jest gorzej bo mam w domu 5 latka i cały tydzień jestem z nim sama (znajoma go prowadza do przedszkola więc na dwór nie wychodzę) wiec muszę mu zrobić kolacjet, umyć etc. Brzuch twardnieje bardziej, a podczas wizyt u lekarza to już wogóle kamień. do tego dziecko bardzo nisko i jeszcze przyplątała się infekcja dróg moczowych. Pessar na razie trzyma. Ja miałabym te zastrzyki robić na pogotowiu co 12 h lub zapłacić pilęgniarce, żeby do mnie przychodziła i robiła w domu. Podobno nie zaszkodzą dziecku nawet jakbym miała urodzić w 38 tc?? Cholera policzyłam biore już 23 tabletki leków na dobę sad
      • majcysss Re: Sterydy 25.02.12, 16:55
        Toslawa jeśli mają pomóc przed 37 tyg to później napewno nie zaszkodzą zresztą one są podawane w razie przedwczesnego porodu a nie gdy się już zaczniesmile Pozdrawiam i trzymam kciukismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka