Dodaj do ulubionych

Za dużo wód płodowych...

04.03.13, 12:51
Hej!! Jestem w 10 tyg ciąży..Byłam dzisiaj u lekarza zrboil mi usg i okazało się że mam dużo wód płodowych...skierował mnie na badanie genetyczne płodu i powiedział ze dziecko na ten tydzien ciazy jest za małe...tzn ze dzidzius jest malutki i wokol niego duzo wod plodowych.. tak sie strasznie denerwuje.. powiedzcie co to moze być??????
Obserwuj wątek
    • begonya Re: Za dużo wód płodowych... 04.03.13, 14:02
      Po pierwsze to Twoja ciąża może być nieco młodsza niż to wychodzi z daty ostatniej miesiączki. Po drugie, czy lekarz na tym USG dokładnie zmierzył CRL dziecka? W tak wczesnej ciąży ten pomiar jest najbardziej miarodajny. Nie sądzę, by na tym etapie można było już mówić o wielowodziu.

USG genetyczne (najlepiej zrobić je w 12-13 tygodniu ciąży) zrobione przez fachowca i na porządnym sprzęcie powinno rozwiać wszelkie wątpliwości. Nie martw się, że lekarz Cię skierował na to badanie, bo obecnie wykonuje się je u bardzo wielu ciężarnych, nawet gdy nie ma specjalnych wskazań (typu wiek etc.). Dopiero gdy USG wykaże jakieś nieprawidłowości, możesz dostać skierowanie na bardziej inwazyjne badanie (najczęściej jest to amniopunkcja, czyli analiza płynu owodniowego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka