Dodaj do ulubionych

Rozbieżność terminów wg USG a OM

23.03.12, 12:05
Witam.
Czy może mi ktoś powiedzieć czym można wytłumaczyć rozbieżność terminów? Wg OM termin wypada mi na 2 października.
Miałam do tej pory 3 razy USG. W pierwszym USG ciąża była o 2 dni starsza. Z tym się zgodzę, bo mam krótkie cykle, owulacja pewnie była w 11-12 dniu cyklu. Na drugim USG ciąża starsza już o 4 dni. A wczoraj miałam USG genetyczne i wiek ciąży już znacznie różny od tego z OM. Termin wyszedł na 26 września, a ciąża o tydzień starsza? Skąd się to bierze? Czy ten maluch nie rośnie za szybko?
No i jak będzie tak szybko rósł to urodzę w sierpniu smile
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 23.03.12, 12:23
      Rozbieżność o kilka dni czy nawet tydzień to żadna rozbieżność. Data porodu jest przecież plus minus 2 tyg, przełożenie wymiar - wiek ciąży też ma pewne widełki, plus niedokładności pomiaru.
      • magdus-ia Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 02.04.12, 09:41
        Lekarz mi wytłumaczył , że ta rozbieżność jest spowodowana wielkością maleństwa, bo jeśli dzidziuś będzie większy to usg będzie pokazywało ciąże kilka dni starszą...
    • nati_28 Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 23.03.12, 12:43
      USG może się mylić +/- 2 a nawet 3 dni. Dodatkowo znaczenie ma aparat do USG oraz osoba je wykonująca. Prawdopodobnie stąd różnice. Tydzień różnicy to nic nadzwyczajnego
      • lumierin Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 23.03.12, 14:57
        u mnie w pierwszej ciązy była rozbieżność prawie 2 tygodnie (urodziłam prawie zgodnie z terminem z usg). Pewnie takie rozbiezności wynikają z przesunięcia owulacji czy nieregularnych cykli. Ale ja cykle miałam idealnie 28 dni, dodatkowo miesiąc przed zajściem w ciążę miałam monitoring owulacji i owulację chyba w 13 dniu. Więc wszystko niby ksiązkowo a rozbieżność i tak 2 tygodnie...
        • e-milia1 najbardziej wiarygodna jest data 23.03.12, 15:42
          z usg wykonanego w pierwszych 3 miesiacach ciazy, potem plod rosnie roznie. a tydzien roznicy to nie duzo, wierz mi....
          • bialasek75 Re: najbardziej wiarygodna jest data 23.03.12, 15:49
            Dzięki. To już się nie martwię. USG robione w I trymestrze, cykle regularne. Ale skoro takie rozbieżności to normalka, to ok.
            Może i lepiej, zawsze to szybciej zleci, bo wg USG jestem tydzień do przodu.
    • mamalgosia Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 02.04.12, 09:57
      Płód ma coraz więcej cech osobniczych - jedne są większe, inne mniejsze. poza tym pomiar często zalezy od kąta - kość udowa może być trochę pod innym kątem i już może być odebrana jako ciut dłuższa/krótsza, a za tym idzie inne okreslenie wieku
      • yvona73pol Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 02.04.12, 10:39
        Ja z daty OM mialam tydzien wczesniej niz z UGS. O ile dalsze usg niekoniecznie sa miarodajne, to 12-14 tyg. raczej dobrze okresla date/wiek ciazy. Sprawdzilo sie to z usg smile
        No, prawie, bo i tak jeszcze sie bujalam dziesiec dni potem.
    • nieco8 Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 06.04.12, 13:29
      Mnie dwóch ginekologów to potwierdziło - liczy się data z pierwszego USG wykonanego do 10 tyg. ciąży. Na tym wczesnym etapie tylko można określić wiek ciąży prawidłowo, a później dzieci rozwijają się już bardzo różnie i nabywają właśnie tych cech osobniczych. Terminem z miesiączki nie ma się co kierować, szczególnie w przypadkach z cyklami odbiegającymi od normy. U mnie pierwsze USG wykazało, że płód jest z trzy dni młodszy niż wskazywałby termin ostatniej miesiączki i ja zgodziłabym się z tym, bo miałam bardzo nieregularne i długie cykle. A aktualnie na USG moje dziecko jest większe o tydzień niż z terminu miesiączki.
    • daquiri11 Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 07.04.12, 09:59
      Patrz się tylko i wyłącznie na termin z 1 usg jeśli masz nieregularne @, ja miałam co 30dni regularne, termin z @ miałam na 17.01, a z 1 usg na 10.01 (później 15.01) - urodziłam 07.01 czyli w sumie blisko smile
    • dolpina Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 07.04.12, 14:37
      Zobacz, idziemy prawie łeb w łeb ty masz 15t3d ja 15t2d
      Na początku termin niby na 29.09, ale szybko przeszło na 26.09
      i tego 26 gin się już trzyma.
    • doral2 Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 07.04.12, 17:10
      bialasek75 napisała:

> Witam.
      > Czy może mi ktoś powiedzieć czym można wytłumaczyć rozbieżność terminów? Wg OM
      > termin wypada mi na 2 października.
      > Miałam do tej pory 3 razy USG. W pierwszym USG ciąża była o 2 dni starsza. Z ty
      > m się zgodzę, bo mam krótkie cykle, owulacja pewnie była w 11-12 dniu cyklu. Na
      > drugim USG ciąża starsza już o 4 dni. A wczoraj miałam USG genetyczne i wiek c
      > iąży już znacznie różny od tego z OM. Termin wyszedł na 26 września, a ciąża o
      > tydzień starsza? .."

a dzieciak i tak urodzi się wtedy, kiedy przyjdzie jego pora, a nie kiedy lekarz wyliczył z tego czy owego.
    • gata.verde Re: Rozbieżność terminów wg USG a OM 09.04.12, 10:19
      Wg mnie warto wierzyć w termin z USG ale tylko w pierwszych 8-10 tygodniach, bo na tym etapie wzrost maluchów jest standardowy. Potem jest sporo rozbieżności.
      U mnie w 6 tygodniu na pierwszym USG lekarz mnie zaskoczył mówiąc, że wiek ciąży odpowiada 5 tygodniom. A różnica jak mi wytłumaczył była kolosalna na tym etapie, bo 5 tygodni to 6 mm, a 6 tygodni to już 13-15 mm czyli drugie tyle.
      W chwili obecnej (22 tydzien) różnice się zatarły i ciąża odpowiada wyliczeniom z OM, chociaż ja wierzę jednak tym początkowym wyliczeniom z wczesnego USG.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka