Dodaj do ulubionych

Za mały zarodek...(?)

25.01.13, 07:24
OM 14.12.12, stosunek 30.12.12 (tylko jeden, a tu siup! ciąża!)
Z tych danych wynika że wczoraj było 5T i 6DC, na USG lekarz powiedział, że zarodek jest zdecydowanie za mały jak na 6T. Kazał się nie martwić i przyjść za 10 dni na ponowne USG.
Ale oczywiście od wczoraj wertuję strony sieci w poszukiwaniu opisów podobnych przypadków no i zawędrowałam tutaj...
Mam do Was pytanie i prośbę o szczerość: czy któraś z Was miała taką albo podobną sytuację i jak to się skończyło?
Obserwuj wątek
    • aninka9 Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 08:22
      Byłam na pierwszym usg dokładnie w 5 Tyg 6 dni i zarodek miał 2mm z akcją serca już i wszystko było ok. Dobrze, że w ogóle już widać zarodek bo różnie to bywa.
    • ochra Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 09:34
      Wszystko jest możliwe, u mnie bardzo długo nie było widać zarodka wcale, beta rosła, a według lekarzy przy takim wyniku zarodek już dawno powinien być widoczny, a nawet serduszko. Sprawdź jak przyrasta beta hcg.
    • skrytapiromanka Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 10:42
      za mały, ale nie piszesz jaki.

miałam USG w 5t5d, zarodka w ogóle nie było widać. serce? pfff. modliłam się, żeby to nie było puste jajo. 5 dni później - zarodek 7 mm i walące serduchosmile a teraz wkraczam w 12 tydzieńsmile
      • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 12:31
        Nie powiedział jaki ale z USG czytam: GS 1,52cm 4x6d (chyba to to bo innych wymiarów nie ma)
        • natalinek.j Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 17:23
          GS to wymiar pęcherzyka płodowego.
          Tam jest 4x6d? W pierwszej chwili pomyślałam, że 4 tyg i 6dni, ale to jakoś dziwnie zapisane....
          • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 19:08
            Tak, wg wymiarów USG podaje "domyślny" wiek ciąży i mimo że z OM wychodzi 6 tydzień i 5 dzień to z USG wyszło dokładnie o 7 dni mniej
            • skrytapiromanka Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 19:35
              7 dni to nic, serio. ważne, żeby się dalej rozwijałsmile
              • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 20:08
                eeeeh, na początku nie chciałam tej ciąży, ale jak wczoraj okazało się że nie wszystko jest ok. to sobie pomyślałam że moje "psyche" zadziałało... :-{ no i teraz się martwię i mam wyrzuty sumienia...
    • aga-wiewiora Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 11:28
      Moj tez byl za maly w 6 tyg ciazy. lekarz powiedzial, ze moze taki jego urok i mial racje, bo potem wszystko bylo ok.
    • natalinek.j Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 12:27
      Jeżeli owulacja była później, a na to wygląda to powiedzmy licz w ten sposób, że dopiero pon lub wtorek doszło do zapłodnienia komórki (30 stosunek, więc niedziela, pon lub wtorek). Od tego momentu minęło do usg około 3 tyg i powiedzmy 3 dni, czyli 5 tygodni ciąży. Zarodek może być młodszy o kilka dni.
      Według OM, tak jak liczą lekarze owulacja wypada w 14dc i stąd ciąża w dniu spodziewanej miesiączki w normalnym cyklu ma 4 tygodnie, a 2 tyg od owulacji. Jeśli jednak owulacja była wcześniej o tydzień to będzie to już 5tc, a jeśli była o tydzień później to będzie to dopiero 3 tc.
      W związku z tym na takie tygodniowe różnice nie ma sensu zwracać uwagi.
      Nie napisałaś jakiej wielkości był ten zarodek na usg, zdecydowanie za mały, czyli jaki? Co masz na wyniku?
      Po tygodniu, czy 10 dniach będzie już zdecydowanie więcej widać.
      Czasami coś jest nie tak.... ale nie ma sensu się bez powodu denerwować.
      Na takim wczesnym etapie mogą się zdarzać też pomyłki w pomiarach, wystarczy słabszy sprzęt, lub po prostu niedokładny pomiar - przecież to tylko milimetry.
      Głowa do góry i proszę nie czytaj, bo zaczniesz się niepotrzebnie nakręcać. Poczekaj spokojnie, lub idź do innego gabinetu na usg.
    • kerri31 Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 13:41
      Ten temat pada tu średnio raz na 1,5 tygodnia. Jest tego mnóstwo chociażby na tym forum...
      Ja tak miałam, na pierwsze usg poszłam w 6 tc wg OM a usg wskazało 4t 2 d ciąży . Lekarz zaprosił mnie na badanie za 2 tygodnie, na którym był już zarodek i bijące serce.
      Teraz jestem w 18 tc i wszystko jest oki.
    • anejaa Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 16:17
      Witaj,
      przede wszystkim życzę Ci wszystkiego dobrego i by zarodeczek szybko rósł i serduszko biło. Piszesz o szczerości, to ja miałam tak jak Ty, niestety czekałam jeszcze 3 tygodnie i ciąża się nie rozwijała, w 9tc miałam wywoływane poronienie i zabieg wyłyżeczkowania jamy macicy pod narkozą, doba w szpitalu i do domu.
      Tobie tego nie życzę, głowa do góry i bądź dobrej nadziei.
      • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 25.01.13, 19:05
        dzieki aneja, długo czekałaś sad, mam nadzieję że u mnie w 4 lutego wszystko będzie jasne...
    • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 27.01.13, 09:37
      Czy jeśli wczoraj zaczęły się mdłości tzn. że może być jednak ok.?...
      • natalinek.j Re: Za mały zarodek...(?) 27.01.13, 13:29
        Mdłości to powiedzmy dają większą nadzieję, ale czasami mimo mdłości ciąża kończy się źle.
        Skoro sa mdłości to znaczy, że progesteron jest dość wysoki (rośnie) a to hormon podtrzymujący ciążę. Tak więc mdłości są dobrym znakiem.
        Wiem, że Ci ciężko wytrzymać do tego kolejnego usg.... Znajdź sobie jakies ciekawe zajęcie, żebyś miała zajęte myśli, czas szybciej zleci wink
        • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 27.01.13, 14:19
          dzięki natalinek smile staram się nie świrować, ale wiesz jak jest...
          • oliis Re: Za mały zarodek...(?) 27.01.13, 22:29
            Może ja napiszę Ci coś co pozwoli Ci przetrwać do następnego badaniasmile
            Kilka miesięcy temu potwierdziłam testem, że jestem w ciąży. Odczekałam do 6 tc i poszłam do lekarza aby to potwierdzić, a tu tylko pęcherzyksad byłam pewna że już coś zobaczę bo w pierwszej ciąży na tym etapie widziałam już serduszko, a teraz miałam za sobą wczesniejsze poronienie i zaczełam obsesyjnie szukać czy pęcherzyk nie za mały...oczywiście wszędzie gdzie czytałam to był za mały. Przyszłam na kontrole ze tydzień nadal pusty pęcherzyk... byłam już pewna że nic z tego, ale czekałam kolejny tydzień. 3 dni przed kolejnym usg nasiliły mi się mdłości do tego zaczełam masakrycznie wymiotować co dało mi nadzieję...teraz kończę 32 tydzieńsmile więc u Ciebie też bedzie dobrzesmiletylko się nie denerwuj bo tym nic nie przyspieszysz...a nie jest to wskazane. trzymam kciuki
            • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 28.01.13, 20:17
              dzięki oliis, mnie też coraz częściej niedobrze ale biorę duphaston więc może to też z tego powodu... w każdym razie czekam, czekam, czekam... jeszcze sześć dni!
              • oliis Re: Za mały zarodek...(?) 28.01.13, 20:30
                też brałam duphaston... nie pierwszy raz ale te mdłości były ewidentnesmile
        • trusia29 Re: Za mały zarodek...(?) 28.01.13, 22:22
          Mdłości nie zawsze występują. W mojej bezproblemowej ciąży ich nie miałam, a poziom progesteronu wysoki był. Każda z nas jest inna i nie ma co nic zakładać.
          Tak się naczytałam o tych mdłościach, ze potem martwiłam się ich brakiem... zupełnie bez sensu.

A autorce wątku życzę wszystkiego dobrego.
      • anejaa Re: Za mały zarodek...(?) 27.01.13, 20:36
        Miejmy nadzieję, że będzie wszystko dobrze. Trzymaj się!
        • trzydziecha Re: Za mały zarodek...(?) 10.02.13, 11:14
          no jest mała bździnka, serduszko puka smile
          • agusia_mamusia Re: Za mały zarodek...(?) 10.02.13, 18:29
            gratulacje, ja sie dowiem jutro czy wszystko jest ok, tez swiruję i czytam cokolwiek znajde w necie na ten temat. Ale widze ze nie jestem sama smile wszystkie świrujemy - ale czy to nasza wina ze pragniemy tych małych dzieciąztek ponad życie?
            • muserine Re: Za mały zarodek...(?) 10.02.13, 22:12
              Ja tez mam badanie jutro rano. 1 lutego nie bylo nic widac, tylko pecherzyk 9mm.

W miedzyczasie znalazlam kilka ciekawych opracowan i postanowilam sie ich trzymac, bo podtrzymaly mnie na duchu, ze jednak poprzednie badanie bylo za wczesnie:

Tabelka wielkosci na USG (mniej wiecej w polowie strony) ENG
          • anejaa Re: Za mały zarodek...(?) 10.02.13, 20:05
            Witaj,
            bardzo się cieszę, że dotrwałaś i jest dzidzia. Na pewno czas oczekiwania był trudny dla Ciebie, ale czasami cierpliwość "popłaca".
            Trzymajcie się, pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka