Dodaj do ulubionych

Papugi i ciąża

15.08.04, 20:34
Kochane poradźcie mi coś....
Mam dwie papużki faliste, są śliczne i kochane, ale ostatnio bardzo mnie
irytują (mniejsza jednak o to) Czy będąc w ciąży mogę mieć papugi? Czy nie
zagrożą one w jakiś sposób dziecku?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrowienia
lanni
Obserwuj wątek
    • karoli.na Re: Papugi i ciąża 15.08.04, 21:18
      cześć lanni!
      Nie sądze aby papugi miały jakiś niekorzystny wpływ na ciebie i dzidziusia.
      Jeżeli masz je jakiś już czas, jesteś pewna, że są zdrowe to nie powinnaś sie
      obawiać.U mnie w pokoju stoi klatka z jedną papużką a jestem w 6 m-cu i
      wszystko jest oki!
      • lanni Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 06:41
        Papugi mam dopiero dwa miesiące, wydaje mi się, że są zdrowe, ale przy
        poprzedniej ciąży miałam spore kłopoty i boję się, żeby teraz ich nie było,
        chciałabym ograniczyć choć część zagrożeń, a papugi przenoszą toksoplazmozę...
    • ella5 Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 07:57
      A mi się wydaje że szukasz pretekstu, żeby sie ich pozbyć. Trzeba było pomysleć
      zanim je brałaś. Ludzie, zwierzęta to żywe istoty a nie zabawki!
      • lanni Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 10:07
        ella5 napisała:

> A mi się wydaje że szukasz pretekstu, żeby sie ich pozbyć.

ella nie zgodzę się, kocham te papugi, ale straciłam już dwójkę dzieci, nie
        chcę stracić trzeciego...
        • ella5 Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 10:31
          To zrób sobie testy na toxo, poczytaj fachowa literaturę, zapytaj lekarza a nie
          słuchaj plotek
    • kasia64 Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 09:16
      Nie sądzę,żeby domowe zdrowe papuzki przenosiły toksoplazmozę.najprostsza rada
      1,zadzwoń do weterynarza od zwierząt egzotycznych.W każdym dużym mieście - może
      i małych też sa takie lecznice.Tam udzielą ci szczegółowych informacji.
      2.popytaj ginekologa.
      3,papuzki utrzymuj w czystości.
      Dużo radości z hodowli to miłe ptaszki- ja mama nimfę i też jestem w ciąży.
      Na forum bodajże rozrywka-czas wolny na pytania odpowiada wetwrynarz-
      popytaj.Zapewne są tam ososby które miały lub maja taki problem.pozdr
    • isia_50 Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 10:19
      Mój mąż miał papugę falistą 8 lat, w tym dwa lata mieliśmy ją wspólnie i nic mi
      nie było. Tymczasem na przełomie 4/5 miesiąca ciąży cały czas kaszlałam, bez
      żadnych innych objawów przeziębienie. Mój gin bał się, że od nacisku w czasie
      kaszlu otworzy się zbyt szybko szyjka macicy. Po szczegółowym wywiadzie, co
      jem, czy są zwierzaki w moim otoczeniu, zasugerował, że pierze i ptasie odchody
      bardzo często uczula i by na jakiś czas wywieź papugę. Tak też zrobiliśmy,
      papuga wyjechała do teściowej, po kilku dniach kaszel bezpowrotnie minął.
    • alcantra Re: Papugi i ciąża 16.08.04, 11:37
      Koleżanka miała do niedawna nimfę, którą musiała oddać, ponieważ okazało się,
      że jej półtoraroczna córeczka ma uczulenie własnie na papugę.
      Dodam, że dziecko po urodzeniu mieszkało jakiś czas w otoczeniu, gdzie było
      więcej papug i nie było wcześniej problemów. Tak więc: na dwoje babka wróżyła.
      Papugi mogą stanowić jakieś zagrożenie dla ciąży i dziecka, ale nie muszą. My z
      mężem chcieliśmy kupić papugi przed ciążą, ale z uwagi na te właśnie
      potencjalne zagrożenia zrezygnowaliśmy. Jeśli już masz papugi, to - zanim
      podejmiesz decyzję, żeby się ich pozbyć - najlepiej zrób sobie badania na toxo,
      upewnij się, czy są zdrowe, a jeśli będzie ok., to może nie będzie konieczności
      oddawania ich komuś. Z drugiej strony, jak masz dwie, to zmiana właściciela
      będzie dla nich mniejszą tragedią, niż gdybyś miała jedną, mocno przywiązaną do
      Ciebie.
      Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka