Dodaj do ulubionych

Termin na cesarke

03.05.12, 18:30
Po pierwsze - nie mieszkam za granica i nie wiem jak jest w Polsce, ale ja moge sama zdecydowac jak urodze dziecko: naturalnie czy cesarka. Oznajmilam to swojemu lekarzowi juz w 30 tc po czym dostalam pisemnie termin na 38 tc, wiec wszystko w normie. Jednak wolalabym, aby cesarke zaczac wtedy, gdy zaczna sie pierwsze skurcze, badz jak najblizej terminu. Lekarz twierdzi, ze nie, bo oni musza przygotowac sale i czym blizszy termin, tym wieksze ryzyko komplikacji (ciaza do tej pory przebiega idealnie ). No i teraz chce zrezygnowac z planowanej cesarki a przyjechac do szpitala gdy zaczna sie pierwsze skurcze i dopiero wtedy zaczac cesarskie ciecie. Chetnie sie dowiem, co na to mamy z "doswiadczeniem" smile
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Termin na cesarke 04.05.12, 12:39
      Standardowo termin na planowane cięcie jest ok 2 tygodni wcześniejszy niż termin porodu sn.
    • basia_8791 Re: Termin na cesarke 04.05.12, 13:01
      Po skonczonym 39 tygodniu ciązy.
      • bindella Re: Termin na cesarke 04.05.12, 15:24
        Planowana?
        • jotka_k Re: Termin na cesarke 04.05.12, 23:10
          pierwsza planowana cesarka-39tc
          druga-38t5d
    • gosia2300 Re: Termin na cesarke 05.05.12, 22:28
      Jak wszystko jest ok to do 7-10 dni przed terminem
    • fasol-inka Re: Termin na cesarke 06.05.12, 18:36
      ja planowaną miałam w terminie porodu
    • hermenegilda_zenia Re: Termin na cesarke 07.05.12, 00:24
      Cesarka "na zimno", czyli w terminie przed rozpoczęciem akcji porodowej wiąże się podobno z mniejszym ryzykiem, komplikacjami i szybciej dochodzi się do siebie. Przy cesarce w trakcji akcji porodowej rekonwalescencja jest dłuższa i częściej występują powikłania. Ja miałam cesarkę "na zimno" robioną 5 dni przed terminem porodu.
    • archeopteryx Czyli zaplanowana cesarka zawsze "na zimno"? 07.05.12, 10:13
      Tak zrozumiałam z wypowiedzi poprzedniczek. Też interesuje mnie ten temat, również chciałabym urodzić przez cesarskie cięcie, ale tak jak autorce wątku, najbardziej optymalna dla dziecka wydawała mi się cesarka przeprowadzona po rozpoczęciu akcji porodowej. Nie rozmawiałam jeszcze o tym wszystkim ze swoim lekarzem, ale z tego co pisały poprzedniczki wynika, że chyba marne szanse na takie rozwiązanie i jeśli cesarka zaplanowana to zawsze "na zimno".
      • hermenegilda_zenia Re: Czyli zaplanowana cesarka zawsze "na zimno"? 07.05.12, 23:50
        Dobrze rozumujesz, przyjęło się, że cesarka planowanej to cesarka "na zimno", ponieważ zespół lekarzy wykonujących zabieg ma znacznie większą kontrolę nad tym co się dzieje.
    • bafilek Re: Termin na cesarke 10.05.12, 12:30
      Pierwszą cesarkę miałam nieplanowaną, więc odbyła się po 21 godzinach porodu, ale drugą już tak. Termin porodu miałam na 26 sierpnia (koniec 40 tc), a zaplanowana cesarka na 25 sierpnia!!! W nocy z 24 na 25 zaczęłam rodzić, miałam regularne skurcze co 12 minut. Kiedy dotarłam na zaplanowane cc rodziłam już 7 godzin smile Z czego się bardzo cieszyłam, bo wiadomo, że lepiej dla dziecka, kiedy akcja już rozpoczęta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka