Dodaj do ulubionych

JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS?

14.07.04, 14:23
Hej dziewczyny!Leczyłam się na PCOS.Jestem po laparo,aktualnie staramy się z
mężem o dzidzię.To już kilka miesięcy i nic!!!Lekarze mówili że wszystko jest
ok, ale ciąży nie ma.Może to blokada psychiczna spowodowana chęcią posiadnia
dziecka,a może to już obsesja?Wciąż o tym myślę.Zastanawiam się czy
powinniśmy dalej próbować czy udać się do lekarza i znów zacząć
badania.Chciałam zapytać jak długo wy próbowałyście?Czy któraś z was miała
PCOS i czy szybko zaszła w ciążę po leczeniu?Lekarze straszyli mnie że jeśli
nie zajdę w ciążę to po czasie choroba znów wróci.Niestety ze starań nic nie
wychodzi.Co powinnam zrobić?czekam na wasze odpowiedzi.pozdrawiam Was!Ola
Obserwuj wątek
    • dorotawey1 Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 14.07.04, 14:32
      Witam!! A czy masz stymulowane cykle np.clostybegytem? Bo często się zdarza że
      przy pco nie ma owulacji.Jakie badania oprócz laparoskopi robiłaś?
      • olusia25 Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 14.07.04, 14:41
        W marcu miałam laparo.Po zabiegu lekarz jednorazowo podał mi clostybegyt.Ponoć
        miałam owulację.ostatnio lekarz stwierdził że nie ma powodu do niepokoju no ale
        ciąży wciąż nie ma?Martwię się coraz bardziej.Dodam że mąż jest
        zdrowy.Pozdrawiam.
    • aluc Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 14.07.04, 14:49
      PCOS ma to do siebie, że nie da się go wyleczyć, można tylko okresowo złagodzić
      jego objawy - dlatego wraca po pewnym czasie

zaszłam w ciążę po roku starań, którego w zasadzie nie liczę, bo prawdopodobnie
      ani razu nie miałam owulacji, i po kolejnych trzech miesiącach prób w cyklach
      owulacyjnych - brałam tylko bromergon, reszta hormonów uspokoiła się po
      zrzuceniu 13 kg sadełka wink

teraz jestem w drugiej ciąży, która znów kosztowała nas tylko trzy miesiące
      starań, tym razem już bez żadnego wspomagania - czasem przez dwa-trzy lata po
      ciąży cykle są normalne zanim się schrzanią, ale już czułam, że to ostatni
      moment, że z cyklem zaczyna się dziać coś niedobrego i być może kolejny już
      byłby bez owulacji

pomogła mi ścisła obserwacja cyklu na zasadach NPR, dzięki temu mogłam z dużym
      prawdopodobieństwem stwierdzić, kiedy owulacja się zbliża i czy nastąpiła, i we
      właściwym czasie przystąpić do dzieła smile)

ale kilkoma miesiącami jeszcze zbytnio bym się nie martwiła - norma dla zdrowej
      pary to rok, półtora, dopiero wtedy można mówić o kłopotach z poczęciem
    • agaw2 Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 14.07.04, 14:51
      Cześć. Ja na PCO leczyłam się ok. roku. Miałam 7 stymulowanych cykli (nawet po
      4 tabl. przez 6 dni) i nic. W końcu, z powodu wysokiego testosteronu, miałam
      brać Diane, ale szybko przestałam, bo fatalnie się czułam. No i zdarzył się
      cud - co prawda czekam na usg potwierdzające ciążę, ale test wyszedł
      pozytywny,a bHCG rośnie. Stało to się w czasie, kiedy w ogóle nie myślałam o
      staraniach, ze wględu na strasznie napięty czas w pracy i poza nią. Nie
      mierzyłam tempki i nic w tym stylu. I, mam nadzieję, udało sięsmileA zresztą ja
      też już miałam zamiar iść do gina po skierowanie na laparo. Pamiętaj Olusia, że
      zawsze jest nadzieja, nawet jeśli teraz jest ciężko. Spróbujcie się wyluzować.
      Wiem, że to jest okrrrropnie trudne, ale czasem życiowe okoliczności działają
      na naszą korzyść. Serdecznie pozdrawiam.Aga
      • olusia25 Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 15.07.04, 12:12
        Część!dziękuję za Wasze odpowiedzi.Kiedy dowiedziałam się że mam PCO byłam w
        szoku.Kiedy studiowałam brałam tabletki hormonalne,więc wszystko było ok.kiedy
        je odstawiłam zaczęły się kłopoty.Głównym problemem stały się miesiączki między
        którymi czasami było nawet 115 dni odstępu.Po serii badań,usg i kilku
        diagnozach wylądowałam w szpitalu klinicznym w Katowicach na laparoskopii.Przy
        okazji usunięto mi zrosty na janikach i przepłukano jajowody.Po zabiegu
        wszystko wróciło do normy.Mam regularne @,co 28 dni.na usg nie wykryto żadnych
        zmian.Lekarz zalecił starania o ciążę, i dał mi pół roku, jeśli nie zajdę to
        znów zaczniemy badania i ewentualne leczenie.Mój gin nie chciał mnie faszerować
        hormonami,chciał pozwolić organizmowi na samowolne funkcjonowanie.Myślicie że
        źle mnie kieruje i że powinnam być wciąż pod kontrolą?Powinnam odwiedzić gin
        czy jeszcze poczekać.Pozdrawiam.Ola
        • aluc Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 15.07.04, 14:16
          jeśli jajeczkujesz, to nie ma powodu stymulować owulacji - a o takie hormony
          pewnie lekarzowi chodziło

ja bym jeszcze poczekała, nawet więcej niż te pół roku, jeśli nie jesteś
          jeszcze po trzydziestce
    • urszulka10 Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 14.07.04, 15:52
      Po zdiagnozowanym PCO zaszam w ciążę w PIERWSZYM cyklu stymulowanym. Wyglądało
      to tak, że trzy razy w tygodniu chodziłam na USG, aby sprawdzić jak dojrzewa
      jajeczko (brałam clostylbegyt). Kiedy urosło do pożądanych rozmiarów dostałm
      zastrzyk z Pregnylu i bez większych nadziei czekałam. Nawet lekarz był
      zaskoczony, ze udało się tak prędko. Wcześniej uprzedzał mnie, ze z
      tabletkami "zaskoczyć" można średnio w czwartym, piątym, cyklu. Potem planował
      dalsze zabiegi. Zastanawiam się więc dlaczego nie dostajesz leków??? Poza tym
      miałam robiony test sprawdzający czy nie zwalczam plemników, bo poza PCO mogło
      być i to. Może warto skonsultować się z innym lekarzem??? Pozdrawiam Cię
      bardzo, rozumiem doskonale (wcześniej przed diagnozą też się nie udawało)i
      powodzenia. Ula + dzidzia (16 tydzień)
      • dorotawey1 Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 15.07.04, 14:21
        Witam!! Też uważam że powinnaś zmienić lekarza,bo jeśli masz pco to niestety
        także masz zaburzoną owulację i bez leków raczej się nie obędzie.Chyba że
        lekarz żle zdiagnozował Twój przypadek.Też przez parę miesięcy brałam clo i
        moja niunia ma już roczek.Serdecznie pozdrawiam!!
    • iwonady Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 18.07.04, 13:09
      My staraliśmy sie 8 m-cy i w naszym prsypadku było to 7 cykli.
      Byłam leczona orgametrilem przez 4 m-ce, potem miał nastapić "efekt
      odbicia"....i nastapił w 3 cyklu po odstawieniu orgametrilu..smile))))
      Inna sprawa, ze wspomagałam się siemieniem lnianym i agufemem....i w cyklu na
      tych wspomagczach zaciązyłam....nie wiem czy pomogły.....ale zaszkodzić tez nie
      zaszkodziły..smile))))))

Aha.....w "owocnym" cyklu przeszłam zapalenie zatok, byłam na antybiotyku i
      sobie odpuściliśmy i nie liczyłam dni, nie wyznaczałam z wykresu tempek owu
      itp.....pełna spontaniczność.....moze tez pomogło????? Chyba jak pisały
      dziewczyny trzeba wrzucić na luz......u nas pomogła moja choroba....i myśli
      zaczęły chwilowo krążyć wokół czegoś innego!
    • monika_oli Re: JAK DŁUGO PRÓBOWAĆ PO LECZENIU PCOS? 19.07.04, 10:43
      Myślę, że z tą blokadą psychiczną jest dużo racji. Byłam w takiej samej
      sytuacji - laparo miałam w marcu 2002, lekarz po czterech miesiącach wolności
      od leków i ciągłych badań był zdziwiony brakiem ciąży. Kolejny cykl był
      stymulowany - wynik USG (12,13,14 d.c.) - brak pęcherzyka dominującego, czyli
      znowu nic z tego. W tym przekonaniu wyjechaliśmy na tygodniowe wakacje, pełny
      relaks, spacery po lesie, kąpiele w rzece, zero myślenia o jajeczkowaniu,
      dniach cyklu itp. Rezultat - 12.05.2003 urodziłam córeczkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka